Práve čítate

Ekologické pranie

5629  
Zdieľať: 

Ekologické pranie

V poslednom čase sa čoraz viac domácností zaujíma o takzvané ekologické pranie. Ide o prírodný variant prania bielizne, pri ktorom sa nepoužívajú žiadne chemické látky, takže je šetrné nielen k našej pokožke, ale aj k nášmu okoliu.

8. 6. 2016 4 min. čítania Redakce
Ekologické pranie

Napriek tomu, že sa na nás z televízie hrnie kopa reklamných lákadiel v podobe rôznych „najlepších“ pracích prostriedkov, práve ekologické pranie si získava čoraz viac priaznivcov. Veľmi často ide buď o rodiny s alergikmi, alebo malými deťmi a bábätkami, ktorých citlivá pokožka si zaslúži najšetrnejšie zaobchádzanie.

eko prani_-33Prečo práve ekologické pranie?

Bežné pracie prostriedky obsahujú škodlivé chemické látky (fosfáty, umelé farbivá, syntetické bielidlá atď.), ktoré po vypraní zostávajú v bielizni. Tieto látky potom prichádzajú do priameho kontaktu s našou pokožkou a počas ich vyparovania do ovzdušia aj do našich pľúc. Často majú potom za následok rôzne alergické reakcie a kožné problémy.

Ekologické pranie má niekoľko zásad

Najhlavnejšou zásadou je výber správnej práčky, ktorá šetrí energie, vodu a dnes aj nemenej dôležitý čas. Je dôležité práčku pravidelne čistiť od vodného kameňa, najlepšie roztokom octu a jedlej sódy. Práčku zbytočne neprepĺňame, bielizeň po každom vypraní čo najrýchlejšie zavesíme a dvierka od bubna a priehradky na náplň nechávame pootvorené, aby sa práčka vyvetrala a neusadzovala sa v nej pleseň.

Nesmieme zabudnúť ani na taký dôležitý ukazovateľ, akým je tvrdosť vody. Práve tvrdosť vody určuje, aké množstvo pracieho prostriedku potrebujeme. Čím v mäkšej vode perieme, tým menej pracieho prostriedku potrebujeme. Tvrdosť vody môžeme zistiť buď pomocou testovacích papierikov, alebo u nášho dodávateľa vody.

eko prani_-13Alternatívy k praciemu prášku

Ďalším základom úspechu je výber pracieho prostriedku. Aj tu máme niekoľko variantov. V prípade ekologického prania sa však najčastejšie používa tzv. prací mydlový sliz. Ide o veľmi lacný a šetrný prací prostriedok, ktorý si možno veľmi jednoducho vyrobiť doma.

Mydlový sliz

Do väčšej nádoby nalejeme liter horúcej vody, do ktorej nastrúhame 175 g mydla na pranie. Potom prisypeme 150 gramov pracej sódy, všetko dobre rozmiešame, doplníme teplou vodou na objem desiatich litrov a necháme vychladnúť. Po vychladnutí sliz prelejeme do sklenených alebo plastových fliaš. Sliz má gélovú až pudingovú konzistenciu a dávkujeme ho priamo do bubna práčky. Na jedno pranie nám vystačí zhruba 250 ml.

Čo sa týka mydla, najlacnejším variantom je jadrové mydlo, ktorého cena sa v drogérii začína na 50 centoch. Možno však použiť napríklad aj mydlo z olivového oleja, ktoré v 200-gramovom balení vyjde zhruba na 4 eurá. Cena práškovej sódy sa obvykle pohybuje okolo 60 centov za 300 g. Jedno pranie nás teda vyjde iba na pár centov.

eko prani_-19Mydlové orechy

Druhým známym variantom ekologického pracieho prostriedku sú tzv. mydlové orechy. Ide o špeciálnu odrodu orechov, ideálnych pre jemné, avšak dôkladné a šetrné pranie menej znečistenej bielizne. Mydlové orechy sú vhodné na pranie bielizne všetkých druhov a farieb a možno ich v práčke použiť aj viackrát. Najviac sa osvedčili pri praní špinavej detskej bielizne, obliečok a mierne spotenej bielizne. Jedinou nevýhodou je, že s odolnejšími škvrnami si už tak hravo neporadia. Najvýhodnejšie je kúpiť ich na internete.

Prací sliz možno nahradiť sypkým ekologickým pracím práškom. Opäť ho možno zohnať od viacerých výrobcov, buď na internete, alebo v drogériách. Na rozdiel od konvenčných pracích práškov dokáže vyprať aj odolnú špinu rôzneho druhu, a to pri nízkom dávkovaní a dokonca už pri teplote 30 °C. Ušetríme teda nielen množstvo prášku, ale aj elektrickú energiu.

Ak sa chystáme vyprať odolnejšie škvrny, s ktorými by si náš ekologický prací prostriedok zrejme neporadí, je dobré pred vypraním tieto škvrny vyčistiť takzvaným žlčovým mydlom, ktoré dostaneme v každej drogérii. Škvrnu najprv namočíme, potrieme týmto mydlom a špinavé miesto chvíľu trieme v ruke. Cena je opäť priaznivá, pohybuje sa okolo 1,20 eura.

eko prani_-30Využite veci z kuchyne

V prípade ekologického prania sa aviváže neodporúčajú. Namiesto aviváže radšej použijeme dve lyžice octu, ktorý odstráni zvyšky pracieho prostriedku a zároveň vyčistí a vydezinfikuje práčku. Bielizeň po vypraní octom cítiť nie je.

V dnešnej dobe sú na trhu už aj firmy, ktoré vyrábajú ekologickú drogériu. Vďaka tomu si možno vybrať zo širokého množstva ekologických pracích prostriedkov, a tak pomáhať zachovať životné prostredie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články