Práve čítate

Káva pomáha ku šťastiu. Nielen tá studená v lete

2651  
Zdieľať: 

Káva pomáha ku šťastiu. Nielen tá studená v lete

Sú určité veci, ktoré nás robia šťastnými bez toho aby sme vedeli, či to je len kombinácia dobrého vkusu, výnimočného okamihu a štipky náhody, alebo či je za tým niečo zložitejšie. Také býva aj pitie kávy, ktoré nám často pomáha prežiariť šeď bežného dňa a svet vidieť v žiarivejších farbách.

15. 7. 2016 3 min. čítania Redakce
Káva pomáha ku šťastiu. Nielen tá studená v lete

Vedcom je už dlho známe, že kofeín stimuluje uvoľňovanie dopamínu, ktorý vyvoláva eufóriu a príjemné pocity. Niektoré štúdie však kofeín dávajú do priamej súvislosti s lepšou náladou.

Lepšie rozoznávanie pozitívnych slov

Psychológ Lars Kuchinke z univerzity v Porúrí v Nemecku v teste pozitívnych slov na 66 dobrovoľníkoch skúšal, ako kofeín ovplyvňuje náladu. Polovici dobrovoľníkov dal pol hodiny pred testom 200-miligramovú kofeínovú tabletku, druhej polovici iba laktózovú pilulku. Potom im ukazoval rôzne slová a zistil, že v rozoznávaní pozitívnych slov bola prvá polovica o 7 percent presnejšia a výstižnejšia.

Profesor Kuchinke sa domnieva, že kofeín stimuluje časti mozgu, ktoré sú napojené na pozitívne myslenie. Hoci podľa neho kofeín stimuluje mentálne funkcie, môže ísť len o špecifické prejavy, ku ktorým patrí aj rozoznávanie citovo zafarbených slov.

Antidepresívne účinky kávy

Ešte ďalej zašli vedci z Harvardskej univerzity, ktorí skúmali súvislosť kofeínu a samovrážd. Zistili, že u konzumentov kofeínu sa riziko samovraždy znižuje až o 50 percent, ak ho konzumujú v primeranom množstve (dve až štyri šálky kávy denne). Výskum vychádzal z troch ďalších štúdií, ktoré celkovo zahŕňali asi 40 tisíc mužov a 150 tisíc žien. Vedci u testovaných dobrovoľníkov pozorovali nárast pozitívnej nálady, zníženie stresu a antidepresívne účinky kávy.

Kofeín pravdepodobne stimuluje nielen centrálny nervový systém, ale zvyšuje aj aktivitu chemických látok v mozgu, ako je dopamín, sérotonín a noradrenalín, ktoré vyvolávajú šťastné pocity, kreativitu a rýchlejšie rekcie organizmu.

ledova_DSC2348

Ak by ste však chceli v týchto horúcich dňoch dostať lepšiu náladu napríklad len vďaka tomu, že vás niečo schladí, pripravili sme pre vás recept na vynikajúcu a jednoduchú ľadovú kávu. Jej základom je filtrovaná káva, ktorej prípravu si predstavíme ako prvú. Vtip spočíva v jej riedení vodou z rozpúšťajúceho sa ľadu.

ledova_DSC2296

Filtrovaná káva

Suroviny
70 g kávy
1l vody

Postup
Papierový filter vložte do držiaka a prepláchnite ho horúcou vodou. Takto filter vyčistíte a zbavíte ho nežiaducich pachov. Na liter vody použite 70 gramov kávy pomletej na stredno. Dávku kávy nasypte do filtra, uložte nad kanvicu a vodou horúcou 92 až 94 °C pomaly zalievajte. Káva reaguje na horúcu vodu: pení, extrahuje sa a steká do kanvice. Keď mierne vychladne, bude mať výraznejšiu chuť. Ľahko sa zriedi teplou vodou a dlho vydrží čerstvá.

ledova_DSC2325

Ľadová káva (cold drip)

Suroviny
70g kávy
1l vody

Postup
Sklenenú kanvicu zaplňte z troch štvrtín kockami ľadu. Na ňu uložte tzv. dripper, čiže držiak s prepláchnutým papierovým filtrom. Pomaly zalievajte vodou s teplotou 92 až 94 °C. Podávajte s ľadom a bez cukru. Pre zachovanie plnej chuti odporúčame ľad vyrobiť z kvalitnej vody.

ledova_DSC2390

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články