Práve čítate

Pri behu zbieram odpadky. Robia to milióny ľudí a hovoria tomu „plogging“

991  
Zdieľať: 

Pri behu zbieram odpadky. Robia to milióny ľudí a hovoria tomu „plogging“

Už ste počuli o ploggingu? Keď to trošku preženiem, dajú sa ním riešiť hneď dva veľké svetové problémy: obezita a všadeprítomné odpadky. Vlastne sa vôbec nedivím, že je v posledných rokoch taký populárny a aj u nás si už táto aktivita nachádza veľa priaznivcov. Čo to teda ten plogging je a prečo som sa doň pustila?

10. 9. 2021 2 min. čítania Renata Zielezińska
Pri behu zbieram odpadky. Robia to milióny ľudí a hovoria tomu „plogging“

Plogging kombinuje všetky možné outdoorové aktivity (mojou najobľúbenejšou je beh) a zbieranie odpadkov. Slovo „plogging“ vzniklo zo švédskeho slova „plocka upp“ (zdvihnúť) a anglického „jogging“ (behať). Túto aktivitu nielen pre ekológov odštartoval Erik Ahlström, ktorý v roku 2016 po presťahovaní do Stockholmu začal zbierať odpadky všade, kam si práve išiel zabehať alebo zacvičiť. Postupne sa k nemu pridali milióny priaznivcov a myšlienka ploggingu sa rozletela azda do celého sveta.

Šport a ekológia, radosť 2v1

Behanie mám rada aj samotné a teší ma, že pri ňom môžem robiť aj niečo užitočné pre životné prostredie. Človek sa navyše príjemne pretiahne, keď sa každú chvíľu musí pre niečo zohnúť. :-) Odpadky ale môžete zbierať aj pri chôdzi, na túrach alebo aj pri jazde na bicykli. Jednoducho pri akomkoľvek pohybe.

Určite sa zhodneme na tom, že na všade sa povaľujúce odpadky  nie je vôbec príjemný pohľad. Okrem toho, že je to neestetické, samozrejme to škodí prírode. Najviac ma trápi asi myšlienka, koľko mikroplastov, ktoré väčšinou ani vidieť nie sú, koluje v ekosystéme. Sú vo vodách, v pôde, s potravou sa dostávajú do tela živočíchov, vraj sa dajú nájsť dokonca aj v ľudskej placente… Brrr!

Mikroplasty síce pri behaní nepozbieram, ale ostatný neporiadok áno. Uľahčím prírode a zároveň zlepšujem kondičku. Win-win!

zbieranie śmieci podczas biegania

Môžem povedať, že aj keď zbieram odpadky pri obyčajnej chôdzi, vďaka rýchlym drepom pri ich zdvíhaní cítim, ako posilňujem svaly. O tom, ako je kardio prospešné pri chudnutí a celkovo zlepšovaní kondície, asi ani hovoriť nemusím. :-) Pre mňa je navyše táto činnosť prirodzeným rozpúšťadlom stresu a napätia, ktorého si počas týždňa nazbieram až nad hlavu.

Niekedy plogging robím sama, ale oveľa radšej vyrážam v partii. Je to vlastne taká komunitná záležitosť a už pekných pár rokov sa ploggujúce skupinky združujú aj u nás. Vďaka ploggovaniu som si našla veľa nových priateľov, s ktorými ma spája záujem o ekológiu aj aktívne trávenie voľného času.

Kde nájsť parťákov na ploggovanie?


Mrknite na Facebook – pravdepodobne aj u vás v okolí nejaká skupina bude fungovať. Práve na Facebooku sa najčastejšie dohovárame na spoločnom behaní spojenom s upratovaním. Skúste si vyhľadať heslo Zelená hliadka a názov mesta, kde chcete zbierať odpadky. Veľmi pravdepodobne narazíte na partiu nadšencov, ktorí už teraz čistia svoje okolie.

Vyložene ploggingové behy sa niekedy organizujú aj pod hlavičkou rôznych známych bežeckých zoskupení alebo podujatí.

S akou výbavou vyrážam?

Samozrejme sa nezaobídem bez kvalitných topánok na behanie, pohodlného oblečenia a navyše si beriem ochranné rukavice a vrecia na odpadky.

Väčšinou nosím v batohu kompostovateľné odpadkové vrece. Je skladné, nič neváži a ja ho môžem vytiahnuť napríklad aj cestou z práce, keď sa rozhodnem ísť peši namiesto autobusom. Navyše vrece môže človek použiť aj opakovane, keď úlovok roztriedi do príslušných kontajnerov. Pre opakované použitie sa dá nosiť aj sťahovacie vrecko na chrbát. Buď s umývateľným vnútrom, alebo také, ktoré potom ľahko operiete.

Aby som si pri ploggingu dala viac do tela, pri zdvíhaní odpadkov robím hlboké drepy alebo sa predkloním na jednej nohe. Vrecko s nazbieranými odpadkami nosím striedavo v jednej a potom v druhej ruke, aby som nepreťažovala jednu stranu tela.

plogging

Neobmedzujem sa len na moju obľúbenú trasu. Lepšie je trasy meniť a pozbierať tak neporiadok v širšom okolí. Ako som písala, na zbieranie používam rukavice – je potrebné dbať na hygienu a veľmi sa mi nechce chytať cudzie odpadky holou rukou. Preto nie je na zahodenie mať po ruke aj antibakteriálny gél a doma si potom poriadne umyť ruky.

Tak obujte si topánky, zbaľte si vrece a dobrú náladu… a bežíme!

Prečítajte si tiež článok o tom, ako správne triediť odpad a mrknite sa na tipy na behanie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články