Práve čítate

Gravlax – severská pochúťka, ktorú pripravujem ako slávnostné pohostenie

4439  
Zdieľať: 

Gravlax – severská pochúťka, ktorú pripravujem ako slávnostné pohostenie

Počujete o Gravlaxe prvýkrát? Za to sa vôbec nemusíte hanbiť, ale garantujem vám, že až ho raz doma pripravíte, zaradíte si ho do vašej rodinnej kuchárky. Navyše je to veľmi zdravý pokrm, ktorým sa môžete blysnúť pred návštevou.

22. 12. 2020 4 min. čítania Romana Böhmová
Gravlax – severská pochúťka, ktorú pripravujem ako slávnostné pohostenie

Gravlax, alebo gravad lax? Možno ste sa už stretli s týmito dvoma názvami, ale nebojte sa, je to jedno a to isté severské jedlo. Gravad lax znamená vo švédštine pochovaný losos a podľa toho aj vznikol názov Gravlax. Často sa ale pri tomto jedle používajú obidva názvy. Táto pochúťka pochádza zo Škandinávie a je to losos marinovaný v soli a cukre. Vďaka tomu sa zakonzervuje, a tým sa predĺži doby jeho spotreby. Chuť je veľmi podobná údenému lososovi, ale vy si ju môžete prispôsobiť vašej chuti a namarinovať ho s rôznymi druhmi byliniek.

Aký kus lososa vybrať?

Na prípravu pokrmu Gravlax môžete použiť celý filet lososa, ale vôbec nevadí, keď použijete už naporciované kúsky čerstvej ryby.

Hlavne sa snažte vyberať čo najkvalitnejšie a najčerstvejšie kusy. S týmto receptom sa môžete pohrať a ukázať na ňom vaše kuchárske umenie. Je možné ho pripraviť s rôznymi druhmi byliniek, ale je skvelý napríklad aj marinovaný v červenej repe. Táto príprava je naozaj skvelá v období Vianoc alebo na Silvestra. Vďaka repe vznikne dookola krásne lemovanie a vyzerá to na tanieri úplne skvelo.


Keď mám chuť na zmenu, pripravujem gravlax s ázijským nádychom. Do zmesi namiesto cvikly pridám strúhaný zázvor, namiesto kôpru čerstvý koriander a priamo na rybu pridám aj trošku japonskej sójovej omáčky.

Recept na domáci Gravlax s cviklou

Ak ste zohnali kvalitnú rybu, môžete sa pustiť do prípravy! Počítajte s tým, že lososa musíte nechať odležať, takže si na ňom pochutíte najskôr za jeden až dva dni.

Ingrediencie:

  • 300 g lososa
  • 150 g soli
  • 150 g cukru (môžeme použiť aj trstinový)
  • 1 malá cvikla
  • ½ lyžičky citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 lyžica nasekaného kôpru

gravlax

Postup:

  1. Rybu si najskôr nezabudnite vykostiť, môže sa stať, že nejaká kostička ešte v rybe zostala.
  2. Potom si v miske zmiešajte soľ, cukor, nastrúhanú cviklu, citrónovú kôru a nasekaný kôpor.
  3. Pripravte si nádobu, v ktorej budete lososa marinovať (ideálna je napríklad nerezová, ktorú vám cvikla nezafarbí). Na dno nádoby dajte časť zmesi, ktorú ste si pripravili, potom na ňu položte lososa a zvyškom posypte lososa tak, aby bol úplne zakrytý.
  4. Nádobu prekryte potravinárskou fóliou a rybu niečím zaťažte (napríklad ťažkým pekáčom). Nechajte minimálne 24 hodín marinovať v chladničke.
  5. Lososa vyberte, umyte pod studenou vodou a osušte. Potom už len nakrájajte na tenké plátky.

Ako ľahko odstrániť kosti?


Zo surového filetu sa niekedy kosti vyberajú ťažko. Mne to ide najlepšie s pomocou škrabky na zemiaky. Vykukujúcu kostičku do nej zaháknem a oblúkom ľahko vytiahnem von.

Moje tipy na servírovanie

Takto marinovanú rybu je možné naservírovať rôznymi spôsobmi. Tu máte niekoľko tipov, ako si môžete túto severskú pochúťku vychutnať.

  • Nakrájajte si Gravlax na tenké plátky a naservírujte ho na tanier, posypte nasekaným kôprom. K tomu si pripravte domácu majonézu, ktorú môžete podľa svojej fantázie dochutiť (skvelá je napríklad citrónová) a podávajte ešte s ľahko opečeným toastovým chlebom.
  • Gravlax môžete servírovať aj na celozrnné okrúhle sušienky, bliny alebo napríklad na malé zemiakové rösti. Stačí si pripraviť rösti, nechať ich vychladnúť, naservírovať na ne kúsky natenko nakrájaného Gravlaxu a vrch ozdobiť krémom z krémového syra, nasekanej pažítky a štipky soli.
  • Skvelo sa hodí aj na zeleninový šalát. Úplne ideálne je dať na tanier mix šalátov, naň naservírovať na plátky nakrájaného lososa a celé to pokvapkať dressingom z dijonskej horčice a posypať nasekanými bylinkami.
  • Ak doma radi pripravujete zdravé chlebíčky napríklad z celozrnného chleba alebo bagety, Gravlax vám v kombinácii s nimi výborne poslúži.
  • Gravlax sa je za studena, ale môžete ním doplniť aj krémovú polievku. Hodí sa napríklad k lososovému, špenátovému alebo hráškovému krému.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články