Vedcom je už dlho známe, že kofeín stimuluje uvoľňovanie dopamínu, ktorý vyvoláva eufóriu a príjemné pocity. Niektoré štúdie však kofeín dávajú do priamej súvislosti s lepšou náladou.
Lepšie rozoznávanie pozitívnych slov
Psychológ Lars Kuchinke z univerzity v Porúrí v Nemecku v teste pozitívnych slov na 66 dobrovoľníkoch skúšal, ako kofeín ovplyvňuje náladu. Polovici dobrovoľníkov dal pol hodiny pred testom 200-miligramovú kofeínovú tabletku, druhej polovici iba laktózovú pilulku. Potom im ukazoval rôzne slová a zistil, že v rozoznávaní pozitívnych slov bola prvá polovica o 7 percent presnejšia a výstižnejšia.
Profesor Kuchinke sa domnieva, že kofeín stimuluje časti mozgu, ktoré sú napojené na pozitívne myslenie. Hoci podľa neho kofeín stimuluje mentálne funkcie, môže ísť len o špecifické prejavy, ku ktorým patrí aj rozoznávanie citovo zafarbených slov.
Antidepresívne účinky kávy
Ešte ďalej zašli vedci z Harvardskej univerzity, ktorí skúmali súvislosť kofeínu a samovrážd. Zistili, že u konzumentov kofeínu sa riziko samovraždy znižuje až o 50 percent, ak ho konzumujú v primeranom množstve (dve až štyri šálky kávy denne). Výskum vychádzal z troch ďalších štúdií, ktoré celkovo zahŕňali asi 40 tisíc mužov a 150 tisíc žien. Vedci u testovaných dobrovoľníkov pozorovali nárast pozitívnej nálady, zníženie stresu a antidepresívne účinky kávy.
Kofeín pravdepodobne stimuluje nielen centrálny nervový systém, ale zvyšuje aj aktivitu chemických látok v mozgu, ako je dopamín, sérotonín a noradrenalín, ktoré vyvolávajú šťastné pocity, kreativitu a rýchlejšie rekcie organizmu.
Ak by ste však chceli v týchto horúcich dňoch dostať lepšiu náladu napríklad len vďaka tomu, že vás niečo schladí, pripravili sme pre vás recept na vynikajúcu a jednoduchú ľadovú kávu. Jej základom je filtrovaná káva, ktorej prípravu si predstavíme ako prvú. Vtip spočíva v jej riedení vodou z rozpúšťajúceho sa ľadu.
Filtrovaná káva
Suroviny
70 g kávy
1l vody
Postup
Papierový filter vložte do držiaka a prepláchnite ho horúcou vodou. Takto filter vyčistíte a zbavíte ho nežiaducich pachov. Na liter vody použite 70 gramov kávy pomletej na stredno. Dávku kávy nasypte do filtra, uložte nad kanvicu a vodou horúcou 92 až 94 °C pomaly zalievajte. Káva reaguje na horúcu vodu: pení, extrahuje sa a steká do kanvice. Keď mierne vychladne, bude mať výraznejšiu chuť. Ľahko sa zriedi teplou vodou a dlho vydrží čerstvá.
Ľadová káva (cold drip)
Suroviny
70g kávy
1l vody
Postup
Sklenenú kanvicu zaplňte z troch štvrtín kockami ľadu. Na ňu uložte tzv. dripper, čiže držiak s prepláchnutým papierovým filtrom. Pomaly zalievajte vodou s teplotou 92 až 94 °C. Podávajte s ľadom a bez cukru. Pre zachovanie plnej chuti odporúčame ľad vyrobiť z kvalitnej vody.