Práve čítate

Môžeme pomôcť zvieratkám v zime?

4876  
Zdieľať: 

Môžeme pomôcť zvieratkám v zime?

Zatiaľ čo ľudia si vianočné sviatky spájajú s vyberanými jedlami a prejedaním sa, pre zver, ktorá žije voľne v prírode, sa začína obdobie núdze. Krmivo, ktoré by zver našla na poliach, je zožaté, traviny sú zmrznuté alebo pokryté snehom. Aby zver nezoslabla a nehladovala, musia jej potravu dopĺňať poľovníci.

26. 12. 2016 3 min. čítania Redakce
Môžeme pomôcť zvieratkám v zime?
5514741105_3d2e40c0ce_o
Zdroj: Flickr.com

Prikrmovanie

Za prikrmovanie označujeme aktivitu, keď dávame zveri potravu navyše. K prikrmovaniu môžeme započítať aj sypanie potravy vtákom do vtáčích búdok. Poľovníci túto aktivitu majú o niečo zložitejšiu a prikrmovanie lesnej zveri v čase núdze je zo zákona povinnosťou každého poľovníka. Nemusí ísť len o zimné mesiace, poľovník musí celoročne zásobovať zvieratá kamennou soľou a minerálnymi soľami. Podľa ročného obdobia sa mení aj zloženie potravy, ktorú poľovníci zvieratám dávajú. Základom je nové krmivo dávkovať po malých dávkach a postupne, aby si naň zvieratá navykli. Postupným navykaním sa zver naučí hľadať potravu na správnom mieste, aby potom v čase nedostatku vždy vedela, kam sa za potravou vydať.

S prikrmovaním je najlepšie začať už na jeseň, aby si zver v tele dokázala uložiť dostatočné množstvo tuku. Také zviera potom nepotrebuje v zime toľko potravy, pre vychudnutú zver však platí opak. Pre zver je náročný aj prechod medzi zimou a jarou, keď sa s predlžovaním dní začne zvyšovať aj intenzita metabolizmu a zver začne potrebovať viac prirodzenej potravy. Preto by prikrmovanie nemalo s príchodom jarných mesiacov prestať, ale malo by sa počkať až na dobu, keď zver o toto krmivo stratí záujem.

Zloženie potravy sa pre rôzne druhy zveri mení v závislosti od jej potrieb, ale napríklad aj trávenia. Všeobecne možno povedať, že zver v zime potrebuje seno, gaštany, žalude, ovos, jačmeň a pokojne aj repu a mrkvu.

2669158702_a0f121cece_o
Zdroj: Flickr.com

Krmelec, alebo krmovisko? Kam vlastne chodí zver v zime jesť?

S pojmom krmelec sa už niekedy stretol každý, všeobecne sa však miestam, kde poľovníci nechávajú potravu pre zver, hovorí krmovisko. Pod názvom krmovisko sa skrýva miesto, kde sú umiestnené krmelce, kŕmne stoly a kŕmidlá. Každý druh kŕmneho zariadenia má špecifickú funkciu. Krmelec je miesto pre kvalitné seno, na kŕmnych stoloch zver nájde šťavnaté krmivo a do korýtok patrí jadrové krmivo.

Krmovisko sa nachádza na vyvýšených miestach s dostatočným množstvom slnečného svetla a väčšinou sa tu nenachádza iba jeden druh kŕmneho zariadenia, ale sprevádzajú ho ďalšie, aby sa mohlo najesť celé stádo. Hľadať ich však neskúšajte, v okolí kŕmnych zariadení by mal vládnuť pokoj, aby zver pri jedle nič nerušilo.

Okrem potravy sa poľovník musí postarať aj o dostatok pitnej vody. Často to znamená čistiť alebo dokonca obnovovať potôčiky a studničky. Pri nedostatočnom množstve pitnej vody treba vybudovať napájadlá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zdroj: Flickr.com

Ako môžeme zveri v zime pomôcť my

Aj keby vám od vianočného stola ostali porcie, ktoré by ste chceli zaniesť zveri do lesa, nerobte to. Nesprávne krmivo môže zveri privodiť zažívacie problémy, ktoré by v najhoršom prípade mohli skončiť aj úhynom zvieraťa. Najlepšou možnosťou, ako s prikrmovaním zveri pomôcť, je obrátiť sa na poľovníkov, ktorí vám poradia, akú potravu a kam zaniesť. A ak máte deti, môžete sa spolu s nimi zapojiť do zberu gaštanov a žaluďov, ktoré usporadúva mnoho základných škôl.

8443538579_90beee4fa3_o
Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články