Práve čítate

Keď si vaša mačka zaslúži sedenie u psychológa

8972  
Zdieľať: 

Keď si vaša mačka zaslúži sedenie u psychológa

Hoci sa Klára Vodičková v zoo venuje tréningu takých zvierat, ako sú dikobrazy, nosále, ošípané, medvedíky čistotné alebo fretky, rozhodla si privyrábať si výchovou mačiek, ktoré by nikto neoznačil za exotické zvieratá. Napriek tomu je o jej služby taký záujem, že si na sedenie môžete počkať aj štyri mesiace.

28. 6. 2017 3 min. čítania Redakce
Keď si vaša mačka zaslúži sedenie u psychológa

Každé dieťa si svoju budúcu kariéru predstavuje inak. Niekto chce letieť do vesmíru, iný ošetrovať chorých, ďalší chce byť profesionálnym športovcom. Tieto detské sny však zriedkakedy vyjdú, málokto sa stane smetiarom alebo astronautom a už vôbec nikto nevyštuduje za princeznú. Napriek tomu existujú aj také detské sny, ktoré sa po dosiahnutí dospelosti splnia. Jeden taký sen mala aj Klára Vodičková, ktorá odmala chcela pracovať so zvieratami. Teraz má práce dve a v oboch sa venuje zvieratám. V jednej trénuje zvieratá v zoo a v druhej sa vžíva do úlohy mačacej psychologičky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Autor: Sexy Mamas

Najčastejšie chyby vo výchove mačiek, ktoré Klára rieši

Najväčší problém vo výchove mačiek môžu predstavovať majiteľove očakávania. „Najčastejšou chybou je, že ľudia mačky považujú za ozdoby v byte a myslia si, že mačka bude mať náladu maznať sa vždy, keď budú chcieť.“ Lenže tak to nefunguje. Mačka za vami príde, až bude mať na maznanie náladu a ak ju vyrušíte v čase, keď sa hladkať nechce, musíte počítať s negatívnou reakciou.

„Denne počúvam, že si niekto kúpil mačku, pretože na psa nemal čas. To je najväčšie zlo,“ opisuje Klára ďalšiu najčastejšiu vetu, ktorú od klientov počúva. Pritom mačky potrebujú rovnako veľkú starostlivosť ako psy, potrebujú váš čas a mať možnosť sa vyšantiť.

Ak máte nevybúrenú mačičku a zaobstaráte jej mačacieho kamaráta, ani táto metóda zabavenia mačky nemusí vyjsť. Mačky pri hre väčšinou potrebujú človeka. Problém môže nastať aj u rozdielne starých mačiek, keď sa mladšia z nich chce hrať a staršia jej správanie považuje za útok.

Ďalším mýtom je, že mačka majiteľov nenávidí a mstí sa im. Opak je však pravdou, problém je vždy v majiteľoch. Neposlušná mačka má zväčša iba nevybitú energiu, preto ničí záclony a likviduje byt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Autor: Sexy Mamas

Rada nad zlato

Akú univerzálnu radu teda dáva majiteľom mačiek? „Hrať sa, hrať sa, hrať sa,“ usmieva sa Klára a opakuje radu, ktorú od nej počuje skoro každý majiteľ mačky.

Temná mačacia história

Problémy s mačkami vychádzajú z toho, že ľudia nevedia, čo mačka v skutočnosti potrebuje a chce. Hoci v dnešnej dobe mačky vnímame ako domácich miláčikov, tak len nedávno sa k ľudským obydliam nesmeli ani priblížiť. Aj keď napríklad v Egypte sa mačky uctievali ako božstvo, v Európe si k nim cirkev vybudovala celkom iný vzťah. V časoch čarodejníckych procesov sa mačky považovali za výtvory diabla a spolu s čarodejnicami boli upaľované na hraniciach alebo zaživa v krematóriách. Až v 19. storočí sa z nich začali stávať domáci miláčikovia a až po 2. svetovej vojne k nim ľudia primkli tak, ako to trvá až dodnes. Preto niet divu, že sa o vzájomnom porozumení máme stále čo učiť.

rozhovor4

Mačacia psychologička

K výchove mačiek sa Klára dostala náhodou. Ako zarytá milovníčka psov nad mačičkami nepremýšľala, až kým raz kolegyňa nepriniesla do zoo mačiatka a ona si jedno s podporou mamičky vzala domov. Po nejakej dobe mačička prestala poslúchať a vďaka skúsenostiam zo zoo Klára vedela, že to musí mať nejakú príčinu. Začala teda študovať odbornú literatúru a problém konzultovala aj s kolegami zo zahraničia, až kým neprišla na dôvod. Potom už išlo všetko samo. So svojimi pradúcimi miláčikmi za ňou začali chodiť kamaráti, nasledovali kamaráti kamarátov a keď už s mačičkami pomáhala aj neznámym ľuďom, rozhodla sa urobiť si z toho vedľajšie zamestnanie.

Mačacích psychológov a psychologičiek by ste u nás našli viac, Klárina metóda je však unikátna v tom, že je založená na citoch a posilňovaní pekného vzťahu medzi mačkou a majiteľom. „Vysvetľujem ľuďom, čo mačka potrebuje. Vzťah s mačkou je ako puzzle, všetko do seba musí pekne zapadať,“ hovorí Klára.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články