Práve čítate

Tielka, košieľky a nátelníky: v detstve nutné zlo, dnes štýl a pohodlie v jednom – ako to dosiahnuť?

1466  
Zdieľať: 

Tielka, košieľky a nátelníky: v detstve nutné zlo, dnes štýl a pohodlie v jednom – ako to dosiahnuť?

Tielka nie sú len skrytou vrstvou oblečenia, sú multifunkčné a trendy. Nosia sa nielen pod svetrami a mikinami, ale aj samostatne ako hlavný kúsok jarného looku. Celoročné must-have alebo nostalgická spomienka na detstvo? Pre mňa určite to prvé!

14. 4. 2024 4 min. čítania Viola Černodrinská
Tielka, košieľky a nátelníky: v detstve nutné zlo, dnes štýl a pohodlie v jednom – ako to dosiahnuť?

Tielka môžete kombinovať azda so všetkým – s košeľou, blazerom alebo ich nosiť jednoducho len tak. Skvelo vyzerajú zastrčené do nohavíc s opaskom. V detstve boli záchranou proti prechladnutiu, teraz sú oveľa viac – výrazom osobného štýlu. Na tielka a košieľky som sa pozrela zblízka spolu s ďalšími tromi ľuďmi, ktorí sa k nim museli tak trochu prepracovať a dnes bez nich neurobia ani krok.

Teplo a bezpečie

Keď mala Katka pätnásť, určite žiadne tielka nenosila. „Pokojne som si v zime zobrala krátke tričko, bundu, nohavice a takto išla von. Keď to babička videla, zhrozila sa, že budem mať choré obličky. A potom som mala veľakrát zápal močového mechúra. Došlo mi, že na tom, čo hovorí babička, asi niečo bude. Začala som tak nosiť tielka úplne pod všetko a dnes na ne nedám dopustiť. Je mi v nich teplo, zastrčím si ich vždy do nohavíc alebo do pančúch, keď mám šaty, a pripadám si tak nejako bezpečne,“ popisuje Katka, ktorej tielka nahrádzajú aj podprsenku, ktorú už niekoľko rokov nenosí. „Tielka milujem aj v lete. Moja obľúbená farba je čierna, takže tých mám veľa. Baví ma na tom, že si jednoducho len dáte dole vrchnú vrstvu – košeľu alebo tričko, a stále na sebe niečo máte.“

Tielok dnes nájdete veľké množstvo, od tých jednoduchých minimalistických po rafinovanejšie, napríklad s čipkou či všitou vnútornou podprsenkou. Ak preferujete samostatnú podprsenku, vyberajte ju vždy podľa farby tielka, prípadne v telovej farbe. A čo s ramienkami napríklad v strihu halter neck, ktorý je momentálne taký populárny? Ak nemáte podprsenku bez ramienok, môžete ramienka na podprsenke skryť pod tielko pomocou špeciálnej spony.

Rozbaliť

Zbaliť


Adriana poctivo nosila tielko zastrčené do nohavíc už na strednej, a to vďaka profesorke, ktorá vtedy dievčatá postrašila, že holý chrbát im prinesie faldy na bokoch. Niečo na tom bude – obličky sú totiž citlivejšie na chlad. Aby ich telo ochránilo, začne v okolí obličiek tvoriť tukovú vrstvu, ktorá ich od chladu izoluje. Pre dospievajúce slečny toto môže byť veľkou motiváciou nosiť tielka!

Sexy čipky

Lenka od detstva počúvala podobné reči ako Katka, ale pridala sa k tomu ešte hrozba toho, že nevyrastie, alebo že vaječníky jej tak prechladnú, že bude neplodná. Vyrástla. Dnes je mamičkou troch chlapcov. „V detstve a v puberte som to samozrejme neznášala. Vtedy leteli punkrockové kapely, bokové džínsy a odhalený pupok. Bola by to veľká potupa mať tielko,“ smeje sa Lenka. Cestu k nemu si našla až počas vysokej školy. „ Na Filozofii sa vôbec neriešilo, čo máte na sebe a ako veľmi alebo či vôbec ste sexy. Aj keď sexy je vlastne aj čipkovaná spodná košieľka pod teplým svetrom. Nikto ju nevidí, ale vy o nej viete. To vlastne samo o sebe môže pridať na sebavedomí,“ hovorí Lenka, ktorá si v priebehu času obľúbila pohodlnejšiu módu. „Hlavne teraz, s tromi deťmi, je pre mňa tielko alebo bodýčko absolútna nutnosť. Šetrí mi to aj čas, pretože mi nahrádza podprsenku a v prípade bodýčka aj nohavičky. Natiahnem to na seba, zapnem džínsy, sveter a hurá do školy a do škôlky!“

Jak tílka kombinovat

Tílko je univerzální a stylový kousek oblečení, který je rozhodně škoda jenom schovávat pod dalšími vrstvami oblečení. Stačí zkusit pár tipů, jak ho na sobě nastylovat.

  1. Tílko si ob lečte pod vestu. Ať zvolíte zapínací, nebo pletenou, tílko vám udělá službu i parádu. A můžete ho nechat lehce vykouknout z výstřihu.
  2. Tílko natáhněte přes tričko. Tenhle trend, který si někteří z nás pamatují ze středoškolských let a teenagerovských filmů z přelomu 00s se opět vrátil a mě baví. Na bílé jednoduché tričko si můžete obléct černé tílko se špagetovými maminky – klasického bavlněné nebo klidně saténové s krajkami.
  3. Tílko nebo spodní košilku oblečte pod sako či blejzr. Tílko v tomto případě pouze doplňuje dominantní vrchní část outfitu. Zdůrazňuje dekolt, kterému vždy tenhle kousek lichotí, a zároveň vás netrápí nahrávané rukávy trička pod sakem.
  4. Zastrčte si tílko do sukně, nebo elegantních kalhot. Klasické bavlněný kousek vypadá neobyčejně dobře v kombinaci s elegantními kousky. Z pohodlného spodního prádla se stane ležérní kousek, který podtrhne vaši siluetu. Doporučujeme doplnit ještě širším páskem a budete perfektní!
  5. To samé tílko pak můžete obléct k džínám. A pokud chcete odhalit víc než paže, můžete si ho podhrnout (založit) a získáte cop top.
  6. Pod rozepnutou košilí nebo košilovými šaty. Když už se těším na košilové šaty, ale není na ně ještě dostatečné teplo, udělám si ze šatů dlouhou vestu/kimono. Vezmu si džíny, tílko a šaty nechám rozepnuté, případně si je jen uvážu v pase.

Spomienka na otca

A ako je to s tielkami u mužov? Pre tridsaťročného Václava sú hlavne tie biele nostalgickou spomienkou na detstvo. „Otec bez neho nikdy nevyšiel von. Tielka nosil cez víkend pod mikinu, cez týždeň do práce pod košele. Občas sa mu pod oblečením rysovala ich kontúra. Ale to mu nijako nevadilo. Večery potom patrili outfitu tielko-trenky-ponožky,“ smeje sa Václav. Tento obraz možno mnohí z vás bude tiež poznať. Vlastne aj v mnohých českých filmoch nájdete hlavných hrdinov oblečených práve takto, stačí si spomenúť na Ecce Homo Homolka, kde si tielko, trenky, ponožky často oblieka postava Ludánka v podaní Františka Husáka, alebo trilógiu Slunce, seno,…, kde starý Škopek snáď ani nič iné nenosil. Z bieleho tielka sa stal aj celosvetový fenomén.

Ale naspäť k Václavovi. Na otázku, či nosí tielka, jednoznačne pokrúti hlavou. „Biele vôbec. Pod košeľu preferujem buď vôbec nič alebo neviditeľné tričká. V lete si občas zoberiem tielko na korčule, alebo keď idem do posilňovne. Je to celkom dobrá pripomienka toho, že na na svojich pažiach musím makať, aby aj v tielku vyzerali dobre,“ smeje sa Václav a dodáva, že v jeho prípade sú tielka určené vyslovene na šport a len tak von by v nich nešiel.

Nech už máte postoj k tielkám akýkoľvek, verte, že práve teraz začína ich čas. Alebo počkať… veď mnohí z nás ich vlastne ešte po zime neodložili.

Zažiarte v pestrých farbách

Zažiarte v pestrých farbách

Nápady na ľahké jarné outfity v zelenej, ružovej a mätovej.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články