Ale späť k receptu. Na ružičky som zobrala posledné jablká z pivnice. Keď sa dobre uskladnia a občas ich starostlivo preberiete, vydržia skoro až do jari. Mimochodom, konzumovanie jabĺk je vynikajúcou omladzujúcou kúrou. Látky v nich obsiahnuté totiž spomaľujú proces starnutia. Tak to sa hodí. A nielen dnes. Videli ste film Smrť jej pristane? Tam jedli jablká stále :)
Jablone mám rada. A hlavne starodávne odrody. Panenské jabĺčka sú proste krásne, nežné a veľmi chutné. Ale nám ide teraz o ruže. Ruže z jabĺk. Sú veľmi efektné a jednoduchší postup ich výroby snáď už ani nemôže byť. Takže keď bude mať niekto narodeniny, dostane odo mňa túto tortičku. Namiesto bukrétu ruží!
Suroviny na cesto:
250 g hladkej múky
125 g stuhnutého masla
50 ml studenej vody
štipka soli
kúsok masla na vymastenie formy
Suroviny na náplň:
400 g crème fraîche (alebo kyslej smotany)
1 vanilkový cukor
Suroviny na ruže z jabĺk:
4 stredné červené jablká (najlepšie bio)
1 polievková lyžica trstinového práškového cukru
Príprava cesta:
Na dosku vysypeme múku, soľ a posekáme stuhnuté maslo pomocou dvoch nožov. Rukami ľahko a rýchlo vypracujeme posýpkové cesto, do ktorého postupne prilievame studenú vodu. Cesto by nemalo byť dokonale hladké, naopak, mali by v ňom byť malé hrudky masla. Zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny odpočinúť. Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a prenesieme do formy na koláč. Upravíme ho po okrajoch a prebytočné cesto odrežeme. Cesto vo forme dáme opäť do chladničky stuhnúť. Potom surový základ popicháme na niekoľkých miestach vidličkou a na cesto dáme napr. hrach. To aby sa cesto pri pečení nedvíhalo. Pečieme pri 180 °C asi 45 min. Necháme vychladnúť.
Príprava náplne:
Crème fraîche osladíme vanilkovým cukrom. Kyslú smotanu môžeme osladiť kvôli jej kyslosti viac, podľa chuti. Hotový koláčový korpus (bez hrachu) potrieme smotanou.
Príprava ruží z jabĺk:
Jablká umyjeme a osušíme. Škrabkou ošúpeme šupku od stopky k bubákovi a jemne otáčame jablkom tak, aby sme zakaždým zoškriabali aj dužinu s tenkým červeným okrajom. Do formy na muffiny postupne od okraja ukladáme plátky jablčných šupiek červeným okrajom nahor. Postupujeme k stredu − poslednú šupku opatrne zamotáme do kotúčika a vložíme dovnútra ako púčik. Keď máme ružičky hotové, posypeme ich práškovým cukrom. Pečieme pri 180 °C asi 15 min. Cukor a jablková šťava plátky pekne spoja. Potom ich môžeme naaranžovať na koláč. Pred podávaním ich jemne posypeme práškovým cukrom.