Práve čítate

Na kávičke s Janou Plodkovou

2321  
Zdieľať: 

Na kávičke s Janou Plodkovou

Janu Plodkovú ste možno prvýkrát zaregistrovali vo filme Vratné láhve alebo vo filme Protektor. Odvtedy hrala v mnohých ďalších filmoch, hrá so súborom Divadla Na zábradlí v Prahe a tohtoročnú jeseň ju môžete sledovať na obrazovkách Českej televízie v sitcome Kosmo, v historickom seriáli Ja, Mattoni alebo v obľúbenom programe StarDance.

19. 10. 2016 5 min. čítania Redakce
Na kávičke s Janou Plodkovou

V rozhovore nám porozprávala o tom, kde sa naučila tancovať, prečo sa po rokoch vrátila na divadelné dosky a prečo by neletela na dovolenku do vesmíru.

Káva, alebo čaj? A kde si ich najradšej vychutnávate?

Káva. Ráno chutí najviac. Pripravím raňajky, kávu a najradšej si to celé odnesiem na terasu, kde sa pomaly prebúdzam a začínam vnímať.

Predtým ste súťažne tancovali a teraz v tom budete pokračovať v novej sérii StarDance. Akému štýlu tanca ste sa predtým venovali a ako veľmi vám to pomáha v tréningoch na súťaž?

To je celkom silný výraz, súťažne tancovala. V skutočnosti som sa zúčastnila na niekoľkých súťažiach v najnižšej kategórii spoločenských tancov, kde som zbierala body, aby som sa dostala o triedu vyššie, čo sa mi však nepodarilo. Takže si asi dokážete predstaviť, ako som tancovala. Že som ako malá tancovala, je mi teraz skôr na škodu, pretože si musím odvyknúť robiť dávno naučené chyby a naučiť sa novú techniku, ktorá sa odvtedy veľmi zmenila. Ak mi niečo pomohlo v tom, aby som vedela pracovať s telom, tak to bolo štúdium na JAMU.

_KIV0927
KIVA. Divadlo Na zábradlí: Hamleti

Mali ste na JAMU tanečné kurzy, výrazový tanec alebo cviky počas hrania?

Tanečné kurzy to priamo neboli, ale mali sme povinnú akrobaciu, pantomímu, moderný tanec… A tam nás učili, ako telo presvedčiť, aby spolupracovalo. Za to som veľmi rada, pretože tento základ mi je oporou pri hľadaní postáv a ich stvárnení predovšetkým v divadle.

Účinkujete v seriáli Kosmo, ktorý na obrazovkách Českej televízie uvidíme na jeseň, kde budete hrať astronautku, ktorá sa v prvej slovenskej expedícii vydá na Mesiac. Museli ste si k tomu naštudovať aj nejaké informácie o vesmíre? Je vám táto téma blízka?

Až seriál uvidíte, pochopíte, prečo nebolo nutné zisťovať si takéto informácie. Úlohou mojej postavy je pripraviť tím na cestu na Mesiac. Tímom myslím troch chlapcov, ktorí s vesmírom tiež nemajú nič spoločné. Dá sa povedať, že skôr fungujem ako psychická podpora. A musím povedať, že vesmír je pre mňa niečo tak neuchopiteľného, že ani teraz, keď už vraj existuje možnosť letieť do vesmíru ako na dovolenku, ma to neláka.

Po dlhšej dobe ste sa vrátili do divadla a vybrali ste si pražské Divadlo Na zábradlí. Prečo ste si vybrali práve toto?

Jedným z hlavných dôvodov bol režisér Jan Mikulášek. Jeho réžiu zbožňujem už od školy. A keď sa zrazu presunul z Brna do Prahy a spolu s ním prišla aj ponuka, nebolo o čom premýšľať. Navyše Zábradlie je malá, komorná scéna a práve to mi vyhovuje.

_KIV4908
KIVA. Divadlo Na zábradlí: Posedlost

Aká z vašich rolí Na zábradlí vás najviac baví a na akú by ste pozvali našich čitateľov?

Zatiaľ hrám v troch inscenáciách. Najradšej mám hru Hamleti, kde v jednej zo scén hrám starú vyslúžilú herečku, čo si vždy nesmierne užívam. Čitateľov by som pozvala podľa toho, aká téma ich zaujíma. Pretože každá inscenácia je na inú tému. Ak by rád niekto videl predstavenie o smrti v tragicko-komickom háve, sú tu Požitkáři. Ak by niekto bol zvedavý na herecký svet, sú tu Hamleti. A o všetkých podobách lásky hráme v Posedlosti.

Nahovorili ste niekoľko audiokníh, išlo o thrillery od Petra Maya odohrávajúce sa v Číne. Poznali ste knihy predtým, než vám ich ponúkli nahovoriť?

Knihy tohto spisovateľa som nepoznala, nie som milovníčkou detektívok. Ale som rada, že vďaka tejto práci som mala možnosť sa s nimi oboznámiť.

Čo bežne čítate, ak stíhate čítať?

Práve teraz mám napríklad obdobie životopisov. Takže som v spoločnosti Madeleine Albrightovej, Vivienne Westwoodovej, Václava Havla, Cecílie Sternbergovej…

Hrali ste v cudzojazyčnom filme Prag. Ako vás to bavilo a ako sa vám hralo v cudzom jazyku?

Och, to bolo veľmi pekné. Jednak dánsky štáb bol nesmierne milý a okrem toho Mads Mikkelsen je skvelý herec a veľký gentleman, takže mám do smrti zážitok nad zážitky. Paradoxne som anglicky hovorila len mimo záberov, moja postava vo filme rozprávala len po slovensky. Ale aj tak to bolo pre mňa obohacujúce.

_KIV7122
KIVA. Divadlo Na zábradlí: Požitkáři

Dokážete si predstaviť, že by ste svoju kariéru presunuli za hranice?

Kedysi som si dokázala predstaviť, že by som žila v zahraničí, avšak dnes, keď tu mám silnú citovú základňu, na to ani nepomyslím. Okrem toho možnosť hrať v zahraničných projektoch sa českým hercom nevyhýba, pretože v Českej republike vzniká pomerne dosť zahraničných projektov.

Dostali ste v poslednom čase nejakú zaujímavú ponuku, napríklad možnosť účinkovať v zahraničnom filme alebo seriáli? A boli by ste pri rozhodovaní, či túto prácu prijať, o niečo zhovievavejšia k scenáru, pretože by išlo o zahraničnú skúsenosť?

V poslednom období som žiadnu takúto ponuku nedostala. Každopádne keď mám možnosť hrať v podobnom projekte, je pre mňa rovnako dôležitá postava aj scenár. Iba možnosť hrať v angličtine to nezachráni.

Máte nejaký nesplnený herecký sen?

Ten by som asi mala, keby som nehrala. S každou rolou sa mi plnia moje sny a zakaždým sa teším na splnenie ďalších. Ale ak by som mala prezradiť svoje najtajnejšie sny, tak ma fascinuje svet Tima Burtona. Hrať v niečom podobnom, to by bola krása.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články