Práve čítate

Môže si minimalizmus nájsť miesto aj vo vašom šatníku?

17095  
Zdieľať: 

Môže si minimalizmus nájsť miesto aj vo vašom šatníku?

Pretože to je škoda peňazí (a ani nemám nafukovací byt), mám radosť, že som nakoniec objavila šikovný spôsob, ako prestať škrečkovať, utrácať menej a pritom byť s oblečením spokojná.

9. 2. 2018 5 min. čítania Marie Háková
Môže si minimalizmus nájsť miesto aj vo vašom šatníku?

Mám rada porekadlo, že ženy sú od prírody zberačky, pretože trochu ospravedlňuje moju tendenciu mať všetkého veľa. Hlavne keď ide o šatník. Aj keď ho z času na čas vytriedim, aj tak som vždy mala tendenciu znovu nahromadiť nové veci, ktoré síce boli pekné, ale nenosila som ich.

Najskôr vytriediť, potom zjednodušiť

Rady na vytriedenie šatníka už asi poznáte. Tými som začala a určite vám ich môžem odporučiť, aj pokiaľ vás inak minimalistický šatník neosloví. Je to taká základná údržba, ktorú je fajn robiť aspoň raz za rok.

Lenže po každej čistke si zase do mojej skrine našli cestu nové kúsky, ktoré som vytiahla len občas a pri ďalšom preberaní išli často zase von z domu. Revolučná pre mňa bola až tzv. capsule wardrobe, typický prístup minimalistov k oblečeniu. Spočíva v tom, že si pre aktuálne ročné obdobie vyberiete len 33 kusov oblečenia a nosíte výhradne tie.

Na rozdiel od známej čistky šatníka už nič nevyhadzujete, ale veľmi premyslene pracujete s tým, čo zostalo.

Čo je capsule wardrobe

Číta sa „kapsl wardroub“ a znamená niečo ako „kompaktný šatník“

Práve teraz valcuje zahraničné blogy aj YouTube a dávam tomu tak rok, kým o nej budú písať všetky dámske časopisy aj u nás.

V pôvodnom prísnom poňatí znamená, že si vyberiete 33 kusov oblečenia na jedno ročné obdobie. Tie ostatné skryjete mimo dohľad. Pri ďalšej obnove, napríklad na jar, ich zase vytiahnete a vytvoríte si zo všetkého, čo máte k dispozícii, novú zostavu.

Počítajú sa iba „viditeľné“ vrstvy civilného oblečenia. Nezahŕňa to spodnú bielizeň, teplé zimné vrstvy ani špeciálne kúsky ako večerné šaty alebo športové oblečenie.

Najskôr mi prišlo, že 33 kúskov oblečenia (alebo podobne nízky počet) je na tri mesiace jednoducho málo. Je to ale jednoduchá matematika: v prípade, že si to vymyslím múdro (tomu sa budem venovať hneď vzápätí), môžem napríklad zo 7 rôznych vrškov a 3 spodkov namiešať až 21 outfitov. Pokiaľ by som k tomu pridala ešte napríklad 2 svetríky, som na 42 kombináciách. Nehovoriac o tom, ako takýto premyslene zložený šatník rozšíri bižutéria, topánky, kabelky…

Ilustračný príklad z aktuálnej kolekcie e-shopu Tchibo:

Čo si z minimalistického prístupu môže zobrať normálna žena?

Priznám sa, nedržím sa striktne 33 kúskov. Beriem to len ako príklad, ktorý mi hovorí, že aj málo je dostatok.

Pravidlá, ktoré som si pre seba prispôsobila, sú úplne jednoduché:

To, čo mám v skrini, naozaj zodpovedá mojim potrebám. Možno máte, ako ja, slabosť pre večerné šaty, ale v skutočnosti mi stačia jedny. Miesto nich si kúpim takú sukňu, ktorú môžem nosiť každý deň do práce. To viete, že ma to v obchode mrzí, ale ráno pred skriňou už nie. :)

(Skoro) všetky veci spolu ladia farebne aj štýlovo. Inak by šla kombinatorika do hája.

Vytiahnuté mám iba to, čo v tomto ročnom období nosím. Ostatné veci som schovala do úložných boxov pod posteľ. Primitívne, ale účinné: ráno ma nezdržuje pohľad na cca 2/3 šatníka, na ktoré teraz jednoducho nie je počasie.

Každý kus oblečenia alebo doplnok mi robí radosť. Keď som sa zbavovala nenosených kúskov, boli medzi nimi aj také, ktoré by som nosiť kľudne mohla… ale aj tak som to nerobila. Takže prečo ich mať v skrini? Nakoniec je lepšie ich predať alebo darovať – prečítajte si, aké máte možnosti.

Viem, čo potrebujem alebo chcem: píšem si wishlist (zoznam prianí). Keď potom narazím na to, čo mojim prianiam zodpovedá, a môžem si to dovoliť, kúpim si to. Prísni minimalisti si dávajú rôzne lehoty (deň, týždeň, mesiac…), kedy testujú, či sa im prianie neomrzí, ale mne to zobralo radosť z nákupov. Vďaka zoznamu si ale nekupujem vyslovene blbosti – práve tie kúsky, ktoré som v predchádzajúcom kroku ako nenosené zase vyradila. Oproti predchádzajúcemu náhodnému nakupovaniu ušetrím celkom veľa peňazí.

Každá žena má svoj ideálny „minimálny šatník“ iný. Ja mám napríklad na zimu vytiahnutých 6 párov topánok. Podľa pravidiel skutočného minimalizmu by som asi neobstála, ale oveľa dôležitejšie pre mňa je, že mi všetky robia radosť a stíham ich nosiť. A samozrejme tiež, že si ich vôbec môžem dovoliť.

Na druhú stranu, mám iba 2 laky na nechty a vôbec žiadny rúž. Síce mi pristane, ale ja sa s narúžovanými perami jednoducho necítim dobre, takže prečo ich skladovať?

Môj tip: Pokiaľ vás prístup „capsule wardrobe“ zaujal, môžem vám odporučiť nájsť si tematické videá na YouTube. Aj pokiaľ nerozumiete dobre angličtine, môžete si z nich veľa odniesť, pretože ukazujú hlavne konkrétne kusy oblečenia a ich kombinácie :-)

3 kroky, ako si rozmyslieť svoj ideálny šatník

Minimalistky nad svojím šatníkom oveľa viac premýšľajú, na rozdiel od bežných smrteľníčok, ale iba na začiatku. Výmenou za prvotný čas a energiu už potom nemusia premýšľať zas a znova každé ráno.

Krok 1: čo nosím každý deň?

Ujasnite si, aké príležitosti vás obyčajne čakajú a koľko rôznych outfitov na ne potrebujete. Zámerne nehovorím kusov oblečenia. To vám samo vyplynie až v ďalších krokoch.

Nemám rada návody typu “10 kúskov pre každý minimalistický šatník”. Sama určite najlepšie viete, aké oblečenie denne potrebujete práve vy. Skriňa minimalistickej mamy sa určite líši od skrine minimalistickej študentky alebo minimalistickej manažérky.

Krok 2: čo mi pristane?

Vyberte si svoje farby a zhruba svoj štýl (strohý, romantický, športový apod., veď to poznáte). Nie je to jednoduché a podľa mňa je to proces na dlhé uvažovanie. Mne zabral asi 3 mesiace, kým som si bola naozaj istá. Niektoré ženy môžu oceniť konzultáciu so štylistkou, ktorá im počas jednodennej konzultácie pomôže s výberom tých správnych farieb a strihov.

Zvyčajne sa odporúča mať väčšinu oblečenia v neutrálnej farbe a k tomu pridať najviac 3 ďalšie vzájomne ladiace farby. Znie to veľmi prísne, ale práve toto obmedzenie mi najviac pomohlo vystačiť si s málom.

Krok 3: čo už mám a čo potrebujem?

Teraz už je to ľahšie: v ideálnom prípade si necháte to oblečenie, ktoré presne sedí potrebám + vám pristane, a to ostatné pošlete ďalej. Pretože už viete, koľko kombinácií potrebujete, pomerne jednoducho si tiež môžete premyslieť, koľko oblečenia vám ešte chýba do ideálneho stavu.

Mne chvíľu trvalo, kým som „nevyhovujúce“ kusy nahradila tými ideálnymi a medzitým som hold nosila, čo bolo.

Pokiaľ si minimalizmus obľúbite, šatníkom to skončiť nemusí

Minimalizmus rozhodne neznamená len poriadok v skrini. V niektorom z budúcich článkov sa pozrieme aj na ďalšie aspekty tohto životného štýlu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články