Práve čítate

Hladučká hrášková polievka ako z luxusnej reštaurácie

10165  
Zdieľať: 

Hladučká hrášková polievka ako z luxusnej reštaurácie

Myslím si, že keby mala jar farbu, bude to zelená, a určite v tom nie som sama. Presne takto, celú zelenú, si ju rada užívam. V parku, na záhrade, s kvetinami vo váze a so zelenými sezónnymi dobrotami na tanieri. Pre jar je podľa mňa typická polievka z čerstvého hrášku, plná chuti a živín.

7. 5. 2018 2 min. čítania Kateřina Kuranova
Hladučká hrášková polievka ako z luxusnej reštaurácie

Polievky milujem. A čerstvý hrášok? To je bez debaty. Je plný živín a vitamínov a chutí úžasne. Obsahuje veľa bielkovín, vegetariáni ním môžu aspoň čiastočne nahradiť mäso. Je vhodný aj v tehotenstve, pre deti vo vývine aj športovcov, pretože podporuje rast a vývoj kostí, svalov aj nervov.

Recept na jarnú hráškovú polievku (8 porcií)

Čas prípravy: 30 minút
Náročnosť: malá

Na polievku potrebujete:

  • 100 g slaniny
  • 1 stredná cibuľa
  • lyžica masla
  • 500 g čerstvého hrášku (môže byť aj mrazený, ale nie je taký dobrý)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • hrsť mäty
  • 120 g kyslej smotany
  • šťava z polovice citrónu
  • soľ, čierne korenie
Ešte tu mám pre vás jeden tip. Pokiaľ chcete zachovať krásnu zelenkavú farbu hrášku aj po uvarení, tak ho zakvapnite citrónom. Ten farbu udrží a vy si aj na druhý deň môžete užívať jarne zafarbenú polievku.

Na ozdobu:

  • mrkvičky
  • krutóny

Postup alebo ako som postupovala ja:

Najskôr pokrájame slaninu na slížiky a opražíme ju do chrumkava. Keď bude hotová, odložíme si ju zatiaľ nabok a pozor, na panvičke necháme tuk.

Kým sa slanina opraží, nadrobno si pokrájame cibuľu, rozpálime v hrnci lyžicu masla a cibuľku na nej orestujeme do zlatova.

Potom k nej pridáme hrášok a zalejeme vývarom. Polievku osolíme, okoreníme a pridáme hrsť mäty. Trošku mäty si necháme bokom na ozdobu.

Polievku varíme 5 minút, potom ju rozmixujeme do hladkého krému. Pridáme kyslú smotanu a zakvapneme citrónom (pre peknú zelenkavú farbu).

Na ozdobu si pripravíme polovice jarných mrkvičiek, ktoré opečieme na tuku zo slaniny.

Polievku podávame s pár lístkami mäty, krutónmi, vypečenou slaninou a opečenou mrkvou.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články