Práve čítate

Ekologický prášok do umývačky

6388  
Zdieľať: 

Ekologický prášok do umývačky

Máčať si ruky v špinavej chladnúcej vode v dreze plnom tanierov od obeda sa rozhodne nestotožňuje s predstavou ideálne stráveného sobotňajšieho popoludnia. Nech už robíte čokoľvek, vždy sa nájde príjemnejšia činnosť, ktorou by ste čas strávený umývaním riadu radi zaplnili. Hoci si muži často myslia pravý opak, umývačka riadu je v každej domácnosti neopomenuteľným pomocníkom. Ako je to však s čistiacimi prostriedkami?

9. 1. 2017 2 min. čítania Redakce
Ekologický prášok do umývačky

Častým argumentom proti čistiacim tabletkám a ďalším prípravkom určeným pre umývačky riadu býva nešetrnosť nielen voči životnému prostrediu, ale aj zdraviu. Na rozdiel od prípravkov na ručné umývanie totiž tieto tabletky často obsahujú fosfáty, ktoré zmäkčujú vodu, a pomáhajú tak ľahšie odstrániť zaschnutú nečistotu. Problémom však je, že z fosforu sa uvoľňujú nebezpečné látky, cez filtre putujú do riek a rybníkov a tieto vody znečisťujú. Fosforom sa živia riasy, ktoré sa usadzujú na hladinách stojatých vôd a potom sťažujú samočistiaci proces vody aj mechanickú filtráciu pitnej vody.

Ďalší, nie príliš obľúbený faktor pri nákupe tabliet či prášku predstavuje cena, ktorá sa často odvíja práve od spomínanej kvality a zloženia. Ak nekupujete prípravky v špecializovaných bio predajniach, tak sa len ťažko vyhnete obsiahnutým nebezpečným chemickým prímesiam, avšak ak sa rozhodnete pre eko produkty, zaplatíte za ne zhruba dvojnásobnú cenu. My pre vás však máme jednoduché a rýchle riešenie, ktoré ochráni nielen vaše zdravie a prírodu, ale aj vašu peňaženku.

Vymiešajte si vlastný, zdravotne neškodný a nechemický prípravok do umývačky. Všetky potrebné ingrediencie nájdete v každých menších potravinách či drogérii, ak nie rovno doma v špajze. Po namiešaní stačí prípravok uložiť do uzatvárateľnej dózy na suché miesto tak, aby ste ho mali vždy poruke. Prášok sa nekazí a obsahuje všetky potrebné zlúčeniny na kvalitné odstránenie špiny, baktérií, vodného kameňa aj zašednutého skla. Vyskúšajte ho a uvidíte, že s umývaním, cenou aj s výsledkom budete nadmieru spokojní.

_MG_1820

Potrebujete

3 hrnčeky jedlej sódy
3 hrnčeky práškovej sódy na pranie
½ hrnčeka soli
½ hrnčeka kyseliny citrónovej
lyžicu
misu na miešanie
pohár na uschovanie

Postup

Do misy postupne nasypte všetky práškové ingrediencie a dôkladne premiešajte. Presypte do uzatvárateľnej dózy a môžete ihneď použiť.

Do dvierok dajte 1-2 čajové lyžičky prášku, ktoré môžete pokvapkať kvapkou klasického prípravku na riad.

TIP: Raz za čas do umývačky nalejte pol čajovej lyžičky octu, vďaka nemu budú vaše poháre krásne naleštené.

_MG_1840

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články