Práve čítate

Ako zachrániť nevydareného veľkonočného barančeka

1466  
Zdieľať: 

Ako zachrániť nevydareného veľkonočného barančeka

Tiež sa vám občas nepodarí upiecť veľkonočného barančeka k vami vysnívanej dokonalosti? Vyklopíte barančeka z formy a máte chuť plakať, alebo sa smiať? Nič si z toho nerobte, myslím, že takáto situácia sa minimálne raz za život stane každému z nás. Ja si s tým už nerobím starosti, lebo viem, že väčšinou ešte môžem barančeka zachrániť.

26. 3. 2024 4 min. čítania Meg v kuchyni
Ako zachrániť nevydareného veľkonočného barančeka

Keď sa mi baranček pri vyklápaní rozlomí, alebo len dokonale nevyklopí, vzniknú na ňom miesta, ktoré potrebujem ideálne niečím zakryť. A čo mu tak pristane najviac? V podstate akýkoľvek obľúbený krém! Nanášam ho špachtľou alebo ozdobnou špičkou, barančeka tiež občas ozdobím jedlými trblietkami či ozdobným cukrovým posypom. Z tých majú najväčšiu radosť deti, takže ak sa vaše ratolesti chcú zapojiť v kuchyni, pripravte krém, kúpte farebné zdobenie a urobte im tvorivú chvíľku.

Na ozdobu barančeka môžete samozrejme použiť vaše obľúbené krémy, alebo napríklad aj čokoládovú polevu. Tá ale prípadné nerovnosti povrchu skôr zvýrazní, preto je lepšie na zakrytie použiť vrstvu krému. Prinášam vám teda recept na naše dva v súčasnosti najobľúbenejšie krémy a tiež na to, ako ich prípadne obmeniť a získať tak ďalšie možnosti.

Čokoládový krém (ganache)

Máte radi čokoládu, rovnako ako ja? Tento krém je jednoduchý na prípravu a urobí radosť všetkým milovníkom čokolády. Potrebujete naň len dve základné suroviny a trochu času.

Ingrediencie:

  • 400 g horkej čokolády
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)

Postup:

  1. Čokoládové dukátiky nasypte do misy, ak máte tabuľkovú čokoládu, nasekajte ju na menšie kúsky.
  2. Smotanu zahrejte k bodu varu a potom ju nalejte na čokoládu. Nechajte ich spolu 1 – 2 minúty odstáť, aby mala smotana čas nahriať čokoládu.
  3. Krém rozmiešajte pomocou metličky alebo stierky do hladka a nechajte v chlade za občasného premiešania približne hodinu zhustnúť.
  4. Zoberte si paletový alebo guľatý nôž a krém naneste na barančeka. Urobte v kréme ozdobné vlnky a nechajte stuhnúť. Krém tiež môžete naniesť na barančeka stierkou a vlnky v ňom urobiť rubovou stranou lyžice.
  5. Ak chcete, môžete ešte barančeka dozdobiť jedlým trblietavým sprejom. Vyzerá na čokoládovom kréme lepšie ako farebné cukrové zdobenie.

Tipy:

  • Ak milujete čokoládu aj kávu, môžete smotanu priviesť k varu s mletými zrnkami a nechať ich chvíľu lúhovať. Potom smotanu preceďte do odmerky a dolejte smotanu do 250 ml.  Znovu ohrejte a použite. Budete mať čokoládovo-kávový krém.
  • Ak nemáte radi horkú čokoládu, môžete použiť aj mliečnu, len jej použite viac, 500 – 600 g. Mliečna čokoláda má menšie množstvo kakaového masla a krém by bol veľmi mäkký. Preto je potrebné množstvo mliečnej čokolády navýšiť.

Kávový švajciarsky krém

Ak sa váš deň, rovnako ako môj, nezaobíde bez niekoľkých šálok kávy, mohol by vám urobiť radosť tento švajčiarsky bielkovo-maslový krém. Ak chcete, aby krém mohli ochutnať aj deti, použite kávu bez kofeínu, prípadne krém môžete ochutiť aj inak, viď tipy na konci receptu.

Ingrediencie:

  • 3 bielky
  • 150 g krupicového cukru
  • 220 g zmäknutého masla
  • 30 – 40 ml studenej silnej kávy

Postup:

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Bielky s cukrom dajte do kovovej misy (ideálne z robota) a pri pomalom miešaní ich ohrejte nad parou. Bielky sa prehrejú a cukor sa rozpustí, môžete vyskúšať, že medzi prstami už v bielkoch žiadny cukor neucítite.
  2. Misu odstavte z tepla a bielky začnite pomaly šľahať. Postupne zvýšte otáčky, aby sa sneh vyšľahal do mäkkých špičiek.
  3. Znížte otáčky a do snehu po kockách postupne prihadzujte maslo. Keď pridáte všetko maslo, sneh môže vyzerať ako zrazený, ale nebojte sa a zvýšte otáčky. Sneh s maslom sa po chvíli vyšľahá do hladkého krému.
  4. Do krému po lyžiciach zapracujte silnú kávu a prešľahajte. Výsledkom je hladký, našľahaný kávový krém.
  5. Krém preložte do vrecka s rezanou zdobiacou špičkou a na barančeka ho naneste v malých ružičkách.

Tip

Okrem kávy môžete na ochutenie krému použiť napríklad aj vanilku, karamel, či ovocné pyré. Vždy ho pridávajte do krému po troškách, aby ste odhadli konzistenciu a krém príliš nezredol.

Čo robiť v prípade, že je baranček takmer nepoužiteľný?

Ak sa vám baranček pri vyklopení roztrhol tak, že už sa nedá spojiť, ničoho sa nebojte. Ak je korpus dobre dopečený, natrhajte ho na kúsky.

Potom si zoberte zaujímavé poháre, môžu to byť poháre na stopke, na koktaily, alebo pokojne na whisky, a vložte do nich kúsky korpusu. Na tie nakvapkajte silnú kávu. Na to navrstvite obľúbený krém – môžete použiť jeden zo spomínaných receptov, alebo napríklad vyšľahajte mascarpone so smotanou a trochou práškového cukru a vanilky. Do cukrárskeho vrecka dajte ozdobnú (rezanú) zdobiacu špičku a krém pomocou nej na korpus naneste. Ak je pohár vyšší, opakujte vrstvy korpusu a krému. Na ozdobu použite čerstvé ovocie a odrobinky korpusu a z nepodareného barančeka je hneď luxusný dezert!

Oslávte jar pri rozkvitnutom stole

Oslávte jar pri rozkvitnutom stole

Zaobstarajte si doplnky do domácnosti v pastelových farbách.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články