Práve čítate

Krehká tortička s ružami z jabĺk

2532  
Zdieľať: 

Krehká tortička s ružami z jabĺk

Ruže z jabĺk. No nie sú nádherné? Obdivujem ľudí, ktorí sú takí vynaliezaví a dokážu z okrúhleho ovocia vytvoriť kvetinu. Ako im to napadne? Aj ja by som k nim chcela patriť. Mať úžasné nápady, trojrozmernú fantáziu :)

19. 2. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Krehká tortička s ružami z jabĺk

Ale späť k receptu. Na ružičky som zobrala posledné jablká z pivnice. Keď sa dobre uskladnia a občas ich starostlivo preberiete, vydržia skoro až do jari. Mimochodom, konzumovanie jabĺk je vynikajúcou omladzujúcou kúrou. Látky v nich obsiahnuté totiž spomaľujú proces starnutia. Tak to sa hodí. A nielen dnes. Videli ste film Smrť jej pristane? Tam jedli jablká stále :)

Jablone mám rada. A hlavne starodávne odrody. Panenské jabĺčka sú proste krásne, nežné a veľmi chutné. Ale nám ide teraz o ruže. Ruže z jabĺk. Sú veľmi efektné a jednoduchší postup ich výroby snáď už ani nemôže byť. Takže keď bude mať niekto narodeniny, dostane odo mňa túto tortičku. Namiesto bukrétu ruží!

jabkove ruze 7.12.2015 stateo00337

Suroviny na cesto:

250 g hladkej múky
125 g stuhnutého masla
50 ml studenej vody
štipka soli
kúsok masla na vymastenie formy

Suroviny na náplň:

400 g crème fraîche (alebo kyslej smotany)
1 vanilkový cukor

Suroviny na ruže z jabĺk:

4 stredné červené jablká (najlepšie bio)
1 polievková lyžica trstinového práškového cukru

Príprava cesta:

Na dosku vysypeme múku, soľ a posekáme  stuhnuté maslo pomocou dvoch nožov. Rukami ľahko a rýchlo vypracujeme posýpkové cesto, do ktorého postupne prilievame studenú vodu. Cesto by nemalo byť dokonale hladké, naopak, mali by v ňom byť malé hrudky masla. Zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny odpočinúť. Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a prenesieme do formy  na koláč. Upravíme ho  po okrajoch a prebytočné cesto odrežeme. Cesto vo forme dáme opäť do chladničky stuhnúť. Potom surový základ popicháme na niekoľkých miestach vidličkou a na cesto dáme napr. hrach. To aby sa cesto pri pečení nedvíhalo. Pečieme pri 180 °C asi 45 min. Necháme vychladnúť.

jabkove ruze _MG_3477

Príprava náplne:

Crème fraîche osladíme vanilkovým cukrom. Kyslú smotanu môžeme osladiť kvôli jej kyslosti viac, podľa chuti. Hotový koláčový korpus (bez hrachu) potrieme smotanou.

Príprava ruží z jabĺk:

Jablká umyjeme a osušíme. Škrabkou ošúpeme šupku od stopky k bubákovi a jemne otáčame jablkom tak, aby sme zakaždým zoškriabali aj dužinu s tenkým červeným okrajom. Do formy na muffiny postupne od okraja ukladáme plátky jablčných šupiek červeným okrajom nahor. Postupujeme k stredu − poslednú šupku opatrne zamotáme do kotúčika a vložíme dovnútra ako púčik. Keď máme ružičky hotové, posypeme ich práškovým cukrom. Pečieme pri 180 °C asi 15 min. Cukor a jablková šťava plátky pekne spoja. Potom ich môžeme naaranžovať na koláč. Pred podávaním ich jemne posypeme práškovým cukrom.

jabkove ruze _DSC0740

jabkove ruze 7.12.2015 stateo00267

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články