Práve čítate

London Fog: čierny čaj zahalený v mliečnej hmle

612  
Zdieľať: 

London Fog: čierny čaj zahalený v mliečnej hmle

Pamätáte si na rozprávku, kde vodník Kebule varil hmlu? Možno tým inšpiroval istú Kanaďanku Mary, ktorá vymyslela recept na dnes už ikonický čaj London Fog. Hlavnú úlohu pri tvorbe tohto nápoja však celkom isto zohrali hmlové uličky Londýna a britská tradícia popíjania čierneho čaju. Výsledkom je lahodné spojenie čaju Earl Grey, medu, zamatovo našľahaného mlieka a štipky vanilky.

10. 11. 2024 4 min. čítania Veronika Bednářová
London Fog: čierny čaj zahalený v mliečnej hmle

Ako vznikol London Fog

Ako som už naznačila – hoci by človek povedal, že recept na London Fog má britské korene, v skutočnosti vznikol v Kanade. V 90. rokoch ho objavila Mary Loria, v tom čase v očakávaní potomka. Mala veľkú chuť na Caffè latte, ale chcela sa vyhnúť kofeínu. A tak si v kaviarni objednala takzvané Tea latte. A pretože to bola nečakane lahodná kombinácia, pridalo sa pár ďalších ingrediencií a ustálil sa názov London Fog.

Z akých ingrediencií sa London Fog skladá

  • Earl Grey: Jeho charakteristická bergamotová vôňa dodáva nápoju svieži a citrusový tón, ktorý skvele kontrastuje s mliekom.
  • Našľahané mlieko: Dodáva nápoju krémovú textúru a jemnosť. Najlepšie je použiť plnotučné, ktoré pri našľahaní vytvorí bohatú penu.
  • Med: Nielenže osladí nápoj, ale tiež dodá jeho chuti hĺbku a komplexnosť.
  • Vanilka: Štipka vanilky podčiarkne sladkú chuť medu a vytvorí harmonickú chuťovú kompozíciu.

Urobte si čajové latte po svojom

  • Namiesto vanilky odporúčam vyskúšať aj levanduľu.
  • Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete pridať štipku kardamómu alebo muškátového orieška.
  • London Fog skvele chutí aj ako ľadový nápoj. Stačí ho pripraviť klasickým spôsobom, nechať vychladnúť a pridať ľad. Mlieko sa dá pomocou french pressu našľahať aj za studena, len musí byť naozaj dobre vychladené.

Recept na London Fog

Budete potrebovať:

  • Čaj Earl Grey (vrecúško alebo sypaný)
  • 250 ml vody
  • 120 ml mlieka
  • 1 lyžičku medu
  • Vanilkový extrakt alebo sirup podľa chuti

Postup:

  1. Zalejte čaj horúcou vodou a nechajte ho lúhovať 3 – 5 minút.
  2. Našľahajte mlieko do bohatej peny.
  3. Vyberte vrecúško alebo sitko s čajom, pridajte med a vanilkový extrakt a potom dôkladne premiešajte.
  4. Prilejte našľahané mlieko a môžete podávať.

Ako doma našľahať mlieko ako profesionál

Jemne našľahané mlieko je kľúčové pre dokonalú textúru London Fog. Ak doma nemáte kávovar s tryskou, môžete použiť ručný šľahač, elektrický napeňovač alebo french press. Presný postup nájdete tu.

Tak a ja mám týmto vyriešený nápoj na chladné dni… Keď teda naplním svoj denný kávový limit (nebojte, káve zostanem navždy verná). London Fog vyslovene láka k pohodlnému usadeniu do kresla a otvoreniu knihy – ideálne nejakej detektívky.

Lahodná vůně Vánoc

Lahodná vůně Vánoc

Vše pro pečení vánočního cukroví

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články