Práve čítate

Jedlé darčeky na poslednú chvíľu

7012  
Zdieľať: 

Jedlé darčeky na poslednú chvíľu

Prinášame vám tipy, ako z toho elegantne vykorčuľovať a všetkých obdarovaných potešiť vlastnoručne vyrobeným darčekom šitým na mieru.

18. 12. 2017 3 min. čítania Redakce
Jedlé darčeky na poslednú chvíľu

Aj keď sú Vianoce obdobím odpočinku a obdarovanie blízkych by nás malo predovšetkým napĺňať radosťou, vianočné nákupy nás často dokážu pekne vystresovať. Každoročné vymýšľanie originálnych darčekov býva tou najťažšou úlohou a my sa snažíme čerpať inšpiráciu z rôznych zdrojov. V zásade najhoršie je vyberať darčeky pre veľké množstvo kamarátov, známych a kolegov, ktorých chcete potešiť, ale zároveň neinvestovať príliš veľa financií.

Každý si rád zamaškrtí a jedlé darčeky preto nikdy nesklamú. Dôležité je však najprv zvážiť vlastné sily a preferencie obdarovaného. Odporúčame používať vždy kvalitné suroviny, ktoré sa premietnu na výslednej chuti výrobku. Jedlé darčeky možno zabaliť pekným originálnym spôsobom, pričom najlepšie vždy pôsobí farebný prírodný, recyklovaný alebo ručne robený papier. Na sušienky môžete použiť rôzne rolky, na pesto a granolu zase pekné uzatvárateľné poháre a škatuľky. Popustite teda uzdu svojej fantázii, upracte si v kuchyni a s chuťou sa vrhnite do práce.

Sušienky pre všetkých maškrtníkov

Začnime rovno darčekom, ktorý nikdy nesklame. Či už obdarujeme neter, šéfa alebo prarodičov, sušienky zabodujú vždy. Výborne sú v tomto ohľade napríklad cookies, ktoré sú rýchle, jednoduché a môžete do nich pridať rôzne ingrediencie, ako oriešky, sušené ovocie, čokoládu a podobne. Ak sa však cítite na niečo väčšieho, skúste naše polomáčanky a nezabudnite čokoládovú vrstvu ozdobiť pekným obrázkom. Sušienky potom môžete zabaliť do malých škatuliek, previazať mašľou a skvelý darček je na stole!

Liečivé sypané čaje

Zaujíma vás bylinkárstvo a alternatívna medicína, alebo vám skrátka nechutia kupované čaje a chcete dať najbližším kúsok vlastnoručne nazbieranej prírody? Podnikajte pravidelné celoročné výlety a zbierajte voľne rastúce liečivé byliny. Z nasušených kvetov či listov potom môžete miešať rôzne zmesi, avšak výborne poslúžia napríklad aj šípky, ktoré stačí usušiť a rozdrviť. Domáce sypané čaje nielenže výborne chutia a prevoňajú domácnosť, ale poslúžia aj namiesto domácej lekárničky a nahradia väčšinu klasických farmaceutických produktov. Mrknite na náš výber byliniek a nechajte sa inšpirovať.

Kešu krém pre malých aj veľkých

Podobne ako sušienky potešia aj rôzne sladké nátierky. K najobľúbenejším nepochybne patrí čokoládové a arašidové maslo, avšak hlavnú ingredienciu si môžete vybrať podľa preferencií obdarovaného. Ak použijete kvalitné prísady, sladké krémy sú jedným z najlepších spôsobov, ako maškrtiť zdravo. Prinášame vám tip na znamenitý krém z kešu orieškov, ktorý nielenže skvele chutí, ale navyše v sebe ukrýva veľa prospešných látok.

Griotka

Nesmieme zabúdať ani na likéry a ďalšie obľúbené alkoholické domáce drinky. Malá fľaška sa hodí predovšetkým ako darček pre staršie ročníky. Môžete sa pustiť do vaječného likéru, domáceho Baileys či orechovice. Jedným z obľúbených a jednoduchých variantov je aj griotka, ktorú možno pripraviť z čerstvých, ale aj naložených alebo mrazených čerešní. Pochutí si na nej naozaj každý a ak vyrobíte ešte aj vlastné etikety alebo použijete fľašu zaujímavého tvaru, úspech bude zaručený.

Domáce pesto

Niektoré ingrediencie skrátka nemôžu chýbať v žiadnej dobre vybavenej kuchyni. Jednou z nich je bezpochyby pesto, ktoré možno využiť na milión spôsobov a vyriešiť tak nejednu desiatu či večeru. Zároveň to môže byť pekný darček, predovšetkým ak ho vytvoríte z netradičných surovín. Bazalka či rukola sú klasika, čo však namiesto nich vyskúšať napríklad cviklu? Pozrite si náš recept, pesta urobte viac a vyriešte tak niekoľko darčekov za malú chvíľu.

Zdravá raňajková zmes

Raňajky sú dôležitým celodenným zdrojom energie a podceňovať ich význam sa rozhodne nevypláca. Často ich však pre raňajší zhon vynecháme a potom v práci hladujeme. Pripravte svojim blízkym kvalitnú raňajkovú zmes, ktorá im nielenže dodá dostatok živín, ale si na nej aj skvele pochutnajú. Použiť môžete rôzne druhy orieškov, semienok, obilnín a sušeného ovocia, ktoré v podstate len namiešate do pekných uzatvárateľných pohárov. Týmto receptom sa môžete nechať inšpirovať, prípadne niektoré suroviny nahradiť inými. Zmes výborne chutí s jogurtom aj s mliekom, alebo aj samotná s nakrájaným ovocím.

A ak vám tento vyčerpávajúci výpočet ešte nestačil, mrknite sem pre ďalšiu inšpiráciu. Tak s chuťou do toho a pol je hotovo!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články