Práve čítate

Oplatí sa zaplatiť deťom lyžiarskeho inštruktora?

3473  
Zdieľať: 

Oplatí sa zaplatiť deťom lyžiarskeho inštruktora?

Prvýkrát na lyžiach. Tak to si pamätám úplne presne. Išli sme na chatu, kde tatino a jeho kamaráti vytvorili zo svojich detí mini družstvo lyžiarov-nováčikov. Na nich trénovali lyžiarsky výcvik, ktorý potom praktizovali so šiestakmi v škole.

30. 10. 2019 6 min. čítania Tereza Prskavcová
Oplatí sa zaplatiť deťom lyžiarskeho inštruktora?

„Mala som šťastie. Keď som bola malá, inštruktorov bolo na českých svahoch pramálo. Ale náš tato mal lyžiarsku licenciu a chcel nás naučiť lyžovať. Ako to ale urobiť dnes? Ako na to, keď vieme lyžovať, ale inštruktorský kurz nemáme? Učiť svoje deti sami, alebo ich dať školenému inštruktorovi?

Nejakú lyžiarsku školu nájdeme už takmer na každej zjazdovke. Väčšinou má svoj mini lyžiarsky park, kde vyhráva veselá hudba, všade pobiehajú usmievaví inštruktori v mundúroch a medzi nimi sa to hemží menšími, väčšími – aj úplne miniatúrnymi deťmi, ktoré sa snažia narovnať lyžky a ísť.

„Ťapkanie“ na svahu. To je zvládnem naučiť aj ja – alebo nie?

Prvé dni deti v podstate „ťapkajú“ na rovinke alebo sa spúšťajú z mierneho kopčeka rovno dole. Keď pozorujete lyžiarsku škôlku, skoro vám to pripadá, že sa deti len tak hrajú a v podstate sa nič neučia. Môžete si hovoriť, že toto „ťapkanie“ zvládnete aj sami – a ušetríte pritom nejaké eurá.

Ale opak je pravdou. Deti sa učia veľa – len to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať. Najskôr je dôležité, aby si lyžovanie a zimu zamilovali. Potrebujú dobrý vzor a človeka, ktorý s nimi bude mať svätú trpezlivosť. Pretože, čo si budeme hovoriť, stokrát deťom s úsmevom opakovať, aby skúsili zabrzdiť tak, že dajú špičky lyží k sebe, a ony ich stoprvýkrát zase nechajú od seba, to chce pevné nervy. A tie inštruktori majú.

„Chcete deti učiť sami? Skombinujte to! Skúste ich dať na chvíľu inštruktorovi, potom s nimi trénovať, čo sa naučili,“
radí skúsený inštruktor Marek.

Mať správne základy, naučiť sa správny lyžiarsky postoj je predovšetkým u najmenších detí to najdôležitejšie. Chyby sa totiž odnaučujú veľmi, ale veľmi zle.

Pokiaľ chcete svoje deti naučiť lyžovať sami, skúste to napríklad takto. Najskôr s nimi chvíľu ťapkajte sami na rovinke, aby si zvykli, aké to je mať na nohách lyže. Ďalší deň ich dajte na hodinu skúsenému inštruktorovi. Po lekcii si zistite, čo všetko sa učili, a potom môžete spolu trénovať. Po čase ich dať zase inštruktorovi – a zase trénovať spolu. A tak stále dookola.

Keď teda naši tatkovia zobrali svoje mini družstvo prvýkrát na svah, všetci sme sa tešili. Malý zádrhel bol v tom, že každý si musel vyviezť svoje dieťa na vleku sám – a my sme byli dvaja. Ja a mladší brat. Tato si ho postavil medzi svoje lyže a mne – tej staršej – povedal: „Tak Terezka, keď vyjdeš až hore, naučím ťa lyžovať. Pán vlekár ti pomôže nasadnúť, len nesmieš pokrčiť kolienka. Budem ťa tam čakať, uvidíme sa hore.“ Nasadol na pomu a aj s bratom odišiel…

Drobcom stačí na svahu hodinka, maximálne dve

Ja som vtedy mala okolo 5 rokov. Dnes ale deti často stoja na lyžiach už v troch rokoch. Také malé deti sa na svahu veľmi rýchlo unavia a často im stačí len jedna hodina denne – najlepšie počas dopoludnia, kedy majú ešte dosť energie. Pokiaľ na lekciu prídu unavené, nebudú spolupracovať a môže sa stať, že si lyžovanie rýchlo znechutia.

Niektoré deti však lyžovanie tak baví, že doobeda môžu stráviť na svahu hodinu s inštruktorom, po obede sa vyspia a môžu ísť na ďalšiu hodinu s rodičmi. Rovnako ako v mnohých iných oblastiach aj tu platí, že každé dieťa je iné. Rešpektujte to. Lekcia pre úplne najmenšie deti trvá max. 60 minút, pre tie staršie sa často odporúčajú 2 lekcie naraz.

Kedy postaviť dieťa na lyže? Pamätajte si, že nemá zmysel nič uponáhľať. Pri deťoch záleží na motorickom aj psychickom vývoji. Niektoré deti lyžovanie baví už v 3 rokoch, niektoré až v 5 – a niektorí sa prvýkrát na lyže postavia oveľa neskôr. To, že vaše dieťa v troch rokoch nelyžuje, neznamená, že sa nikdy nestane dobrým lyžiarom. Lyžovať sa môžete naučiť kedykoľvek. Kľudne aj v štyridsiatke.

Rovnako ako vek, kedy začať, aj čas, za ktorý sa dieťa naučí lyžovať, je u každého inak dlhý. Nečakajte, že sa to dieťa naučí za hodinu. Deti – a predovšetkým tie najmenšie – potrebujú získať rovnováhu, zvyknúť si, ako sa na lyžiach pohybovať, potrebujú pauzy. Nie hodinový dril. Doprajte im čas, nechajte ich, aby sa na lyžiach zabávali. Skúste vymýšľať hry, dajte si s nimi krátke preteky – robte všetko, čo ich bude baviť.

Strach z inštruktora? Aj tak si ho obľúbia na prvý pohľad

Niektoré deti môžu mať spočiatku obavy z neznámeho prostredia – z neznámeho človeka. Ale nebojte sa. Aj na toto sú inštruktori školení. Každý z nich má niekoľko fígľov, ako to urobiť, aby si ich deti obľúbili.

Skúste sa od svojich detí povyzvedať, ako si inštruktora predstavujú – niektoré dievčatká chcú len inštruktorku, niektorí chlapci len inštruktora. Aj s týmto vám často v lyžiarskej škole vyjdú v ústrety.

Ako sa pripraviť na prvý deň s inštruktorom?

  1. Rozprávajte sa s deťmi o tom, čo ich čaká. Napríklad že pôjdu do zimného detského parku a tam sa postupne naučia jazdiť na lyžiach tak ako mama s tatom. Že ich tam bude čakať kamarát, inštruktor alebo inštruktorka, s ktorým budú hrať rôzne hry. Že zažijú kopec zábavy na snehu.
  2. Skúste im nazuť lyžiarky aj lyže najskôr doma na koberci. Aby si vyskúšali, aké to je mať na nohách tvrdú topánku a ako sa s ňou (v nej) chodí.
  3. Myslite aj na oblečenie – dieťa sa bude celú hodinu hýbať a nesmie mu byť horúco ani zima. Oblečenie prispôsobte počasiu, ale nezabudnite na detskú termobielizeň, termoponožky – kuklu aj rukavice. A hlavne nezabudnite prilbu.

Koľko stojí lyžiarsky inštruktor?


Ceny sú rôzne v závislosti od strediska, pohybujú sa cca medzi 19 – 25 eur za lekciu. U mladších detí je lekcia väčšinou lacnejšia (okolo 15  eur), lacnejšie vyjdú tiež „neobľúbené“ hodiny, napríklad 8:00–9:00 alebo 15:00–16:00. Najmenšie deti potrebujú vlastného inštruktora, ktorý sa im bude venovať, ale tie staršie, ktoré už niečo vedia, môžu lyžovať v skupinke s inými deťmi, čo tiež vyjde o niečo lacnejšie.

No a čo myslíte – vyšla som vtedy na vleku a naučila sa lyžovať? Po tom, čo mi došlo, že tato si teraz nerobil srandu, som vyrazila k vlekárovi. Pomohol mi s pomou a ja som si celý čas v duchu opakovala: „Nekrčiť kolienka, nekrčiť kolienka.“ Došla som tak do polovice, ale potom som sa začala nudiť – zaujímalo ma, čo sa stane, keď kolienka pokrčím. Čo by sa stalo, stratila som rovnováhu a spadla som. Nejako som sa došmýkala naspäť dole a druhýkrát už som vyšla až hore. Tatino síce tvrdí, že to vidím skreslene a že s nami trénovali na rovinke. Ale ja si pamätám len toto.

Lyžovať nás naučil perfektne. Dokonca tak dobre, že som si v dvadsiatke urobila certifikát a každú zimu brigádničila u nás v ski areáli na Bíléj v Beskydoch. Ale dnes už tiež hovorí, že by si ušetril nervy a dal nás inštruktorovi. Zato ja si myslím, že učenie sa s tatom bolo oveľa lepšie ako s akýmkoľvek inštruktorom.

Keď to zhrniem: pokiaľ ste dobrý lyžiar, ale nepoznáte metodiku lyžovania, skúste to skombinovať. Na začiatok dajte dieťa do lyžiarskej školy, aby sa naučilo základy, potom s ním trénujte aj vy. Bude si pamätať, že na lyžiach ste si spolu užili veľa zábavy.

Vybavte na svah deti aj seba

Vybavte na svah deti aj seba

Na svah je dôležitá dobrá výbava: od teplej bielizne až po odvetrávanú bundu. Nakuknite do kolekcie Tchibo a vyberte sebe aj deťom, čo vám chýba.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články