Práve čítate

Moje tipy, ako zvládam homeoffice v pokoji a pohode. A to aj s deťmi za chrbtom.

1734  
Zdieľať: 

Moje tipy, ako zvládam homeoffice v pokoji a pohode. A to aj s deťmi za chrbtom.

Ako pracujúca mama dvoch malých detí som sa nemohla dočkať tohtoročného septembra, kedy staršia dcéra konečne nastúpi do materskej školy a na prácu bude doma trošku viac času a pokoja. Chyba. Aktuálna choroba detí v predškolskom veku nás, bohužiaľ, zase “pripútala” doma. Aj s prácou. Objavila som ale pre seba aj pre deti niekoľko trikov, vďaka ktorým sa nám darí všetko skĺbiť dokopy a navyše si udržať dobrú náladu.

26. 11. 2021 4 min. čítania Barbora Henelová
Moje tipy, ako zvládam homeoffice v pokoji a pohode. A to aj s deťmi za chrbtom.

Moje piliere pohodovej práce z domu

Zaviedla som si rutinu, vďaka ktorej získala moja práca z domu systém a pracovný čas trávim naozaj efektívne.

1. Stanovila som si pracovný čas

Vopred sa na ňom dohodnem s partnerom aj s deťmi. Nie je nič horšie, ako od rána čakať na ten „správny“ moment, kedy bude priestor si k práci sadnúť. Doma je neustále čo robiť a ak sú tam navyše deti, ten správny moment tiež nemusí nastať vôbec. Dobré je pridávať pracovný čas aj do rodinného kalendára.

2. Oddeľujem čas na prácu a na starostlivosť o domácnosť

Keď pracovný čas uplynie, strážim si, aby som sa pre zmenu venovala iba rodine a domácnosti. Žiadne odbiehanie k počítaču ani odpovedanie na nedoriešené správy.

3. Ráno sa správam, akoby som išla do kancelárie

Sprcha, prezliecť sa z pyžama, ľahké líčenie a výdatné raňajky sú pre mňa tým, čo ma naštartuje do nového dňa. Niekomu dokonca pomáha cítiť sa motivovanejším do práce, keď sa z domáceho prezlečie do oblečenia, v ktorom normálne chodí „medzi ľudí“.

4. Na pracovnom stole udržujem poriadok

Možno to máte inak a ľahký chaos vás inšpiruje, u mňa ale platí, že ak nemám poriadok okolo seba, ťažko si ho potom udržím v hlave a horšie sa mi sústredí.

5. Prácu si dôkladne plánujem a odškrtávam

Každý deň venujem pred koncom pracovnej doby pár minút prípravám na ďalší deň. Vyškrtnem splnené úlohy a podľa priorít si spíšem, čo ma čaká zajtra. Ďalší deň tak prídem k jasnému plánu a nestrácam čas tápaním, čomu sa najskôr venovať.

6. Vypínam zvonenie a notifikácie

Každé pípnutie messengera alebo e-mailu zbytočne odvádza moju pozornosť od práce. Preto si počas práce vypínam zvonenie a notifikácie úplne. A ešte nikdy sa mi nestalo, že by niečo tú chvíľu nepočkalo. :-)

7. Robím si pracovné pauzy

Môžu byť krátke, pokojne len 5 – 10 minút. Pretiahnem sa, dolejem si čaj alebo si odskočím na toaletu. V miestnosti, kde pracujem, tiež pravidelne vetrám. Čerstvý vzduch ma dokáže osviežiť a povzbudiť viac ako ďalšia šálka kávy! ;-)

Ako doma skĺbiť kopu práce s kopou detí

Práca z domu sa komplikuje, ak je vás doma viac a deti potrebujú pozornosť. Univerzálny návod neexistuje – záleží na tom, aký máte úväzok a koľko (a akých starých) detí k tomu a či môže priložiť pomocnú ruku aj druhý rodič. Za seba sa s vami ale môžem podeliť o pár tipov, ktoré pomohli nám.

Zariadili sme si pracovňu. Zjednodušene priestor oddelený od toho, kde bývajú deti. Ak nemáte miestnosť navyše, môže to byť napríklad aj len časť jedálenského stolu, na ktorej sa s deťmi dohodnete, že je nedotknuteľná.

Kúpila som si slúchadlá. Také, ktoré vedia aktívne potlačiť hluk. Vďaka tomu dokážem na obmedzený čas ako-tak „ignorovať“ rachot detského pobehovania a lepšie sa sústrediť na rozrobenú činnosť.

Deň si rozdeľujem na „čas na prácu“ a „čas s deťmi“. Ak sa to dá, striedame sa s manželom. Keď jeden pracuje, druhý je s deťmi a naopak. Ak sa nemáte o starostlivosť s kým podeliť, pripravte deťom na čas vašej práce vopred program – hry, stavebnice, kreslenie…

S deťmi sa vopred dohodnem, ako bude deň vyzerať. Každé ráno si spoločne povieme, kedy budem pracovať a kedy sa im budem môcť venovať. Osvedčilo sa mi hneď si aj naplánovať, čo v spoločnom čase stihneme (napr. nakreslíme jeden obrázok, prečítame si jednu knižku, spoločne pripravíme obed).

Staršie deti majú tiež svoje povinnosti. Ak máte deti školopovinné, snažte sa naplánovať ich povinnosti tak, aby si ich plnili v čase, kedy pracujete (môžete sedieť pri rovnakom stole).

Keď som s deťmi, venujem sa im na 100 %. Neotváram počítač, nekontrolujem e-maily. Deti si, rovnako ako práca, zaslúžia plnú pozornosť.

Jedlo riešim dopredu, vrátane desiaty a olovrantu. Každá mama mi dá za pravdu, že málokto dokáže byť úpornejší ako hladné dieťa. Jedlo sa snažím pripraviť deň vopred a ak nestíham, pripravím aspoň desiatu a olovrant, a obedom poverím manžela, alebo si jedlo necháme priviezť.

Keď ide do tuhého, nebojím sa vytiahnuť eso z rukávu. Niekedy to ani napriek plánovaniu nevyjde a deti vyžadujú pozornosť práve vo chvíli, kedy mám dôležitý telefonát. Nerozpakujem sa v takej chvíli vytiahnuť tablet s detskými hrami alebo pustiť rozprávku. Sama sebe sa snažím pripomínať, že mojou úlohou nie je byť superženou, dokonalou vo všetkých oblastiach, ale dôležité je, aby sme aktuálnu zložitú situáciu zvládli všetci s úsmevom a v pohode.

5 šikovných aplikácií

…ktoré mi pomáhajú s organizáciou práce a lepšie sa sústrediť.

  1. Brain.fm je aplikácia, ktorá prehráva hudbu. Špeciálna je v tom, že jej tvorcovia vyvinuli algoritmus hudobných podmazov, ktoré ovplyvňujú mozgové vlny a zvyšujú sústredenie.
  2. Noisli je takisto hudobná aplikácia. Tu si ale môžete sami navoliť podmazové zvuky, pri ktorých sa vám bude najlepšie pracovať (kaviarenský ruch, zvuk dažďa alebo napríklad praskanie ohňa).
  3. Microsoft To Do funguje ako online to do list. Ak máte radšej všetko online ako na papieri, určite oceníte jeho prehľadnosť.
  4. f.lux je užitočná aplikácia pre všetkých, ktorí pracujú večer alebo v noci. Aplikácia dokáže na základe dennej doby korigovať modré svetlo z obrazovky a chrániť tak náš zrak.
  5. Freedom ocenia všetci, ktorí majú tendenciu pri práci neustále odbiehať „inam“. Do aplikácie stačí zadať konkrétne webové stránky a tie na určitý čas zablokovať.
Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články