Práve čítate

Letné dobrodružstvo pre deti: prespávačka a 3 malé hry k tomu

5010  
Zdieľať: 

Letné dobrodružstvo pre deti: prespávačka a 3 malé hry k tomu

Joja má 6 let rokov a chcela zažiť dobrodružstvo. Tak sme zobrali spacáky a postavili na záhrade stan. Na prvý pohľad to nevyzerá ako nič extra, ale verte, že pre decko z mesta to bol parádny zážitok.

1. 6. 2019 3 min. čítania Martin Pistulka
Letné dobrodružstvo pre deti: prespávačka a 3 malé hry k tomu

Nie každý je dušou tramp. Ja som skôr izbový typ. Mám rád teplú sprchu a poriadnu podušku pod hlavou. To ale neznamená, že som nikdy nespal v stane. Vlastne to mám svojím spôsobom raz za čas rád. Pre Joju som prvé nocovanie pod hviezdami chcel pripraviť ako takú prípravu na prázdniny a naozajstné kempovanie.

Záhradné stanovanie má jednu základnú výhodu – môžete si so sebou zobrať prakticky čokoľvek, čo by ste do normálneho kempu len ťažko ťahali, vrátane periny. My sme sa spoľahli na spacáky a karimatky, ktoré doplnil dostatok plyšákov, ale tiež klasická vysielačka na stráženie (pre istotu, bolo to predsa prvýkrát) alebo svetielka.

Pokiaľ nemáte možnosť urobiť deťom prespávačku na záhrade, za letných nocí poslúži aj balkón – aj ten sa dá vystlať, pridať malé svetielko, a nechať potomka zažiť pre neho dobrodružnú noc, kedy „nespí doma“.

Chcel som, aby Jojka a kamarátov syn mali zo spania v stane zážitok, takže som zároveň dal dokopy aj pár hier, ktoré sa hodia kamkoľvek, kde je tma. Na to, aby ste si ich zahrali, dokonca nemusíte mať ani záhradu. S trochou snahy si vystačíte s balkónom – aj na ňom sa dá zažiť noc pod šírym nebom.

Ona potom aj taká večera v stane je niečo úplne iné ako doma pri stole!

Určite sa nemusíte báť, že by to bola nuda. Ono je vždy fajn uvedomiť si, že to, čo dospelým príde ako bežná aktivita, môže byť pre malé dieťa porovnateľné s tajomnou výpravou do Chrámu skazy. Vždy záleží len na tom, čo vymyslíte a ako to podáte.

Keď sme pripravovali článok, zradilo nás počasie – takže samotné spanie v stane sa nekonalo. Aj tak sme si ale užili všetky hry a nechali sme deti, nech sa v stane hrajú až do zotmenia. A keď príde konečne teplo, určite si to zopakujeme aj s kompletnou prespávačkou!

Kúzla proti nočným strašiakom

Každé dieťa (tak trochu) verí na strašidlá, takže je dôležité mať proti nim správnu ochranu. Po prvé, vyrobte si ochranný amulet. Môže to byť totem, voodoo bábika, mohyla, čokoľvek vám napadne a z čohokoľvek, čo nájdete. Môže to byť aj obľúbený plyšák, ale napríklad stavba mohyly je oveľa väčšia zábava a dieťa má pocit, že si amulet naozaj vyrobilo.

Proti strašiakom je navyše veľmi praktické naučiť sa zopár obranných kúziel. Princíp hry je jednoduchý a zvládnu ho aj tí najmenší.

Príručný lexikón kúziel proti bubákom

Môže ísť o slovné zaklínadlá, alebo poriadne kúzla, kde, ako deti dobre vedia z knižiek, sú dôležité aj pohyby. To dodá kúzlu ozajstnosť.  My to napríklad máme takto:

  • Ťapťaphou (dve tlesknutia, mávnutie)
  • Čáry-máry (mávnutie, tlesknutie, otočka postojačky alebo prevalenie v ľahu)
  • Abrakadabra (tlesknutie, plesknutie o bruško, tlesknutie)
  • Hopitlesk (drepnúť, vyskočiť, tlesknúť)
  • Sila mačacej labky (zdvihnúť ruku, zdvihnúť nohu, tlesknúť)

Stiahnite si lexikón na vytlačenie

Pokiaľ už ste naozaj dlho nečarovali, poradím: robte postupne všetky tri pohyby za sebou, a pri tom pomaly odriekajte zaklínadlo. Menším deťom ide lepšie vykríknuť zaklínadlo a potom urobiť kúzlo rukami a nohami.

Spacáková horror story

Ak niečo patrí k spaniu v stane, tak sú to strašidelné príbehy. A aby to nebola úplná divočina, z ktorej dieťa oka nezažmúri, skúste namiesto horrorov niečo, čo vymyslíte spoločne.

Každý povie jedno slovo a postupne pridávate ďalšie a ďalšie a dávate tak dokopy celý príbeh. Nemusí to dávať úplne zmysel (a asi ani nebude), ale o to je to vtipnejšie. Len vždy pamätajte na to, že jeden musí byť rozprávač a celý príbeh zhrnúť a dať mu aspoň minimálnu pointu.

 Zombie apokalypsa alebo nočná počítaná

K prespávačke pod stanom patrí aj nejaká malá cesta odvahy. Nie je potrebné robiť žiadnu veľkú prípravu, vo finále sú aj tak najlepšie tie najjednoduchšie veci. Napríklad keď po zotmení rozmiestnite po lese svetielka a dáte k nim pár úloh (napríklad čísla, ktoré sa musia sčítať), alebo hádanky, urobíte tým veľa parády.

Alebo sa zahrajte na zombíkov. Z lesa (alebo konca záhrady) urobte rádioaktívnu zónu, po ktorej behajú nebezpečné stvory. Úlohou detí je pozbierať z lesa svetielkujúce „nukleárne“ tyče – môžete použiť svetielka, alebo ešte lepšie fosforeskujúce tyčinky.

Pre menšie deti tam kľudne môžu behať škriatkovia a zbierať môžete napríklad diamanty, záleží na tom, čo baví práve vášho potomka. :-)

Pričom na každé vbehnutie do lesa má dieťa presne minútu (ktorú si môže počítať). A potom už len záleží na tom, či vám niekto v lese zahrá zombíka (škriatka, vílu…), alebo sa zaobídete bez neho.

Pokiaľ hráte doma, namiesto lesa vám poslúži niektorá izba.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články