Práve čítate

Ako vyčistiť vázu po babičke a ďalšie poklady z povaly, aby slúžili veľa ďalších rokov?

2148  
Zdieľať: 

Ako vyčistiť vázu po babičke a ďalšie poklady z povaly, aby slúžili veľa ďalších rokov?

Ak nemáte radi vintage a retro kúsky, hneď preskočte na ďalší príspevok… Stále ste tu? Výborne! A teraz sa pozrieme na vaše krištáľové poháre po babičke, na starožitné detské náušničky od maminy a aj na tú miniatúrnu koženú kabelku, čo ste si úplne neromanticky kúpili na blšáku na svojom prvom romantickom výlete do Paríža. Jednoducho na všetky tie úžasné poklady plné spomienok, príbehov a nostalgie.

26. 8. 2024 5 min. čítania Jitka Součková
Ako vyčistiť vázu po babičke a ďalšie poklady z povaly, aby slúžili veľa ďalších rokov?

A tiež plné prachu, fľakov, nevábnych pachov a všelijakých ďalších špinavostí. Bez mučenia priznávam, že na rôzne starodávne veci mám slabosť. Vďaka tomu mám s ich čistením bohaté skúsenosti, často nadobudnuté metódou pokus-omyl. Rada sa s vami o ne podelím a spoločne im skúsime vrátiť pôvodný lesk a zašlú krásu.

Sklo a porcelán: krehké spomienky na čaj s cukrom a vázu plnú vlčích makov

Ťažké sklenené vázy sú moja láska číslo jedna. Najradšej mám tie farebné. Keď sa cez ne pozriem proti slnku, rozžiaria mi celý deň. To som sa ale nejako zasnívala… Tak rýchlo späť do reality, teda ku kuchynskému drezu, v ktorom každý nový prírastok prejde uvítacím kúpeľom a ďalšími očistnými kúrami. Možno si teraz hovoríte, že umyť riad dokážete tiež. Jasné. Preto vám tu napíšem len pár vlastných postrehov, ktoré by vám možno hneď nenapadli.

Starý uterák na dno

Pre istotu. Mokré vázy, figúrky, poháre aj hrnčeky sa veľmi šmýkajú, hlavne keď k vode pridám saponát. Preto do drezu vždy dávam utierku alebo malý uterák, ktorý stlmí prípadný pád.

Teplota tak akurát

Staré sklo alebo porcelán môžu mať neviditeľnú prasklinku alebo drobnú výrobnú vadu. Horúca voda by zvýšila vnútorné pnutie a starožitný kúsok by mohol puknúť. Preto na umývanie používam len vlažnú vodu a umývačka riadu je u mňa zakázané slovo.

Zázračné kombo

Z čistiacich prostriedkov používam najradšej osvedčenú kombináciu octu a sódy. Veľmi sa mi totiž páči ten gejzír, ktorý vznikne po ich zmiešaní. Ale hlavne funguje! Odstráni škvrny, vodný kameň a dokonca aj hrdzu (tá býva vo vázach od drôtikov z umelých kvetov).

Raz nestačí

Na brúsené kúsky idem zvonka mäkkou kefkou na zuby, pretože v štruktúrovanom povrchu sa usádza mastnota a prach. Čistenie väčšinou musím opakovať dvakrát až trikrát – vydrhnem všetky špáry, opláchnem a pozriem sa proti svetlu. A ahaho, na moje veľké prekvapenie vidím veľa špinavých miest na dočistenie.

Špajľa, vata, ryža

Alebo ako sa dostať do vázičiek s úzkym hrdlom a do ďalších ťažko prístupných zákutí? Kam nedočiahnem kefou na fľaše (nekovovou, pochopiteľne), tam nasypem lyžicu surovej ryže, pridám trochu octu alebo vody a miešam tak dlho, kým sa usadeniny neuvoľnia. Niekedy si navyše vyrobím takú dlhú tyčinku do uší zo špajle alebo slamky s namotaným kúskom vaty, ktorým vyčistím dno a rôzne záhyby.

Kadečo už sa napraviť nedá

Starožitnosti sú ako ľudia, život sa s nimi často nemaznal a zanechal rôzne stopy. Majte ich radi aj s ich škrabancami, prasklinami a drobnými vadami na kráse. 

Rozbitý cibulák? Opravte ho zlatom!

Stará japonská metóda kintsugi premení črepy na umelecké dielo. Lepidlo so zlatým práškom môžete použiť nielen na porcelán a keramiku, ale aj na sklo, mramor, drevo a plast.

Šperky a kovové dekorácie: rodinné dedičstvo odovzdávané z generácie na generáciu

Vlastne ani tak veľmi nezáleží na tom, či hovoríme o briliantovom zásnubnom prsteni a sade príborov z čistého striebra, alebo o obyčajnej bižu brošni a mosadznej kľučke na okno. Hodnota týchto predmetov sa nevyčísľuje peniazmi, ale srdcom. Ako čistím kovy?

Pasta nadovšetko

Vlastne ani tak veľmi nezáleží na tom, či hovoríme o briliantovom zásnubnom prsteni a sade príborov z čistého striebra, alebo o obyčajnej bižu brošni a mosadznej kľučke na okno. Hodnota týchto predmetov sa nevyčísľuje peniazmi, ale srdcom. Ako čistím kovy?

Na perly bez chémie

Zrejme najcitlivejším komponentom šperkov sú pravé perly, ktoré majú porézny povrch a sú veľmi krehké. Ja osobne žiadny prstienok ani náhrdelník z prírodných perál nevlastním, ale kamarátka jeden má a jednotlivé perličky len zľahka utiera navlhčenou flanelovou handričkou, aby sa leskli.

S bižutériou je kríž

Rôzne retro korále, náramky a brošne sú fantastické doplnky, ale rýchlo zájdu a černajú. Problém je v tom, že sú často vyrobené z viacerých materiálov, od kovu cez plast alebo smalt až po drevo. Preto idem na bižu vždy rýchlo a s čistením sa veľmi nebabrem. Jednoducho do vlažnej vody kvapnem jar, šperk ponamáčam a vyleštím kúzelnou „švédskou“ utierkou.

Na mosadz s magnetom

Najskôr je totiž potrebné zistiť, či je to naozaj mosadz. Pokus je jednoduchý, priložte magnet a keď nedrží, s najväčšou pravdepodobnosťou je to skutočne mosadz. Na čistenie existujú špeciálne prípravky, ale zvládnete to aj s tými domácimi. Skvelo funguje pasta vyrobená z citrónovej šťavy a jedlej sódy, použiť sa vraj dá aj kečup.

Kože a kožušiny: vintage móda z babičkinej skrine

Pravé kožuchy rozdeľujú spoločnosť na dva nezmieriteľné tábory, jedni ich milujú, druhí nenávidia. Isté ale je, že keď už nejaký chlpatý model máme, musíme sa oň poriadne postarať, pretože inak vypĺzne alebo si na ňom pomaškrtia mole. A to nechceme.

Kožuch potrebuje občas učesať

Pravá kožušina neznáša vodu a čistí sa skôr nasucho. To znamená vyklepať prach a vlas prečesať hustým hrebeňom, aby bol nadýchaný a išiel správnym smerom. A keďže kožuchy sú často ťažké, neskladujú sa na vešiaku, ale položené v priedušnom obale, v tme a pri stálej teplote. 

Svetlé semišky? Peklo!

Rukavice, peňaženky, bundy, kabáty alebo mokasíny z kože brúsenej na rubovej strane (semiš, velúr) sú neskutočne príťažlivé pre špinu všetkého druhu. Lenže sú také krásne! Tu sa určite oplatí investovať do profi čistiacej peny a kvalitnej kefky. Mne sa ohromne osvedčilo ošetrenie semišu impregnačným sprejom, ktorý odpudzuje vodu a bráni usadzovaniu prachu.

Krieda na mastný fľak

To je sekunda, masť z klobásy vždy neomylne zamieri priamo do stredu svetlej semišky. Odolajte pokušeniu rozmazať fľak namočenou vreckovkou, skôr skúste zohnať kriedu, soľ alebo iný prášok a škvrnu rýchlo posypte, aby mastnota vsiakla.

Kabelky a peňaženky z hrubej kože majú svoje čaro

Hlavne tie z pevnej hovädzej kôže vydržia niekoľko generácií a znesú aj drsnejšie zaobchádzanie. Mám ich veľmi rada. Umývam ich celkom obyčajne mokrou handričkou zvnútra aj zvonka, so škvrnami napríklad od prepisovačky si poradí nano hubka. Plus poznám jeden trik, ktorý kožené doplnky udržiava v perfektnej kondícii – do rozprašovača dám trošku studenej vody a pár kvapiek olivového oleja, pretrepem, nastriekam na kožu a rozleštím mäkkou látkou.

Koža páchne?

Nedivte sa, koža je od prírody pórovitý materiál, ktorý ľahko nasáva najrôznejšie pachy (pri vintage kožených a kožušinových, ale aj textilných kúskoch typicky nezameniteľný naftalín proti moliam). Zápachu sa dá zbaviť pomocou špeciálneho prostriedku z drogérie, alebo môžete vyskúšať moje babské rady:

  1. dve ponožky naplňte jedlou sódou a spoločne s kabelkou uložte na pár dní do igelitového vreca;
  2. do vreciek a rukávov kožucha nastrkajte vrecká s kávou;
  3. vintage oblečenie postriekajte zmesou vody s bielym octom a potom vyperte;
  4. keď nič nezaberie, skúste najlepšie prírodné deodoranty: čerstvý vzduch a slnko.

Leto nekončí

Leto nekončí

Trendové oblečenie v kaki, bielej a ružovej

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články