Práve čítate

Vyrobte si jablčný ocot. Využijete ho pri varení, upratovaní aj starostlivosti o vlasy

16659  
Zdieľať: 

Vyrobte si jablčný ocot. Využijete ho pri varení, upratovaní aj starostlivosti o vlasy

Máte prebytky jabĺk? Pusťte sa do výroby domáceho jablčného octu. A ten je v domácnosti podľa mňa nepostrádateľný.

19. 9. 2023 2 min. čítania Romana Böhmová
Vyrobte si jablčný ocot. Využijete ho pri varení, upratovaní aj starostlivosti o vlasy

Človeku často ani nenapadne, čo všetko si doma môže za malú chvíľku vyrobiť. Baví ma, že sa tým dá trochu ušetriť a ešte využiť suroviny, ktoré by inak skončili tak akurát v komposte. Na jablčný ocot spracovávam jablká, ktoré už nie sú úplne vo forme. Dávam ale pozor, aby neboli nahnité alebo pokazené, pretože to by potom mohlo v octe napáchať nechcené plesne. Úplne ideálne sú bio jabĺčka, ktoré zbieram u nás v záhrade.

Na výrobu octu môžete použiť aj odpad z odšťavovača, keď si budete robiť domáci mušt alebo fresh. Môžete využiť aj zvyšky jabĺk z pečenia dezertov, napríklad z jablkovej štrúdle.

Recept na domáci jablčný ocot

Moja babička do receptu používala vždy len šupky z jabĺk, ale ja používam celé nastrúhané jablká. Skvelo tak využijem tie, ktoré už nie sú úplne čerstvé.

Budete potrebovať:

  • 500 g jabĺk
  • 1 liter prevarenej vody
  • 100 g kryštálového cukru

Bude sa vám hodiť:

  • fľaša na kvasenie (alebo pohár)
  • ak nemá fľaša špeciálny vrchnák, tak papierová utierka alebo plátno a gumička
  • lyžica na premiešanie
  • plátno na precedenie

Postup:

  1. Najskôr si pripravte veľkú sterilizovanú fľašu na kvasenie.
  2. Jablká si nastrúhajte (môžete aj so šupkou a jadrovníkom, ale nepoužívajte stopku a zvyšok kalicha, teda tmavú ostrú časť na druhej strane jablka) a dajte do fľaše.
  3. Do vody vmiešajte cukor a nalejte ju do nádoby s jablkami. Ak máte špeciálnu fľašu na nakladanie, iba ju prikryte vrchnákom. Pri použití obyčajného pohára ho prikryte papierovou utierkou a zaistite gumičkou.
  4. Jablčný ocot bude v pohári kvasiť 10 – 12 dní pri izbovej teplote (ideálne na dennom svetle, ale nie na priamom slnku).
  5. Ak je to možné, každý deň jablká premiešajte čistou lyžicou. Po uplynutí doby kvasenia ocot prelejte do čistého pohára cez plátno. Potom ho nechajte v chladnej, temnej miestnosti ešte 20 – 25 dní vo fľaši opäť zakrytej papierovou utierkou alebo plátnom.
  6. Nakoniec ocot opäť preceďte cez jemné plátno a máte to.

Na čo využívam jablčný ocot?

Jablčný ocot sa bude hodiť pri varení, upratovaní a dokonca aj na skrášľovacie procedúry.

Jablčný ocot v kuchyni

Počuli ste už o fermentovaných ovsených vločkách? Stačí si dať vločky s lyžičkou jablčného octu do vody a druhý deň si z nich pripraviť skvelé raňajky. Ocot pridávam aj do vývaru z kostí. Na začiatku varenia primiešam jednu lyžičku – pomôže z kostí dostať živiny. Inak je ale možností využitia azda nekonečno. Do zálievok na šaláty, do marinád, pri nakladaní zeleniny…

Upratovanie s octom

Jablčný ocot je skvelý pomocník aj v domácnosti. Najčastejšie ho používam do umývačky alebo zriedený pri odstraňovaní baktérií, predovšetkým v kúpeľni alebo na záchode. Nezabúdam ho tiež pridať do vedra s vodou pri umývaní podlahy alebo okien.

Krásne a lesklé vlasy

Možno sa budete diviť, ale jablčný ocot používam na vlasy – sú vďaka nemu krásne lesklé. Nelejem ho na ne ale v koncentrovanej podobe, riedim ho do takzvaného oplachu. Prevarím 1 liter vody, nechám ju trošku vychladnúť a pridám lyžicu jablčného octu. Takýto oplach údajne vlasy aj posilňuje a zamedzuje ich lámaniu.

Jesenná kuchyňa

Jesenná kuchyňa

Nájsť najbližšie Tchibo
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články