Práve čítate

Behanie s kočíkom alebo moje tipy pre všetky mamy (aj otcov), ktoré nič nezastaví

4303  
Zdieľať: 

Behanie s kočíkom alebo moje tipy pre všetky mamy (aj otcov), ktoré nič nezastaví

Ak milujete beh a zároveň je vo vašej rodine niekto, kto sa vojde do kočíka, môžete spojiť príjemné s užitočným a vyraziť von zbierať bežecké kilometre spoločne. Ako rekreačná bežkyňa a mama vám v tomto článku dám tipy a rady, ktoré som v uplynulých mesiacoch pri športovaní s naším dievčatkom nazbierala.

7. 4. 2021 4 min. čítania Michala Zapalačová
Behanie s kočíkom alebo moje tipy pre všetky mamy (aj otcov), ktoré nič nezastaví

Behanie za dvoch (alebo viacerých)! Kým prvýkrát vyrazíte behať s kočíkom, nezabudnite, že je to trochu väčšia drina ako behať sám za seba. S kočíkom je dobré sa snažiť behať vzpriamene, neprenášať na kočík váhu a príliš sa oň neopierať. Držať sa rukoväte oboma rukami, prípadne, keď sa niekde na rovinke budete cítiť na držanie iba jednou, nezabudnite ruky striedať.

Za seba mám na behaní s kočíkom najradšej to, keď potom idem bez neho – príde mi, akoby ma niekto nadnášal. Musím sa tu ale verejne priznať, že keď s nami ide behať aj manžel, ku kočíku sa dobrovoľne príliš nehrniem, tlačiť tých pár kíl navyše je naozaj cítiť.

„Veľmi odporúčam naučiť sa tzv. bránicové dýchanie – nosom a do brucha. Nepôjde to hneď, začnite ho trénovať najskôr pri chôdzi. Nebuďte na seba prísni, ale buďte trpezliví. Keď si bránica na nový pohyb zvykne, bude sa zapájať sama automaticky.“

– Soňa K.

Beh s kočíkom má aj svojich trénerov. Ak ste sa rozhodli začať s behom úplne od začiatku, je fajn najskôr pár tréningov zvládnuť bez kočíka a získať v behu aj v jeho technike trochu istotu, najlepšie pod dohľadom bežeckého trénera či aspoň skúseného bežca. Určite sa mrknite na internet, či vo vašom okolí nemáte priamo trénera, ktorý sa zaoberá technikou behu s kočíkom.

Spokojné dieťa = spokojný rodič

V niektorých prípadoch mám z úmery spokojný rodič = spokojné dieťa azda už aj osýpky, ale pri behu to z môjho pohľadu platí obrátene takmer stopercentne. Nič totiž nepokazí atmosféru tak, ako nešťastné dieťa snažiace sa dostať z kočíka.

Aby ste si spoločný čas vonku užili všetci, je vhodné vybrať to správne načasovanie aj dĺžku behu. Keď bolo naše dievčatko mladšie, chodila som s ňou behať tak, aby v kočíku spala. Teraz už to robím skôr naopak, rada sa z kočíka pozerá von a povzbudzuje ma. Keď behám s kočíkom, neberiem si slúchadlá, a to ani keď malá zaspí. Potrebujem počuť, keby plakala a navyše mi to nepríde bezpečné vzhľadom k tomu, že potom človek toľko nevníma, čo sa deje okolo.

Trasu bude potrebné bábätku či dieťaťu prispôsobiť, a to nielen z hľadiska terénu, ale aj z hľadiska vzdialenosti od domu. Ak s behaním s kočíkom začínate, je fajn vybrať si skôr kratší okruh okolo domu a ten obehnúť viackrát, ako sa vzdialiť viac a zistiť, že váš malý spolubežec nemá dnes na behanie náladu.

Vždy je tiež potrebné vybrať si správne oblečenie a dostatočnú zásobu zábavy – či už to sú hračky alebo obľúbená dobrota, jednoducho tak, aby sa dieťa v kočíku nezačalo nudiť. Našou klasikou sú knižky s vyklápacími okienkami a magnetické stavebnice, len v zime je to kvôli rukaviciam náročnejšie.

Komfort v každom počasí: Ak je veľká zima, nebojte sa do kočíka dať nahriatu ohrievaciu fľašu či cezeň prehodiť pršiplášť, aj keď práve neprší ani nesneží. Vo veľkom teple zase nezabudnite slnečnú clonu. Tepelný komfort vášho sparing partnera je rovnako dôležitý ako ten váš.

Myslite tiež na to, že sa môže stať, že budete musieť zastaviť a dlhšiu dobu sa venovať dieťaťu, preto oceníte pribalený teplejší vrch proti prechladnutiu. Výhoda toho, že so sebou na beh beriete aj kočík, je veľké množstvo úložného priestoru, kam sa vojde všetko potrebné. Môžete tak so sebou pribaliť všetky každodenné nevyhnutnosti aj špeciality na beh a nemusíte pri tom premýšľať, kam to všetko dáte.


Myslite na správnu obuv! Topánky je potrebné vyberať aspoň o číslo väčšie, s ohľadom na váhu bežca a terén, po ktorom budete behať. Ak to myslíte s behaním vážne, určite nie je od veci nechať si vyšetriť došľap a kúpiť si obuv zodpovedajúcu vašej fyziológii.

Bezpečnosť na prvom mieste

Popri načasovaní a správnej výbave je ďalšou zásadnou súčasťou dobrého behu vhodný kočík.

Na trhu už je kvalitných kočíkov na beh niekoľko, či už klasických trojkolesových a štvorkolesových či viacúčelových vozíkov, ktoré môžete použiť potom aj za bicykel či pri bežeckom lyžovaní. Vždy dbajte na inštrukcie výrobcov, a to v celej ich šírke, od minimálneho veku dieťaťa po vhodný terén či maximálne zaťaženie.

Za seba považujem pri bežeckom kočíku za zásadné hlavne:

  • prítomnosť ručnej brzdy na rukoväti
  • bezpečné upevnenie dieťaťa v kočíku
  • čo najpohodlnejšiu jazdu pre všetkých zúčastnených.

Ručná brzda uľahčuje manipuláciu a hlavne pri zjazde mi dovoľuje cítiť potrebnú istotu ovládania kočíka. Dostatočné pripútanie dieťaťa potom zaistí, že aj pri prípadnom karambole dieťa zostane tam, kde má. Môžete byť totiž ten najlepší bežec na svete, ale niektoré veci, ako napríklad cyklistu v protismere alebo psa predvídať nemôžete, a je preto lepšie byť pripravený. Tiež je potrebné mať za kočíkom dostatok miesta na nohy – krok pri behu je dlhší ako pri klasických prechádzkach a zakopávať špičkami o konštrukciu samozrejme nie je žiaduce.

„Osobne by som určite nikdy nebehala s kočíkom, ktorý na to nie je určený. Raz mi do kočíka pri behu narazilo rozbiehajúce sa auto (našťastie nie mojou vinou). Aj keď nešlo ešte ani rýchlosťou kroku, pripadalo mi to ako veľká rana a bola som vážne vďačná, že syn sedí v kočíku s perfektnou stabilitou a korbou s kovovou konštrukciou a trojbodovým bezpečnostným pásom.“- Jana D.

Bežecké kočíky mávajú aj ďalšie vychytávky okrem vyššie uvedeného, často je to popruh na zápästie, ktorý v prípade kolízie zabráni odídeniu kočíka, či reflexné prvky, aby vás nezaskočilo prípadné zotmenie. Ja na kočíku vozím navyše dve svetielka, ktoré používam aj v nebežeckom režime.

A kedy sme vlastne začali behať spoločne?

S naším dievčatkom sme boli prvýkrát behať na rovnej ceste pre kolieskové korčule, a to v jej štyroch mesiacoch.

Aj to mne osobne prišlo pomerne skoro, ale vzhľadom k pomalému tempu a hladkému povrchu to pre ňu bola skôr taká rýchlejšia prechádzka. Aj pár ďalších mesiacov sme terén starostlivo strážili, aby sme sa vyhli nadmerným otrasom pre krčnú chrbticu, pred ktorými nás varoval ako pediater, tak fyzioterapeutka. V tomto ohľade sa dá odporučiť nič neuponáhľať a behu sa do určitej chvíle venovať radšej osamote.

Tak kedy vyrazíte? :-) Pri výbehoch stretávam čoraz viac aktívnych rodičov s kočíkmi a rada vidím, že sa šport stáva súčasťou životov detí už odmalička. Ja beh považujem za jeden zo spôsobov, ako si vyčistiť hlavu a stráviť aktívny čas s dieťaťom na čerstvom vzduchu a verím, že nie som sama. Tak prichystajte kočík, pasažiera alebo pasažierov a hurá zbierať kilometre!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články