Práve čítate

Ako zabaliť desiatu do školy, aby vydržala do prestávky vcelku

3126  
Zdieľať: 

Ako zabaliť desiatu do školy, aby vydržala do prestávky vcelku

Školský rok sa začal a s ním aj povinnosti nielen pre školákov, ale aj pre ich rodičov. Tí totiž musia každý deň vymýšľať desiatu, ktorá bude deťom chutiť, a zároveň zaistiť, aby neskončila na zošite alebo žiackej knižke. Dala som preto dokopy niekoľko mojich osvedčených tipov a tiež trikov, ako ju efektívne a zábavne baliť.

8. 9. 2023 4 min. čítania Romana Böhmová
Ako zabaliť desiatu do školy, aby vydržala do prestávky vcelku

Servítka – zaručená klasika

Takou zažitou klasikou, ktorú si zo svojich školských čias pamätá asi väčšina z nás, je desiata zabalená v papierovej servítke. Aby ste deti ušetrili spomienok na lovenie kusov rozmočenej servítky z pusy, poriadne porozmýšľajte, na ktoré jedlá jupoužijete. Ak máte pripravený chlieb s nátierkou, radšej použite iné možnosti balenia. Ale na „suchší“ variant desiatej sa určite hodí. Navyše s jej použitím šetríte prírodu a dieťa si má čím utrieť ústa. 

balení svačiny

Tip: Ja papierovú servítku na záver upevňujem gumičkou alebo špagátikom s mašličkou, aby sa nerozbalila.

Desiatový box plný možností

Ďalší variant, do čoho dať školákovi desiatu, je plastový box. Jeho výhodou je to, že jedlo, ak sa dobre zvolí a „utesní“, udrží svoj tvar a chuť. Takže croissant zostane croissantom a nie iba kôpkou odrobiniek a z banánu zase nevznikne banánové pyré. Navyše môžete vyberať z mnohých tvarov, veľkostí a farieb. Deti majú svojich obľúbených superhrdinov, rozprávkové postavy a farby a určite sa im bude desiata lepšie jesť z boxu Spidermana alebo princezny Elsy.

svačinový box do školy

Ideálne vyberajte škatuľky s čo najmenšou chemickou záťažou, super sú napríklad z rastlinného bio plastu alebo nerezu. Nezabudnite si preveriť, či box dokonale tesní, predsa len ho deti nosia v taške spolu s učením, tak nech nekupujete nové zošity.

Čím více odnímatelných přihrádek, tím lépe. Přihrádky si případně můžete vyrobit třeba několikrát přeloženým alobalem. Svačinové boxy mají často ve výbavě také uzavíratelné mini krabičky na nejrůznější omáčky nebo jogurty, což je skvělá vychytávka.

Aby jedlo v škatuľke tesnilo, dajte si záležať na jeho organizácii. Pečivo, palacinky alebo tortilly nakrájajte na také veľkosti, aby do škatuľky tak akurát zapadli. Ak ich budete chcieť vrstviť, môžete použiť medzi jednotlivé rady alobal alebo napríklad papier na pečenie. Mrkvu alebo uhorku je dobré krájať na hranolky a z ovocia a zeleniny samozrejme vyberajte také druhy, ktoré pri nárazoch nevytečú alebo sa nerotlačia.

Alternatívne obaly na desiatu

Látkové vrecko

látkový pytlík

Ak máte šikovné ruky, sadnite si k šijacemu stroju alebo zoberte do ruky ihlu a niť a ušite vrecko na desiatu, alebo skôr viac vreciek. Určite sa oplatí mať doma minimálne dve, aby ste ich mohli v prípade znečistenia striedať a v pokoji si to jedno vyprať. Látkové vrecko je ekologické, je možné vybrať akúkoľvek látku podľa priania školáka a je určite originálne, pretože také desiatové vrecko, aké vaše dieťa vyberie z tašky, nebude mať nikto ďalší. Ak nie ste tak zruční ako napríklad ja, poproste maminu alebo nájdite niekoho, kto vám ho za odmenu ušije, alebo si ho jednoducho objednajte z internetu a máte to. Pri výbere látky sa však nerozhodujte len podľa dizajnu, ale aj podľa materiálu. V najideálnejšom prípade by mala byť látka označená ako vhodná na styk s potravinami, dajú sa dokonca kúpiť aj špeciálne laminované bavlny, ktoré navyše zachytia aj prípadnú vlhkosť z desiaty a ochránia obsah tašky pred znečistením. 

Tip: Na vrecko našite meno školáka alebo jeho iniciály, nech je pyšný, že je jeho meno na očiach.

Vosková servítka

Ekologickým variantom a v súčasnosti aj celkom populárne je balenie desiatej do voskovej servítky. Kúpite ju buď ako metráž a nastriháte si veľkosti podľa svojej potreby, v sade po niekoľkých kusoch alebo ju zoženiete aj po jednom kuse, a dokonca niekedy aj s gombíkom, aby ste z nej mohli urobiť vrecko. Ak si chcete kúpiť priamo vrecko, hľadajte voskové vrecká na chlieb. Vosková látka je ekologická, antibakteriálna, ochráni potraviny od pachov a desiata v nej nevyschne. Voskovú servítku nemusíte len kupovať, viete si ju aj doma ľahko vyrobiť, mrknite sa na jednoduchý návod.

Papierové desiatové vrecká

Namiesto igelitových vreciek môžete použiť papierové vrecká, ktorými šetríte životné prostredie. Školák po zjedení desiatej v škole vrecko vyhodí a vy ste celkom bez práce. Veľkosť si vyberiete podľa potreby, dajú sa zohnať aj vrecká zalepovacie alebo s potlačou či s obrázkom.

Tip: Nechajte svojmu drobcovi na papierovom vrecku odkaz z lásky, čas strávený v škole potom pre neho bude príjemnejší.

Obal z papiera na pečenie

Jednoducho môžete desiatu zabaliť aj do papiera na pečenie, ktorý máte doma vždy poruke. Aby po zabalení dobre držal, tiež ho môžete upevniť gumičkou alebo spojiť protiľahlé rohy mini kolíčkom.

A čo si určite nemôžem nechať pre seba, je vychytávka s jablkom, ktorú už možno niektorí z vás poznajú. Aby školákovi alebo pokojne aj vám na desiatu jabĺčko nezhnedlo a neokoralo, nakrájajte ho na mesiačiky a upevnite gumičkou tak, aby zostalo na pohľad “vcelku”. Mrknite na fotky, nie je to nič ťažké.

jak balit nakrájené jablko

 

A nakoniec niekoľko tipov, ako urobiť obyčajnú desiatu zábavnou

  • Keďže deti jedia predovšetkým očami, je pre ne okrem cool balenia tiež dôležité, aby jedlo bolo zábavné. Ak teda máte pri príprave desiatej čas, použite napr. na syry či šunky vykrajovačky alebo sa snažte naservírovať pokrm tak, aby mal zábavný vzhľad (na banán namalovať nohavice, oči a máte Mimoňa,…)
  • Do tvarohu alebo jogurtu zase môžete použiť potravinárske farbivo, pretože jesť modrý alebo zelený jogurt je naozaj cool. 
  • Nakúpte si do zásoby jedlé očká alebo oči ako napichovátka a potom nimi oživte paradajku, banán alebo toast. Zoženiete už aj farebné, mrkacie alebo napríklad s mihalnicami. 
  • Prejdite si s deťmi recepty na internete a vyberte také, ktoré ich zaujmú ako vzhľadom, tak aj tým, z čoho sú pripravené. Spoločne potom môžete upiecť nejaký zdravý muffin alebo napríklad urobiť alternatívu obľúbenej tyčinky – domáci Snickers či Kinder mliečny rez.
Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články