Práve čítate

Fyzioterapia: terapia budúcnosti, alebo zbytočnosť?

5794  
Zdieľať: 

Fyzioterapia: terapia budúcnosti, alebo zbytočnosť?

Fyzioterapia pomáha nielen ľuďom, ktorých dlhé týždne alebo roky „niekde bolí“, ale aj tým, ktorí sa cítia viac-menej v poriadku. Čo vlastne v ordinácii fyzioterapeuta čakať?

3. 10. 2020 5 min. čítania Tereza Prskavcová
Fyzioterapia: terapia budúcnosti, alebo zbytočnosť?

Pri behu ma občas pobolieval členok. Keď som to spomenula pred svojou známou – fyzioterapeutkou, hneď si ma premerala odborným pohľadom a povedala mi, že to je aj tak kvôli bedrám. Nech sa u nej zastavím. Ale keďže nie som žiadna bábovka, povedala som si, že niečo vydržím. Dokopala som sa k nej, až keď ma seklo.

Ja hlúpa. Keby som bývala prišla skôr, mohli sme opraviť členok pri behu, a ešte k tomu predísť problémom s chrbtom.

Fyzioterapia dokáže preventívne vyriešiť veľa problémov, ktoré – keby ste ich nechali len tak – by časom potrebovali radikálnejšie riešenie. Opich, infúzku, alebo dokonca operáciu.

Len pri chrbte som na fyzioterapii neskončila, a vďakabohu za to

Keď mi fyzioterapeutka uľavila od bolesti chrbta, prehliadla si ma a hovorí: „Máš veľmi povolené sedacie svaly, musíme ich zaktivovať – skúsiť znovu zapojiť.“

fyzioterapie

Vtipné bolo, že problémom toho boľavého členka, ktorým všetko začalo, boli rovnaké svaly, ktoré spôsobili problémy s chrbtom: sedacie svaly. Tie totiž stabilizujú bedrový kĺb. Keď som častejšie používala chrbát, prejavovala sa bolesť v ňom, keď som častejšie behala, schytával to členok cez vychýlené koleno… Že to znie zložito? Možno trochu áno, pretože v tele nič nefunguje oddelene. A práve tomu fyzio skvelo rozumie.

„Šírka toho, čo dokáže fyzioterapeut odhaliť, je ohromná,“ hovorí PhDr. Markéta Musilová z kliniky komplexnej rehabilitácie Monada a tiež fyzioterapeutka českého reprezentačného tímu vodných slalomárov. „Môže odhaliť jednoduché svalové dysbalancie, ale špičky v odbore sú schopné spoznať napríklad aj to, že je človek onkologicky chorý. Záleží aj od toho, na čo je každý fyzioterapeut zameraný a ako sa ďalej vzdeláva,“ popisuje.

Podľa Markéty si môžeme náš pohybový systém predstaviť ako kladkostroj. Predstavte si, že sme systém kladiek – tie kladky predstavujú kĺby. Kladkostroj od narodenia pekne funguje a šliape, ako má. Keď ale povolí niektorý šróbik, začne fungovať našikmo. Bude stále fungovať, ale už to nebude tá pekná funkcia. Niektoré kladky sa začnú odierať a časom poškodzovať. Fyzioterapia chce práve tomuto odieraniu zabrániť. Aby sa časom nemusela vymieňať celá kladka.

Kým som to zistila na vlastnej koži, myslela som si, že prídem do ordinácie, fyzioterapeut ma „ponapráva“, pomasíruje a mňa razom prestane všetko bolieť. Keď ale prišlo na aktiváciu svalov (aby som napravila chronický problém), musela som sa aktívne zapojiť. Jednoducho som dostala predpísaný cvik na doma. Cvičenie mi zabralo cca 15 minút, nikdy nie viac.

Na začiatku to pekelne bolelo. Akoby nie, keď išlo o sval, ktorý som niekoľko rokov vôbec nepoužívala, a to aj keď dosť športujem. Postupne to ale bolo jednoduchšie a hlavne som začala vnímať, že moje problémy s chrbtom aj členkom miznú. Vyriešila som príčinu bez toho, aby som pilulami riešila dôsledok.

Čo ešte vie fyzioterapeut vyriešiť?

V podstate čokoľvek, čo sa prejavuje nepríjemným pocitom na tele a má svoje korene v nevhodnom alebo malom zapojení svalov. (Vy samozrejme príčinu neodhalíte. Keď fyzioterapeut uvidí, že toto nie je práca pre neho, pošle vás inam.)

Mne prišlo zaujímavé napríklad toto:

  • Následky behania s telefónom v ruke: Tým, že držíte telefón v ruke, máte zatvorenú dlaň a tak pri behu obmedzujete rotáciu tela, ktoré rotuje proti kroku. Keď teda bežíte dlhšiu trasu a máte jednostranne menšiu rotáciu tela, skracuje sa krok na jednej nohe. Ak tak budete behať dlhší čas, úspešne si pestujete svalovú dysbalanciu, ktorá sa môže rozvinúť do väčšieho problému a bolesti.
  • Ešte raz behanie – nesprávne topánky: Dnes veľmi kontroverzná téma, pretože takmer vo všetkých bežeckých obchodoch vám zmerajú nohu a ponúknu topánku. Záleží ale na tom, či je to človek, ktorý vie nohu odmerať adekvátne. Ak si chcete nechať poradiť, vydajte sa naozaj za odborníkom.
  • Ploché nohy: Môžete mať pocit, že s plochými nohami sa nedá nič robiť. Možno sa psychicky pripravujete na to, že s nimi budete mať na staré kolená problémy. Opak je ale pravdou – mám veľmi ploché nohy, skúsila som si s Markétou jeden cvik – a po niekoľkých minútach som uvidela klenbu nohy, ktorú som u seba nikdy predtým nevidela. Prevencia je tu naozaj lepšia, ako s pribúdajúcim vekom riešiť vpáčené členky.

fyzioterapie

Fyzioterapia

Odborne je fyzioterapia komplexný odbor, ktorý sa zaoberá primárne kineziológiou a biomechanikou tela a snaží sa ho optimalizovať. Zaoberá sa naším telom, ale nedá sa oddeliť od psychiky a emócií, pretože tie ovplyvňujú držanie tela a svalové napätie.

Pritom fyzioterapia je pre všetkých – či už máte nejaký problém, ktorý chcete vyriešiť, alebo chcete začať s novou pohybovou aktivitou a možno si nie ste istý, či to vaše telo zvládne. Cvičí sa so všetkými. Od malých bábätiek po babičky.

Keď prídete do ordinácie fyzioterapeuta…

Fyzioterapeut si založí kartu a popíšete mu svoju zdravotnú stránku – a hlavne to, prečo ste k nemu prišli. On vás potom vyšetrí a pustí sa do „nápravy“.

fyzioterapie

Typická návšteva zahŕňa preťahovanie, naťahovanie, rotácie, polohovanie, masáže aj „naprávanie“, všetko s ohľadom na váš zdravotný stav. Veľmi často si tiež odnesiete tip na jednoduché cvičenie na doma.

Cvičenie počas vašej návštevy je totiž jedna vec, ale ak problém spôsobuje napríklad nevhodné držanie tela, je potrebné ho napraviť. Terapia jednoducho pôsobí tak dobre, ako sa svojmu telu sami venujete.

Koľko fyzio stojí?


Záleží od toho, aký typ fyzioterapie si vyberiete. V Prahe sa hodinová terapia pohybuje od 700 Kč až do 2000 Kč. V mimo Prahu je to väčšinou okolo 1000 Kč/hod. Na Slovensku sa ceny pohybujú do 50 eur/hod., pričom zvyčajne sa cvičí 30 alebo 50 min.

Zo zdravotného poistenia a so žiadankou od lekára má každý nárok na rehabilitačnú starostlivosť. Väčšinou sú to ale polhodinové rehabilitácie, tzn. časovo veľmi obmedzené sedenie, kedy fyzioterapeuti musia rýchlo riešiť problém – čo pre kvalitnú starostlivosť väčšinou nestačí.

Pri väčších problémoch sa uvidíte každý mesiac alebo aj častejšie, v stabilizovanom stave skôr raz za čas alebo vtedy, keď sami ucítite, že už to nie je ono.

Ako spoznám, že by som mala zájsť na fyzio?

Zjednodušene vtedy, keď ma niečo dlhodobo bolí (a môže to byť aj „len“ bolesť hlavy). S malými bábätkami sa na fyzioterapiu chodí aj preventívne, pretože tie nám zatiaľ žiadnu chronickú boliestku nenahlásia.

fyzioterapie

Bolesť je varovný signál

Keď prichádza postupne, opakuje sa alebo zvyšuje intenzitu, väčšinou sa v konkrétnom mieste niečo prepína, chronicky opotrebováva alebo je to reťazenie problému z nesprávneho fungovania vzdialenejšieho kĺbu.

Zatiaľ to u nás nie je veľmi zvykom. „Najpravdepodobnejšie je to nastavením spoločnosti. My Slováci sme naučení najskôr niečo vydržať. Keď nás niečo bolí, tak si povieme: ‚Hmm, to vydržíme, to prejde…‘ Prekonáme to a tá bolesť prestane. Ale za pár mesiacov sa objaví znova a môže sa stupňovať,“ hovorí fyzioterapeutka Markéta Musilová.

Ja som z možnosti preventívne riešiť veľký problém nadšená. Veď je skvelé, že „obyčajným“ cvičením môžeme predísť prípadnej katastrofe! Mne už pomohla a verím, že aj ďalej pomôže.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články