Práve čítate

Mrkvovníky z poslednej minuloročnej mrkvy

3835  
Zdieľať: 

Mrkvovníky z poslednej minuloročnej mrkvy

V tomto zákusku nie je ani štipka pridaného cukru. A to sa mi páči!. Sladkosť dodá domáci lekvár, čo sa docieli pomalým a starostlivým varením zrelých sliviek. Tie potom nájdem v pohári, ako hovorila babička, v zime v špajze a vrazím ich do mrkvového cesta.

26. 2. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Mrkvovníky z poslednej minuloročnej mrkvy

Áno, už je na čase vyhrabať z jesennej úrody z piesku či pilín v pivnici uloženú poslednú mrkvu. Dobrá nerýchlená, v mojom prípade domácej farmárska mrkva, je ešte stále sladkastá a chutí, aj keď už nie taká šťavnatá. Presne taká sa  hodí na mrkvovníky.

Zbytočne veľa tekutiny by totiž vyžadovalo viac múky, a to by sa nám vôbec nehodilo. Masielko si do múky pekne postrúhajte. Bude sa vám s ním lepšie pracovať a miesenie cesta rukami bude o to rýchlejšie. Celé je to vôbec rýchlovka. A myslím, že skvelá príležitosť na pečenie s deťmi. Však ma na tento recept naviedla naša fotografka Petra. Lebo jej deti sa po mrkvovníkoch môžu utĺcť. A ja tiež.

Ak nemáte pivnicu s vlastnou mrkvou a domácim lekvárom,  nič sa nedeje. Mrkvu v biokvalite možno kúpiť v supermarkete a marhuľová marmeláda od mamky bude tiež určite  fajn. A pozor! Štvrtého apríla sa oslavuje celosvetový Deň mrkvy. To máte dosť času si túto dobrotu vyskúšať a skvelej oranžovej zelenine pre jej liečivé účinky na oči pokojne vzdávať hold hoci aj celý rok.

mrkvanky_MG_2474

Suroviny:

210 g špaldovej múky
140 g postrúhanej mrkvy
140 g masla
1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
lekvár

Postup:

Múku zmiešame na doske s kypriacim práškom, pridáme mrkvu a posypeme postrúhaným maslom. Rukami vytvoríme pekné cesto, ktoré vyvaľkáme valčekom na pomúčenej doske na hrúbku cca 2 až 3 mm, a radielkom alebo nožom z neho vykrajujeme štvorce. Tie naplníme lekvárom a prehneme do tvaru šatôčky. Vidličkou stlačíme okraje trojuholníčkov k sebe. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.

mrkvanky_MG_2618

mrkvanky_DSC0655

mrkvanky_MG_2679

mrkvanky_MG_2692

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články