Práve čítate

Má zmysel, aby sme sa „na stará kolená“ učili lyžovať?

8012  
Zdieľať: 

Má zmysel, aby sme sa „na stará kolená“ učili lyžovať?

Keď som každú zimu trávila ako inštruktorka v ski areáli v Beskydách, do lyžiarskej školy k nám chodili malé deti, teenegeri alebo ľudia okolo dvadsiatky. Raz na mňa čakala mamička s dievčatkom, ja som si automaticky kľakla k malej a začala: „Ahoj, ja som Terka a budem ťa dnes učiť lyžovať...“ Lenže to dievčatko na mňa: „Ale dnes sa učí mamička.“ Usmiala sa odbehla.

20. 11. 2019 3 min. čítania Tereza Prskavcová
Má zmysel, aby sme sa „na stará kolená“ učili lyžovať?

Pozrela som sa na pani, ktorá mohla mať tak 35 rokov a bolo mi trošku trápne. Vypadlo z nej, že sa chce naučiť lyžovať, aby nemusela sedieť „doma na zadku“, keď jej dcérka s otcom chodí jazdiť na hory. Zverila sa mi, že kedysi na lyžiach stála – na základnej škole na lyžiarskom výcviku. Lenže od tej doby sa zmenili ako lyže, tak technika a ona má strach sa pustiť dole z kopca.

Verím, že každý, kto naozaj chce, sa lyžovať naučí. V akomkoľvek veku.

Aj tí, ktorí si mysleli, že nie sú športovo založení alebo sú menej pohybovo zdatní, sa to naučili. Ale museli chcieť. Na druhú stranu, pokiaľ sa vám do lyžovania z akéhokoľvek dôvodu nechce, nemusíte sa premáhať. Môžete skúsiť napríklad bežky, na ktorých sa už po prvýkrát môžete prejsť minimálne do najbližšej chalupy na čaj a pokiaľ sa vám to nechce skúšať ani na nich, aj sánkovanie môže byť predsa skvelé – a to myslím naozaj vážne.

Na lyžovanie som už stará. Alebo nie?

Ale späť k lyžovaniu. Stojíte pod zjazdovkou a pozeráte sa na všetky tie detičky, ktoré s ľahkosťou lietajú hore dole. A pritom si možno predstavujete seba…

Renee Zellweger Ski GIF by Working Title - Find & Share on GIPHY

Má cenu vôbec začínať? Nie som už na to stará/starý? Možno vám v hlave kolujú podobné otázky. Vždy som lyžiarom-začiatočníkom dávala jednu radu: „Neporovnávajte sa s ostatnými. Oni už lyžujú možno niekoľko rokov. Porovnávajte sa s tým, ako ste lyžovali pred týždňom. Ako ste lyžovali včera.“ Nikdy totiž neviete, s akými problémami sa stretli ostatní. Možno dlho nevedeli sami vyjsť na vleku. Možno len nedávno získali istotu, s akou dnes jazdia.

Pokiaľ sa vám lyžovať chce, má cenu začať kedykoľvek, starí rozhodne nebudete. Veď tento šport, pokiaľ vám kolená slúžia, sa dá robiť pokojne do 60 rokov alebo dlhšie, ako vám zdravotný stav dovolí a máte chuť. Aj keď ste v 35 rokoch / v 40 rokoch „na nule“, za rok budete o niečo lepší. A o ďalší rok zase o kus ďalej – môžete cibriť a cibriť.

Buďte pripravení, že začiatok môže trvať o niečo dlhšie

Na rozdiel od malých detí, ktoré už druhý deň robia oblúčiky, vám všetko môže trvať o niečo dlhšie. Dospelý človek je vyšší, jeho stabilita o niečo horšia a tiež ten zadok padá z väčšej výšky. Musíme si uvedomiť, že tkanivo 6 ročného dieťaťa je viac väzivové, preto je dieťa tzv. viac gumové. Navyše deti nemajú pud sebezáchovy. Nevedia, čo všetko sa môže stať, keď… To my už dopredu očakávame to najhoršie.

Akonáhle sa zbavíme obáv, posunieme sa opäť o kúsok ďalej. Spočiatku sa nemusíte cítiť úplne vo svojej koži, keď budete trénovať základný postoj medzi deťmi, ktoré medzi začiatočníkmi prevažujú. Skúste poprosiť svojho inštruktora, či by vás nevzal napríklad na lesnú cestičku, na okraj zjazdovky – niekam, kde nebudete prekážať ostatným a kde sa trochu ukryjete. Správny inštruktor vás bude určite chápať a bude sa snažiť vymyslieť riešenie.

Časom sa aj tak budete musieť vydať na naozajstnú zjazdovku medzi ostatných lyžiarov. Žiadna hrôza v očiach, uvoľnite sa, tešte sa. Každý raz začínal a aj tí najlepší lyžiari musia počítať s tým, že na zjazdovkách sú aj začiatočníci. Všetci lyžiari poznajú (alebo by mali poznať) základné pravidlá FIS pre správanie sa na zjazdových tratiach – predstavte si ich ako pravidlá pri šoférovaní auta. Je pravda, že aj na zjazdovke sa môže nájsť blázon, ktorý ide hlava nehlava, ale na podobného člověka môžete naraziť i kdekoľvek inde.

Zbavte sa obáv, zaplaťte si inštruktora a vyrazte

Nelyžiari, lyžiari-začiatočníci sa často obávajú rôznych vecí. Že si niečo zlomia, že je na svahu priveľa ľudí, že na Slovensku nie sú perfektné podmienky, že sa zmenila technika a im ten vlak už odišiel, že výbava je veľmi drahá na to, aby sme „to len skúsili“…

Áno, výbava na lyže nie je najlacnejšia, ale aj ľudia, ktorí chodia na hory každoročne, si často lyže, lyžiarky a aj prilbu požičiavajú – nemusia ich ani uskladňovat, ani pred každou zimou riešiť servis. Majú to vždy perfektne pripravené. Nejaké zimné oblečenie v skrini iste nájdete – a napríklad termobielizeň sa hodí mať aj pre iné príležitosti (a pretože nie je vidieť, ani nevyjde z módy). :-)).

Hrejivá termobielizeň nielen na svah

Hrejivá termobielizeň nielen na svah

Dobrá termobielizeň sa hodí nielen na svah – oceníte ho na všetkých zimných výletoch, silvestrovskej chate alebo napríklad pri postávaní na vianočných trhoch. Pokiaľ ho ešte nemáte, mrknite na Tchibo.sk (A výbavu na svah tam nájdete poprípade tiež. :

Do e-shopu

Verím, že pokiaľ máte správnu motiváciu, ostatné obavy sa po niekoľkých prvých lekciách rozplyvnú. Ono totiž tá predstava lyžovania s detmi alebo vytúžená zimná dovolenka s kamarátmi na svahu väčšinou býva perfektným motorom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články