Spoločne pri varení využijeme všetky jesenné ingrediencie, ktoré už možno máte aj doma. A ako bonus sú recepty medzi sebou prepojené tak, že takmer nič neskončí v koši. Ani šupky zo zemiakov alebo jadrovníky z jabĺk.
Recept na základné tekvicové pyré
Je súčasťou všetkých nasledujúcich receptov. A keďže ho robím z tekvice Hokkaidó, ani ju nelúpem. Šupka pri pečení krásne zmäkne a dá sa dohladka rozmixovať spolu s dužinou. Potrebujete len 1 tekvicu Hokkaidó a 1 lyžicu olivového oleja.

Postup:
- Tekvicu umyte, rozkrojte a vydlabte z nej semienka.
- Nakrájajte na kocky (asi 2 cm veľké), premiešajte s olejom a rozložte na plech.
- Pečte pri 180 stupňoch domäkka, asi 30 minút.
- Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť a vo výkonnom mixéri rozmixujte dohladka.

Tekvicové semienka nevyhadzujte
Dobre ich umyte, osušte, pokvapkajte olejom a zmiešajte so soľou. Rozložte ich na plech a upečte dozlata. Pri teplote 180 stupňov to bude trvať tiež asi 30 minút. Potom ich môžete použiť do hlavného chodu alebo šalátov.
Predjedlo: Pečené zemiakové šupky s tekvicovým dipom
Do tohto predjedla využijete šupky zo zemiakov, ktoré ošúpete na hlavný chod. Chrumkavé lupienky môžete pokojne podávať aj neskôr, napríklad ako „pochúťku“ k vínu.

Postup:
- Vyhrejte rúru s funkciou horúceho vzduchu na 200 stupňov.
- Zemiakové šupky premiešajte s olejom, soľou, korením a rímskou rascou.
- Rozložte ich na plech a pečte do chrumkava.
- Kým sa šupky upečú, pripravte si dip z tahini, tekvicového pyré, pretlačeného cesnaku, citrónovej šťavy, soli a korenia. Všetko stačí zmiešať dohromady.
- Chrumkavé šupky ihneď podávajte s dipom.
Keď mi zostane droždie, pripravujem ešte orechovú posýpku, ktorou po upečení zemiaky rovnomerne posypem. Stačí rozmixovať 2 hrste vlašských orechov, kúsok droždia a soľ. Pre lepšiu chuť môžete orechy pred mixovaním nasucho opražiť.
Ak máte radi hlivu ustricovú, skúste si z nej pripraviť „jerky“ napríklad s jedným z týchto dipov.
Hlavný chod: Krémové tekvicovo-zemiakové karí
Toto jedlo človeka úplne pohladí a dokonale zahreje, keď je vonku jesenné sychravo. Ak by vám chýbalo mäso, môžete do základu pridať mleté hovädzie.

Ingrediencie:
- 3 lyžice oleja
- 6 stredne veľkých zemiakov
- ½ tekvice Hokkaidó
- ½ červenej cibule
- 50 g thajskej červenej karí pasty
- 5 lyžíc tekvicového pyré
- 1,5 šálky kokosového mlieka
- 1 nastrúhané jablko aj so šupkou
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- šťava z ½ citróna
- vetvička tymianu
Postup:
- Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. Na kocky nakrájajte aj tekvicu, ktorú nemusíte lúpať. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- V hlbokej panvici rozohrejte olej a nechajte na ňom zosklovatieť cibuľu. Potom vmiešajte karí pastu a restujte, aby sa pekne rozvoňala.
- Pridajte zemiaky a tekvicu, dobre premiešajte a všetko zalejte kokosovým mliekom.
Rozbaliť
Zbaliť
- Vmiešajte tekvicové pyré, strúhané jablko, pretlačený cesnak, šťavu z citróna a osoľte.
- Pridajte tymian, zakryte pokrievkou a varte do zmäknutia zemiakov a tekvice. Počas varenia občas premiešajte, aby sa zemiaky neprichytili na dno.
Rozbaliť
Zbaliť
Pred podávaním každú porciu ozdobte lístkami čerstvého tymianu a pokvapkajte olejom – môžete použiť tekvicový, ktorý sa k jedlu perfektne hodí.
Dezert do pohára: Tekvicový tvaroh s kávovými jabĺčkami
Keď pripravujem celé menu, dezert väčšinou volím nepečený. A aj taký môže chutiť ako jeseň.

Pri lúpaní jabĺk si šupky a jadrovníky ponechajte bokom a nevyhadzujte ich. Budete ich potrebovať na prípravu limonády.
Ingrediencie na jabĺčka:
- 3 jablká
- 1 espresso
- 10 klinčekov
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica javorového sirupu
Ingrediencie na tvarohový krém:
- 250 g tvarohu
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice tekvicového pyré
- 3 lyžice javorového sirupu
Postup:
- Vložte jablká do menšej panvice a pridajte espresso, klinčeky a med. Zakryte pokrievkou a nechajte pár minút dusiť, potom pokrievku odložte a varte, kým tekutina nezhustne a jablká nezmäknú.
- Do hotových jabĺk vmiešajte lyžicu javorového sirupu, odstavte a nechajte vychladnúť.
- Tvaroh zmiešajte s tekvicovým pyré, javorovým sirupom a škoricou.
- Do pohárov vrstvite krém, jablká, nasekané orechy a rozlámané/rozdrobené piškóty.
- Nakoniec všetko ozdobte piškótami a orechmi a dezert uložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Keď mi zostane čas a energia, nechám na panvici skaramelizovať cukor a vo vzniknutom karamele obalím vlašské orechy. Tie po vychladnutí ľahko rozdrvím a až potom ich pridávam do vrstiev dezertu. Chutí to fantasticky!
Nápoj: Jesenná jablkovo-tekvicová limonáda so škoricou a zázvorom
Keď si pripravíte základ na tento nápoj, máte dve možnosti. Buď ho zriedite perlivou vodou, pridáte ľad a budete ho podávať ako osviežujúcu limonádu, alebo pripravíte teplý nápoj. Pre tento variant stačí základ len ohriať a podávať ho s plátkom citróna.

Ingrediencie:
- šupky a jadrovníky z 3 – 4 jabĺk (máte ich odložené z predchádzajúcich receptov)
- 2 lyžice tekvicového pyré
- 2 cm zázvoru
- 1 škorica v celku
- 1 lyžica medu
- šťava z ½ citróna
Postup:
- Do kastrólika vložte šupky z jabĺk, nastrúhaný zázvor a škoricu. Zalejte asi 500 ml vody, priveďte do varu a varte na miernom stupni asi 15 minút.
- Preceďte, zmiešajte s tekvicovým pyré, medom a citrónovou šťavou. Potom nechajte vychladnúť.

Pri podávaní vo forme limonády zrieďte s perlivou vodou 1 : 1 a doplňte ľadom. A ak máte jabĺk naozaj veľa, môžete si z nich vyrobiť domáci jablčný ocot.
Prajem vám dobrú chuť a užite si všetky skvelé ingrediencie, ktoré nám toto ročné obdobie, aj keď je často nevľúdne, prináša.
Máme pre vás jednoduchý recept, ktorý si ľahko upravíte podľa toho, čo práve máte v chladničke alebo na čo máte chuť.
Udržateľnosť v Tchibo
Nesieme zodpovednosť za svet, v ktorom žijeme nielen dnes, ale chceme v ňom žiť aj zajtra. Mrknite sa na naše kroky smerujúce k udržateľnosti.


