Práve čítate

Recept na domáce tekvicové latte, moja jesenná nevyhnutnosť

4851  
Zdieľať: 

Recept na domáce tekvicové latte, moja jesenná nevyhnutnosť

A je to tu! Jesenná tekvicová smršť. Všade je to doslova pretekvicované, ale to mi vôbec nekazí chuť na korenené tekvicové latte. Bez neho to pre mňa jednoducho nie je tá pravá jeseň!

14. 9. 2023 2 min. čítania Sára Štulrajterová
Recept na domáce tekvicové latte, moja jesenná nevyhnutnosť

Štandardne kávu s príchuťou nevyhľadávam a dávam si najradšej filtrovanú, pekne bez mlieka a cukru. Sú ale dve výnimky, kedy mám chuť si šálku okoreniť. V období Vianoc pri prechádzkach po trhoch, a práve aj na jeseň. To sa totiž tekvicovému latte doslova nedá utiecť a vždy ma dostane. Niekedy si naň zájdem do kaviarne, ale naučila som sa ho pripravovať aj doma. Vo výsledku to samozrejme vyjde lacnejšie a ešte si človek môže vybrať, čo bude v zložení.

Recept na domáce tekvicové latte

Aby ste si urobili všetko pekne vlastnoručne, čaká vás výroba domáceho tekvicového sirupu, do ktorého príde tekvicové pyré. Na obe tieto zložky nájdete recepty nižšie.

Ingrediencie na 1 šálku:

  • 2x espresso
  • 150 ml mlieka
  • 3 lyžice tekvicového sirupu
  • Vyšľahaná šľahačka
  • Mletá škorica na ozdobenie

Postup:

  1. Mlieko ohrejte v kastróliku alebo pomocou napeňovacej trysky.
  2. Samostatne si pripravte dve espressá (pokojne do jednej nádoby).
  3. Do hrnčeka, alebo dvojstenného pohára, nalejte sirup a prilejte k nemu mlieko.
  4. Prilejte kávu a nápoj ozdobte šľahačkou a škoricou.

Dá sa to aj bez šľahačky


Ak nechcete, aby táto dobrota bola až takou kalorickou bombou, pokojne môžete vynechať šľahačku a nápoj ozdobte vyšľahaným mliekom.

Recept na domáci tekvicový sirup (nielen) do latte

Keď budete mať sirup hotový, uchovávajte ho v chladničke v zatvorenej nádobe. Môžete ho využiť aj na lievance alebo ovsenú kašu. Chutí to skvelo!

Rozbaliť

Zbaliť

Ingrediencie na cca 300 ml sirupu:

  • 150 ml vody
  • 150 ml javorového sirupu
  • 3 veľké lyžice tekvicového pyré
  • 2 cm nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 zvitky škorice
  • 2 lyžičky klinčeka
  • 1/2 muškátového orieška (nastrúhaného)

Postup:

  1. Do kastrólika nalejte javorový sirup.
  2. Pridajte všetko korenie a tekvicové pyré.
  3. Všetko zalejte vodou, premiešajte a priveďte do varu.
  4. Na miernom stupni varte asi 10 – 15 minút.
  5. Uvarený sirup preceďte cez jemné sitko (alebo cez plátno).

Ako pripraviť tekvicové pyré?

A konečne sa dostávame aj k poslednej zložke tohto receptu. Tekvicové pyré je univerzálna ingrediencia! Odporúčam zvyšok zmraziť, alebo ho hneď využite napríklad pri príprave večere.

Ingrediencie:

  • 1 tekvica Hokkaido
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Ak je tekvica pekná, ani ju nemusíte zbavovať šupky. Len ju dobre umyte.
  2. Tekvicu rozkrojte a vydlabte z nej semienka.
  3. Dužinu nakrájajte na kocky a vložte do hrnca.
  4. Podlejte vodou a pod pokrievkou duste domäkka.
  5. Na záver ponorným mixérom rozmixujte na jemné pyré.

Na prípravu sirupu by vám postačil naozaj malý kúsok tekvice. Ja pyré ale vždy pripravujem z tekvice celej, pretože to, čo zostane, sa mi hodí na varenie. Do čoho sa dá napríklad využiť?

  • Do bábovky alebo korpusu: Krásne zvláčni cesto!
  • Do tekvicových placiek, lievancov alebo vaflí
  • Do nátierok
  • Do polievok: Narieďte ho vývarom a smotanou a máte krémovú tekvicovú!
  • Do omáčok na cestoviny alebo ako náplň do pirohov
  • Do zeleninových koláčov
  • Ako príloha k mäsu: Namiesto zemiakovej kaše.
  • Do talianskeho risotta: Stačí iba primiešať.
  • Do cesta na domáce gnocchi!

A teraz už viete všetko a môžete si voňavú jeseň vychutnávať plnými dúškami.

Vydajte sa na cestu za zrnkami

Vydajte sa na cestu za zrnkami

Doprajte svojim chuťovým pohárikom cestu okolo sveta s kávou Tchibo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články