Práve čítate

Recepty na celé jesenné zero-waste menu, pri ktorom nevyhodíte ani šupky zo zemiakov

600  
Zdieľať: 

Recepty na celé jesenné zero-waste menu, pri ktorom nevyhodíte ani šupky zo zemiakov

Nič nepríde nazmar! Jablká, tekvica, škorica, orechy… to je pre mňa jeseň v kuchyni. Preto som pre vás pripravila hrejivé menu od predjedla po dezert, a to tak, že všetko využijete do posledného kúska.

10. 11. 2025 3 min. čítania Jana Duffková
Recepty na celé jesenné zero-waste menu, pri ktorom nevyhodíte ani šupky zo zemiakov

Spoločne pri varení využijeme všetky jesenné ingrediencie, ktoré už možno máte aj doma. A ako bonus sú recepty medzi sebou prepojené tak, že takmer nič neskončí v koši. Ani šupky zo zemiakov alebo jadrovníky z jabĺk.

Recept na základné tekvicové pyré

Je súčasťou všetkých nasledujúcich receptov. A keďže ho robím z tekvice Hokkaidó, ani ju nelúpem. Šupka pri pečení krásne zmäkne a dá sa dohladka rozmixovať spolu s dužinou. Potrebujete len 1 tekvicu Hokkaidó a 1 lyžicu olivového oleja.

Postup:

  1. Tekvicu umyte, rozkrojte a vydlabte z nej semienka.
  2. Nakrájajte na kocky (asi 2 cm veľké), premiešajte s olejom a rozložte na plech.
  3. Pečte pri 180 stupňoch domäkka, asi 30 minút.
  4. Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť a vo výkonnom mixéri rozmixujte dohladka.

Tekvicové semienka nevyhadzujte


Dobre ich umyte, osušte, pokvapkajte olejom a zmiešajte so soľou. Rozložte ich na plech a upečte dozlata. Pri teplote 180 stupňov to bude trvať tiež asi 30 minút. Potom ich môžete použiť do hlavného chodu alebo šalátov.

Predjedlo: Pečené zemiakové šupky s tekvicovým dipom

Do tohto predjedla využijete šupky zo zemiakov, ktoré ošúpete na hlavný chod. Chrumkavé lupienky môžete pokojne podávať aj neskôr, napríklad ako „pochúťku“ k vínu.

Postup:

  1. Vyhrejte rúru s funkciou horúceho vzduchu na 200 stupňov.
  2. Zemiakové šupky premiešajte s olejom, soľou, korením a rímskou rascou.
  3. Rozložte ich na plech a pečte do chrumkava.
  4. Kým sa šupky upečú, pripravte si dip z tahini, tekvicového pyré, pretlačeného cesnaku, citrónovej šťavy, soli a korenia. Všetko stačí zmiešať dohromady.
  5. Chrumkavé šupky ihneď podávajte s dipom.

Keď mi zostane droždie, pripravujem ešte orechovú posýpku, ktorou po upečení zemiaky rovnomerne posypem. Stačí rozmixovať 2 hrste vlašských orechov, kúsok droždia a soľ. Pre lepšiu chuť môžete orechy pred mixovaním nasucho opražiť.

Ak máte radi hlivu ustricovú, skúste si z nej pripraviť „jerky“ napríklad s jedným z týchto dipov.

Hlavný chod: Krémové tekvicovo-zemiakové karí

Toto jedlo človeka úplne pohladí a dokonale zahreje, keď je vonku jesenné sychravo. Ak by vám chýbalo mäso, môžete do základu pridať mleté hovädzie.

 

Ingrediencie:

  • 3 lyžice oleja
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • ½ tekvice Hokkaidó
  • ½ červenej cibule
  • 50 g thajskej červenej karí pasty
  • 5 lyžíc tekvicového pyré
  • 1,5 šálky kokosového mlieka
  • 1 nastrúhané jablko aj so šupkou
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • šťava z ½ citróna
  • vetvička tymianu

Postup:

  1. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. Na kocky nakrájajte aj tekvicu, ktorú nemusíte lúpať. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
  2. V hlbokej panvici rozohrejte olej a nechajte na ňom zosklovatieť cibuľu. Potom vmiešajte karí pastu a restujte, aby sa pekne rozvoňala.
  3. Pridajte zemiaky a tekvicu, dobre premiešajte a všetko zalejte kokosovým mliekom.

    Rozbaliť

    Zbaliť

  4. Vmiešajte tekvicové pyré, strúhané jablko, pretlačený cesnak, šťavu z citróna a osoľte.
  5. Pridajte tymian, zakryte pokrievkou a varte do zmäknutia zemiakov a tekvice. Počas varenia občas premiešajte, aby sa zemiaky neprichytili na dno.

    Rozbaliť

    Zbaliť

Pred podávaním každú porciu ozdobte lístkami čerstvého tymianu a pokvapkajte olejom – môžete použiť tekvicový, ktorý sa k jedlu perfektne hodí.

Dezert do pohára: Tekvicový tvaroh s kávovými jabĺčkami

Keď pripravujem celé menu, dezert väčšinou volím nepečený. A aj taký môže chutiť ako jeseň.

 

Pri lúpaní jabĺk si šupky a jadrovníky ponechajte bokom a nevyhadzujte ich. Budete ich potrebovať na prípravu limonády.

Ingrediencie na jabĺčka:

  • 3 jablká
  • 1 espresso
  • 10 klinčekov
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica javorového sirupu

Ingrediencie na tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu
  • 1 lyžička škorice
  • 2 lyžice tekvicového pyré
  • 3 lyžice javorového sirupu

Postup:

  1. Vložte jablká do menšej panvice a pridajte espresso, klinčeky a med. Zakryte pokrievkou a nechajte pár minút dusiť, potom pokrievku odložte a varte, kým tekutina nezhustne a jablká nezmäknú.
  2. Do hotových jabĺk vmiešajte lyžicu javorového sirupu, odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Tvaroh zmiešajte s tekvicovým pyré, javorovým sirupom a škoricou.
  4. Do pohárov vrstvite krém, jablká, nasekané orechy a rozlámané/rozdrobené piškóty.
  5. Nakoniec všetko ozdobte piškótami a orechmi a dezert uložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Keď mi zostane čas a energia, nechám na panvici skaramelizovať cukor a vo vzniknutom karamele obalím vlašské orechy. Tie po vychladnutí ľahko rozdrvím a až potom ich pridávam do vrstiev dezertu. Chutí to fantasticky!

Nápoj: Jesenná jablkovo-tekvicová limonáda so škoricou a zázvorom

Keď si pripravíte základ na tento nápoj, máte dve možnosti. Buď ho zriedite perlivou vodou, pridáte ľad a budete ho podávať ako osviežujúcu limonádu, alebo pripravíte teplý nápoj. Pre tento variant stačí základ len ohriať a podávať ho s plátkom citróna.

 

Ingrediencie:

  • šupky a jadrovníky z 3 – 4 jabĺk (máte ich odložené z predchádzajúcich receptov)
  • 2 lyžice tekvicového pyré
  • 2 cm zázvoru
  • 1 škorica v celku
  • 1 lyžica medu
  • šťava z ½ citróna

Postup:

  1. Do kastrólika vložte šupky z jabĺk, nastrúhaný zázvor a škoricu. Zalejte asi 500 ml vody, priveďte do varu a varte na miernom stupni asi 15 minút.
  2. Preceďte, zmiešajte s tekvicovým pyré, medom a citrónovou šťavou. Potom nechajte vychladnúť.

Pri podávaní vo forme limonády zrieďte s perlivou vodou 1 : 1 a doplňte ľadom. A ak máte jabĺk naozaj veľa, môžete si z nich vyrobiť domáci jablčný ocot.

Prajem vám dobrú chuť a užite si všetky skvelé ingrediencie, ktoré nám toto ročné obdobie, aj keď je často nevľúdne, prináša.

Nezabudnite mrknúť aj na ďalšie videá!

Sledujte tu
Prehrať znova

Skúste poké!

Máme pre vás jednoduchý recept, ktorý si ľahko upravíte podľa toho, čo práve máte v chladničke alebo na čo máte chuť.

Udržateľnosť v Tchibo

Udržateľnosť v Tchibo

Nesieme zodpovednosť za svet, v ktorom žijeme nielen dnes, ale chceme v ňom žiť aj zajtra. Mrknite sa na naše kroky smerujúce k udržateľnosti.

Viac informácií
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články