Práve čítate

Káva s latte art sa lepšie predáva. Vyrobte si ju aj vy

2446  
Zdieľať: 

Káva s latte art sa lepšie predáva. Vyrobte si ju aj vy

Ktoré cappuccino najlepšie chutí? No predsa to s obrázkom! Podľa novej štúdie sú ľudia za techniku nazývanú latte art ochotní aj priplatiť. Poďme sa pozrieť na pokus, ktorý prebehol v meste Bath v kaviarni Colonna & Small 's, ktorá patrí trojnásobnému majstrovi Veľkej Británie v šampionáte barmanov Maxwellovi Colonna-Dashwoodovi.

5. 10. 2016 4 min. čítania Redakce
Káva s latte art sa lepšie predáva. Vyrobte si ju aj vy

Hosťom pripravovali rovnako kvalitnú kávu, ale zatiaľ čo z jednej šálky vykukoval obrázok, druhú šálku zdobila iba obyčajná pena. V priemere boli hostia za cappuccino s latte art ochotní zaplatiť o 13 percent viac než za cappuccino bez obrázka. Na internete, kde mali respondenti možnosť vybrať si z dvoch fotiek urobených v kaviarni, vyšiel rozdiel 11 percent. „Možným vysvetlením takéhoto výsledku by mohlo byť, že hostia pripisujú väčšie úsilie a schopnosti venované barmanom pri príprave tej kávy, ktorá sa podáva estetickejším spôsobom,“ vysvetľujú autori výskumu, ktorí sa zišli z Oxfordu a dvoch austrálskych univerzít.

capucino_MG_3952

Vo svojom pokuse zašli však ešte hlbšie do tajov mliečnej peny a jej schopnosti nalákať hostí a predávať kávu. V druhom kole kreslili dva typy hviezdic, jednu s ostrými a druhú so zaoblenými cípmi. Prvý typ cappuccina si hostia častejšie spájali s horkou chuťou a vyššou kvalitou kávy, zatiaľ čo u druhého očakávali, že bude sladšie. Výsledky sa vymykajú predchádzajúcim výskumom v oblasti potravín, kde zákazníci preferovali oblé tvary a vyššiu kvalitu prikladali práve im. V tejto štúdii išlo podľa autorov o to, že zaguľatenú hviezdu považovali hostia za neúspešný pokus o latte art, a tak v ich očiach zvíťazila hviezdica s ostrými tvarmi.

„Efekt, ktorý sme tu zaznamenali, nabáda, aby majitelia kaviarní a barmani starostlivejšie zvažovali, ako využiť latte art v prípade kávy, ktorú servírujú. Aký vizuálny dizajn je vhodný použiť,“ interpretuje výsledky výskumu jeden z jeho autorov, George Van Doorne z Federal University v Austrálii.

Pri pití kávy v kaviarni ide totiž hlavne o zážitok. Chceme, aby sa o nás niekto dobre postaral, a zároveň chceme vidieť, ako sa starostlivo a profesionálne pripravuje to, čo si objednáme. A keď to pred nás položia, tak to konzumujeme najmä očami. Podeľte sa s nami v komentároch o najkreatívnejšie obrázky, ktoré vám niekto vyčaril z mliečnej peny.

Aj keď to znie ako veda, tak jednoduchšie latte art zvládnete aj sami doma. Nebude sa síce jednať o to klasické, pri kterom sa obrázky tvoria precíznymi pohybmi zápästia, ale aj tieto jednoduchšie spôsoby zdobenia dokážu vykúzliť doma atmosféru ako z voňavej kaviarne. :)

capucino_DSC2437

Letné nízkotučné kapučíno ‒ Cappuccino creme estiva

Skvelý tip na prípravu nápoja pre všetkých, ktorí milujú cappuccino a zároveň si trochu strážia „váhu“. Základom tohto receptu je dobre vychladené nízkotučné mlieko s obsahom 0,5 % tuku a mixér. Mlieko vymiešajte na hustý krém. Je prekvapujúce, ako ľahko tento druh mlieka vytvorí tuhú penu, ktorá nielenže skvele chutí, ale ani sa z nej nepriberá. Cappuccino je káva vhodná na raňajky a s pribúdajúcim dňom sa mlieko do žalúdka hodí čoraz menej.

Suroviny
0,1 l nízkotučného mlieka s 0,5 % tuku
espresso

Postup
Do vyššieho pohára si pripravte najlepšie espresso a mliečny krém do neho pomaly nalejte z výšky. Konzistencia mliečneho krému vám to ani inak nedovolí. Mlieko sa tlačí smerom dole a po stenách pohára vytláča penu z kávy smerom nahor. Týmto spôsobom sa pripraví vizuálne veľmi príťažlivý a vyvážený nápoj, ktorý právom nesie názov cappuccino. Hustý mliečny krém na povrchu pohára zvádza k ozdobeniu hotového produktu.

capucino_DSC2495

Zdobenie mliečneho krému špajľami

Suroviny
čokoládová poleva v cukrárskej tubičke
špajle
servítka

Postup
Tubičkou zdobíte povrch mliečneho krému, akoby ste kreslili ceruzkou. Môžete nakresliť napríklad jednoduchý terč.Pomocou špajle terč pretnite zo stredu smerom von. Opakujte na všetky svetové strany. Po každom použití špajľu utrite servítkou, aby kresba mala čisté línie.

capucino_DSC2522

Zdobenie mliečneho krému šablónou

Suroviny
sypané kakao
krupicový cukor
šablóny

Postup
Zdobenie šablónou je precízny spôsob, podobne ako sieťotlač. Hrany obrázka vystrihnutého z tenkej plastovej fólie dokonale obkreslí sypané kakao alebo krupicový cukor. Šablónu dajte na pohár alebo na šálku. Poklepávaním na dózu z miernej výšky získate rovnomernú vrstvu poprašku.

TIP: Dóza na kakao má mriežku, zatiaľ čo cukornička má dierky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články