Práve čítate

Ako prať ekologicky, aby prádlo nezašedlo

5383  
Zdieľať: 

Ako prať ekologicky, aby prádlo nezašedlo

Biela bielizeň prichádza do módy čoraz viac a každý z nás si určite želá, aby aj po rokoch nosenia vyzerala rovnako, ako keď sme ju kupovali. Udržať bielizeň bielu však nie je práve najľahšie, a to o to viac, ak sa pri praní snažíme brať ohľad aj na životné prostredie.

8. 5. 2017 3 min. čítania Redakce
Ako prať ekologicky, aby prádlo nezašedlo

Ekologické pranie zaberie totiž viac času, pri správnom postupe je však výsledok od klasického prania na nerozoznanie a pri srdci nás môže hriať pocit, že aspoň malou časťou prispievame k zdravšiemu životnému prostrediu.

Musíme si však uvedomiť, že ekologické pranie neznamená len výmenu klasického pracieho prostriedku za drahšiu ekologickú verziu. Ide o celkový proces, ktorý treba naplánovať aspoň s niekoľkohodinovým predstihom. Ak si však urobíte čas a túto alternatívu vyskúšate, uvidíte, že si veľmi rýchlo zvyknete a poďakuje sa vám nielen vaša bielizeň (voči ktorej je tento spôsob prania šetrnejší), ale aj naša planéta.

eko prani_-13

Tvrdá voda

Najprv je dobré zistiť tvrdosť vody v domácnosti. Tvrdá voda na bielej bielizni totiž zanecháva sivé fľaky a pri jej dlhodobom používaní už nepomôžu žiadne bieliace prípravky. Ak je teda vaša voda príliš tvrdá, je lepšie ju hlavne pri predpieraní zmäkčiť prírodným zmäkčovadlom.

Farebná separácia

Možno si poviete: To je predsa jasné. Pre istotu však najdôležitejšie pravidlo zmienime hneď na začiatku: Bielu bielizeň perte iba s ďalšou bielou bielizňou! Ak kombinujete svetlé a farebné kusy, farbivá púšťajú a ľahko zafarbia aj na okolité tkaniny.

Jak odstranit skvrny od kávy?

Ako na škvrny

Asi najväčší problém je, že ekologické prostriedky neobsahujú látky odstraňujúce odolné škvrny ‒ musíme si teda pomôcť predpraním. Medzi najšetrnejšie a zároveň najúčinnejšie odstraňovače škvŕn nepochybne patrí žlčové mydlo s prídavkom hovädzej žlče. Tieto enzýmy (odpad súčasnej produkcie mäsa, ktorý by inak zostal nevyužitý) sú pri likvidovaní textilných nečistôt doteraz neprekonané. Mydlo kúpite vo väčšine obchodov s bio prípravkami a cena aj výsledok vás iste milo prekvapia.

Bielizeň s mydlom namočíme na niekoľko hodín do teplej vody a potom ju vyperieme v práčke spolu s ostatnou bielou bielizňou. Dbáme na množstvo pranej bielizne ‒ bubon práčky nesmie byť preplnený!

Pozor na aviváž

Hoci to môže znieť čudne, bielizeň nezosivie len po tvrdej vode, ale aj po mnohých druhoch aviváží. Preto odporúčame radšej použiť doma vyrobenú aviváž: zmes vody, octu a esenciálneho oleja (link na DIY aviváž), ktorá odvedie rovnako kvalitnú prácu bez zosivenia bielizne a navyše ekologicky.

kava_skvrny-4

Pomocníci z kuchyne – Citrónová šťava a jedlá sóda

Dobrú službu preukážu aj suroviny, ktoré ste doteraz používali len pri príprave nápojov a pokrmov. Jednou z nich je napríklad citrónová šťava, ktorá pri nakvapkaní do predpierania s bielením zažltnutej bielizne naozaj pomáha. Ale pozor! Nenanášajte ju priamo na látku ‒ pri bezprostrednom kontakte či príliš vysokej koncentrácii vyvolá úplne opačný efekt.

Podobnú službu urobí aj zázračná jedlá sóda hodiaca sa predovšetkým na ručné pranie bielej jemnej bielizne. Môže sa však stať, že po jej použití bude bielizeň o niečo tvrdšia ‒ preto odporúčame do vody zároveň priliať trocha octu (zhruba 1 dcl na veľký lavór), ktorý bielizni dodá mäkkosť. Ocot pomôže aj so zákernými škvrnami od potu a uvidíte, že bielizeň naozaj rozžiari.

eko prani_-16

Vyhnite sa chlórovaným bielidlám

Hoci reklamy zvádzajú k úplnému opaku, skúste sa vyvarovať bielidiel na báze chlóru. Textil po nich síce vybledne, avšak ak sušíte bielizeň na slniečku, po nejakom čase zožltne oveľa viac. V neposlednom rade chlór neprospieva životnému prostrediu, a ako sme sa už dočítali, možno ho veľmi ľahko nahradiť.

Sušte na slnku

A nakoniec to najdôležitejšie ‒ bielizeň sušte vonku na slniečku! Slnečné lúče bielizeň nielenže vybielia, ale dodajú jej aj hebkosť, mäkkosť a sviežu vôňu. To však neplatí pri sušení farebnej bielizne, ktorá na priamom slnku viditeľne vybledne.

Sušenie na slnku však neodporúčame vo väčších mestách, pri cestách či v oblastiach, kde sa kúri uhlím ‒ na čerstvo vypranú bielizeň by padal prach a popolček.

Tak neleňte a pusťte sa do ekologického bielenia. Neručíme vám za zázrak ani za viditeľné zlepšenie ‒ minimálne však pri získaní rovnakého výsledku ušetríte nielen peniaze, ale predovšetkým životné prostredie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články