Práve čítate

Raclette – syrové grilovanie priamo doma na stole

3228  
Zdieľať: 

Raclette – syrové grilovanie priamo doma na stole

Všetci ste už určite počuli o fondue. U nás v rodine sa ale viac ako na fondue vzájomne pozývame na raclette večery. Pre mňa je posedenie pri stole a pomalé stolovanie jedna z tých najkrajších spoločenských udalostí, a ako všetci vieme, kombinácia dobrého jedla a tých správnych ľudí okolo nás je jednoducho na nezaplatenie.

11. 12. 2020 4 min. čítania Romana Böhmová
Raclette – syrové grilovanie priamo doma na stole

Čo je to vlastne Raclette? Raclette je veľmi slávne švajčiarske jedlo, v ktorom hrá hlavnú úlohu rovnomenný syr. Tento syr sa pomocou špeciálneho raclette grilu alebo pri ohni ohrieva a je sa s rôznymi ďalšími prílohami a pochutinami. Ani v našich domácnostiach už raclette gril nie je nič neobvyklé. Je to cenovo dostupné vybavenie, vďaka ktorému si môžete užívať spoločenskú udalosť plnú dobrého jedla.

Ako raclette funguje?

Zasadnúť k stolu a vychutnať si rozohriaty aromatický syr. Ale ako na to?

Každý raclette gril obsahuje malé panvičky a grilovaciu plochu. Každý stravník si na panvičku môže naložiť, čo mu najviac chutí a celé to potom nechá zapiecť práve s už spomínaným Raclette syrom. Raclette syr je špeciálny tým, že sa dá grilovať. Je vyrábaný z kravského mlieka a má jemnú orieškovú chuť. Či už si vyberiete uvarené grenaille zemiaky, akýkoľvek druh mäsa, ktorý si môžete orestovať na hornej grilovacej ploche alebo rôzne druhy zeleniny, uvidíte, že si spojenie týchto surovín s rozpečeným syrom úplne zamilujete. Rovnako ako ja.

Ak sa s rodinou alebo kamarátmi radi stretávate a pripravujete si spoločne dobré jedlo, raclette gril je podľa mňa ideálnym darčekom na Vianoce alebo iné príležitosti.

Tie najlepšie kombinácie

Tento švajčiarsky syr, ktorý sa tradične podáva so zemiakmi, sa skvelo hodí nielen k zemiakom, ale aj k rôznym druhom mäsa, šampiňónom, kyslým uhorkám, červenej cibuli alebo paprike.

Na hornej grilovacej doske si môžete pripraviť akékoľvek druhy mäsa. Stačí si ich len nakrájať na tenké plátky a hor sa do grilovania. Skvelá je napríklad hovädzia sviečková alebo bravčová panenka naložená vopred vo vašej obľúbenej marináde. Určite ale môžete vyskúšať aj krevety alebo iné morské plody. Zo zeleniny sú ideálne šampiňóny, paprika, cibuľa alebo napríklad baklažán.


Ak chcete na raclette grile opekať mäso, je dobré mať ho nakrájané na naozaj tenké plátky. Najlepšie to dosiahnete, keď budete krájať zamrazené mäso. A ešte lepšie vám to pôjde na elektrickom krájači, kde sa inokedy krája napríklad šunka.

Ja osobne si najradšej pripravujem pokrm na malej panvičke. Dám si na ňu jarnú cibuľku, šampiňóny a cibuľu a všetko si zapečiem s Raclette syrom. K tomu si na grilovacej ploche narýchlo pripravím kus kvalitného mäsa a moje chuťové bunky sú dokonale spokojné.

Syr na stôl servírujem efektne

Či už nesiem na stôl pripravené propriety na domáce syrové grilovanie, alebo pripravujem len „zobkanie“ k vínu, snažím sa myslieť aj na estetiku servírovania, pretože jeme predsa aj očami. :-)

Syrový výber u našich návštev vždy zožne úspech. Nakúpim kvalitné syry, k nim pridám kyslé uhorky alebo ľahko pálivé papričky plnené krémovým syrom a všetko pekne nazdobím. Skúste to a uvidíte, že aj niečím takým jednoduchým, ako je cheese plate, môžete ohromiť. Môžete takto prekvapiť svojho partnera, keď chystáte spoločný filmový večer, svojich kamarátov, ktorých pozvete na priateľský pokec, alebo svoju rodinu, keď organizujete oslavu. Stačí len byť trochu kreatívny.

Čo ak doma nemáte raclette gril?

Mnohí z vás určite doma prístroj na raclette zatiaľ nemajú, a preto mám pre vás dva tipy, ako si doma pripraviť dobroty s rozpečeným syrom aj bez neho. A nie je na tom vôbec nič ťažké.

Kúpte si zemiaky typu grenaille, uvarte ich v šupke a potom si ich zapečte v rúre (ideálne v hornej časti pod grilom) so syrom Raclette, je to neskutočná pochúťka. Môžete pridať aj čerstvé bylinky a uvidíte, že sa budete vznášať v oblakoch. A ak vám táto inšpirácia stále nestačí, pozrite sa na ďalšiu možnosť priamo v mojom recepte:

Banketky s rozpečeným syrom

Nie sú to len zemiaky, ktoré sa k syru Raclette hodia. Ako druhý variant prípravy bez grilu môžete vyskúšať môj obľúbený recept. Tentokrát môžete okrem už spomínaného syra použiť aj ľahko dostupný syr Camembert.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 320 g vlažného plnotučného mlieka
  • 60 g rozpusteného masla + na vymazanie misy
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky cukru
  • 2 syry camembert
  • maslo na vymazanie
  • Na posypanie: mak, rasca celá alebo hrubozrnná soľ

Postup:

  1. Najskôr si pripravte kvások. Droždie si rozdrobte do misky a zasypte cukrom. Pomocou lyžičky si z droždia a cukru vytvorte kašičku.
  2. Do kvásku prilejte asi 70 g vlažného mlieka (pozor na teplotu mlieka, nemala by presiahnuť 37 stupňov). Nakoniec pridajte lyžicu múky (odoberte ju z odváženého množstva) a premiešajte. Kvások nechajte vzísť cca 15 minút na teplejšom mieste.
  3. Medzitým si dajte do misy robota múku, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a lyžičku soli.
  4. Keď máte hotový kvások, pridajte ho do misy a pomocou nástavca (háku) nechajte robot vypracovať hladké cesto. Trvá to 7 – 10 minút.
  5. Hotové cesto si vyklopte na dosku a urobte z neho guľu. Misu si vymažte maslom (prípadne trochou oleja) a dajte do nej cesto. Misu prikryte čistou utierkou a nechajte cesto asi 30 – 45 minút kysnúť.
  6. Vykysnuté cesto si presuňte na dosku, rozdeľte na 2 diely a vyvaľkajte z neho valček, ktorý si nakrájajte na väčšie valčeky. Z každého valčeka pomocou rúk vytvarujte guľôčku a dajte na plech vymazaný maslom.
  7. Medzi banketky umiestnite aj dva syry camembert a nechajte ich ešte 15 – 20 minút kysnúť.
  8. Banketky posypte makom, hrubozrnnou soľou a rascou. Veľmi efektné je, keď každú banketku posypete niečím iným. Pečiete na 180 stupňov 18 – 22 minút dozlata.

Banketky môžete tesne pred vybratím z rúry celé posypať strúhaným parmezánom a nechať minútku zapiecť, budú chutiť úplne skvelo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články