Práve čítate

Zasnežené vrcholky hôr a čistá hlava: Nechajte sa tento rok zlákať skialpami

2163  
Zdieľať: 

Zasnežené vrcholky hôr a čistá hlava: Nechajte sa tento rok zlákať skialpami

Sedela som na vrchole Lysej hory v Beskydoch a začínalo svitať. Skrehnuté prsty som si zahrievala vrchnákom z termosky plným kávy a odlamovala k tomu bábovku. V tele mi príjemne mravenčilo po necelých 2 hodinách na skialpoch. Mlčali sme, ale vedela som, že aj ostatní sa usmievajú. Užívala som si každý mrazivo-hrejivý lúč a tešila sa, že za chvíľu sa spustíme prašanom nadol.

15. 1. 2021 4 min. čítania Tereza Prskavcová
Zasnežené vrcholky hôr a čistá hlava: Nechajte sa tento rok zlákať skialpami

Ten rok bolo v Beskydoch veľa snehu. Vždy, keď čerstvo nasnežilo, sme sa s niekoľkými priateľmi vydali na skialpoch na Lysú. Spustiť sa dole v čerstvom prašane totiž bolo na nezaplatenie.

Skialpinizmus je prepojenie turistiky a lyžovania. (Ak nebudeme hovoriť o súťažnom skialpinizme.) Je to túra na lyžiach na niekoľko hodín, pol dňa alebo pokojne celý deň. Na špeciálnych lyžiach s nasadzovacími pásmi vystúpate na vrchol a za odmenu si môžete užiť zjazd naspäť dole. Po zjazdovke alebo na trasách mimo ňu.   

Ak už ste niekedy videli „lyžiara“ s batohom, ktorý na lyžiach stúpa do kopca, určite to bol skialpinista. Dnes už na nich v zimných strediskách narazíte pravidelne. Aj keď predovšetkým v zahraničí sú veľmi obľúbené túry mimo zjazdovky, kde si užívate zasnežené výhľady, slniečko a samotu v horách.

A práve tá samota, chôdza do kopca a zautomatizovanie pohybu je pohladenie na duši. Stúpate, snažíte sa pravidelne dýchať – a rovnako ako pri ďalších podobných športoch – si perfektne vyčistíte hlavu.

Akoby som na vrcholku nechala všetku zlú energiu a domov si priviezla len tú novú

Nedávno som čítala, že keby sme strávili v lese, v horách, športom alebo len pozeraním do prírody každý deň aspoň hodinu, nepotrebovali by sme žiadnych terapeutov ani psychológov. A musím povedať, že na tom niečo bude.

Len v horách mám pocit, že sa môžem slobodne nadýchnuť. Aj keď mesto milujem a dlho som si nedokázala predstaviť, že by som bývala inde, tieto výlety, kde sa môžem naozaj slobodne nadýchnuť, potrebujem.

Po každom takomto výlete si pripadám uťahaná ako mačka, zrelá do teplej vane, film v posteli a spánok. Ale tiež si pripadám oddýchnutá, s čistou hlavou a plná nových nápadov. Plná novej energie.

Máte radi turistiku a lyžovanie? Zo skialpov budete nadšení…

Skialpy zažívajú boom už niekoľko posledných rokov. Hlavne v tomto roku by ale lyže s tuleními pásmi mohli byť ešte populárnejšie.

Nepotrebujete totiž žiadny vlek, ktorý by vás vytiahol hore na zjazdovku. Nahor vystúpate po vlastných, na vrchole zložíte pásy, upravíte viazanie a môžete zísť dole.

Je pravda, že slovenské hory žiadny ľadovec do vrecka nestrčia, ale aj u nás a v blízkom okolí môžete nájsť pekné trasy. Len si musíte dať pozor, pretože väčšinou musíte ísť po vyznačených trasách, pretože sa vyskytujú v oblastiach so zvýšenou ochranou prírody.

V Krkonošiach je obľúbenou trasou výstup na Sněžku Obřím dolem z Pece pod Sněžkou, na Šumave je niekoľko trás vedúcich na Špičák, v Beskydoch u skialpinistov vyhráva výstup na Lysú horu a v Jeseníkoch napríklad výšľap z Dolnej Moravy na Kralický Sněžník.

Výbava: Čo všetko je na skialpy treba?

Skialpy sú špeciálne lyže, na ktoré sa pod kopcom nasadia stúpacie alebo tzv. tulenie pásy (tulenie preto, že kedysi boli vyrábané z tulenej kože, dnes už sú ale syntetické). Lyžiarky potom majú pohyblivý kĺb v oblasti členka a viazanie dokáže uvoľniť pätu na stúpanie a uzamknúť ju na zjazd. K tomu máte teleskopické palice, prilbu a batoh.

Na prvýkrát je určite lepšie si celú výbavu požičať, vyskúšať si, aký tip lyží aj topánok vám bude vyhovovať a či vôbec bude nákup celej výbavy stáť za to.

Aby ste si túru užili, svoju úlohu hrá aj správne oblečenie. Na skialpy preferujem oblečenie zn. cibuľa – viac vrstiev, ktoré si pri výstupe môžete vyzliekať a pri zjazde alebo počas dlhších prestávok zase obliecť. Aby ste sa neprepotili a nebola vám potom pri zjazde zima.

Okrem správneho oblečenia je na skialpy potrebné vedieť lyžovať a mať aspoň základnú kondičku. Zvyšok sa naučíte jednoducho – pri chôdzi. Keď pôjdete prvýkrát, je dobré mať so sebou známeho alebo inštruktora, ktorý pozná terén aj najlepšie výhľady. Dokáže odhadnúť, ako dlho výstup aj zjazd budú trvať, aby ste sa vrátili ešte za svetla. Odpadne vám tak plno starostí.

Aj u nás je potrebné myslieť na bezpečnosť

Ak sa na skialp vydáte (hlavne keď vyrazíte po prvýkrát), je potrebné si uvedomiť, že sa budete pohybovať v horách, v prírode. Aj keď u nás zamrznutie skôr nehrozí, mali by ste myslieť na bezpečnosť a mať pri sebe lavínovú výbavu (lavínový vyhľadávač, sondu a lopatu).

Viete, ako sa pripraviť na skialpovú túru?

  1. Naplánujte si trasu a odhadnite časový harmonogram.
  2. Pozrite sa na predpoveď počasia.
  3. Poctivo zbaľte batoh a pripravte si dostatok tekutín a občerstvenia.

A čo do batohu? Samozrejme záleží na tom, kam a na ako dlho vyrážate, ale pre predstavu mávajú skialpinisti v batohu náhradné oblečenie (tričko, pérovú vestu/bundu, náhradné rukavice, kuklu), lavínovú výbavu, lekárničku, tzv. duck tape (ktorá vyrieši takmer všetko), GPS navigáciu a mapu, čelovku, telefón, opaľovací krém, náhradné pásy a remienok na zopnutie lyží.

Ak v sebe máte neposedného dobrodružného ducha, určite tento rok na skialpy vyrazte. So známym alebo sprievodcom, ktorého si už dnes môžete dohodnúť v ktoromkoľvek stredisku. Pretože keď zase budete sedieť v kancelárii alebo doma na home-office, stačí zatvoriť oči a vrátiť sa na ten pocukrovaný, slnečný vrchol. A čerpať z hrejivej energie, ktorá vám bude prúdiť telom aj na kancelárskej stoličke. Zostane vám totiž navždy.

skialpy a sněžnice

Ak sa necítite na skialpinizmus, môžete skúsiť snežnice!


Ak máte pocit, že by pre vás boli skialpy náročné, je tu ďalšia možnosť (pre začiatočníkov trošku jednoduchšia), ako si užiť zasneženú krajinu: snežnice!

„Na hory chodím kvôli zjazdovkám už od malička, ale na snežniciach som bola po prvýkrát pred tromi rokmi a prekvapilo ma, koľko srandy si člověk užije vďaka týmto dvom obručiam. Navyše sme k nim nepotrebovali žiadne špeciálne vybavenie, iba palice. Svoje topánky sme si zabalili do igelitových vriec, obuli si snežnice a vyrazili smerom, ktorý nás najviac lákal. Pri snežniciach je totiž skvelé to, že nepotrebujete vyšľapanú turistickú cestu. Stačí vám, keď viete, kadiaľ ísť, aby ste sa potom znova našli. Pre väčší pocit bezpečia je dobré využiť aj v zime neupravované pešie cesty. Vďaka tomu, že sa so snežnicami neprepadáte hlboko do snehu, je potom aj cesta mimo vyšlapaný chodníček pekná prechádzka. Jediné, na čo je treba dať pozor, sú pravidlá národných parkov a lavínové nebezpečenstvo.“ – Natália H.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články