Práve čítate

Pekné fotky nemusia mať iba modelky! Postavte sa pred foťák so sebavedomím.

1897  
Zdieľať: 

Pekné fotky nemusia mať iba modelky! Postavte sa pred foťák so sebavedomím.

Chcieť pekné fotky z dovolenky nie je žiadna malichernosť. Sú to spomienky a tiež to, čím sa radi pochválime kamarátom a známym, či už osobne, alebo na sociálnych sieťach. Ak ale máte z fotenia blok, necítite sa pred foťákom dobre, alebo jednoducho neviete, čo s rukami, mám pre vás pár tipov.

5. 5. 2023 3 min. čítania Linda Stárková
Pekné fotky nemusia mať iba modelky! Postavte sa pred foťák so sebavedomím.

Hoďte hanbu za hlavu

Ak sa rovnako ako ja necítite úplne príjemne v situáciách, kedy sa na vás pozerá kopec ľudí, môže byť fotenie pri pamiatkach trochu problém. Keď už sa necháte prehovoriť, nabehnete na miesto, snažíte sa byť čo najmenší a nevytŕčať, necháte fotografa dvakrát cvaknúť a už zase utekáte preč.

A potom doma ľutujete, že nemáte krajšiu fotku. Ja to veľmi dobre poznám, pretože dovoleniek, z ktorých nemám jedinú slušnú fotku, som zažila veľa. Toto bude trochu náročnejšia rada, ako narovnať sa a vystrčiť bradu, ale musíte sa naučiť povedať si NO A ČO. Väčšina ľudí chce mať peknú fotku s Eiffelovkou alebo na pláži a nie je žiadna hanba dať si na tom záležať a venovať tomu trochu času. Navyše, verte mi, všetci majú veľa práce s vlastným pózovaním a sú sústredení sa na seba, a preto nikoho nezaujímate, v tom najlepšom zmysle slova. Pózujte si do aleluja, nikoho z tej jednej romantickej kaviarne v zapadnutom talianskom mestečku už pravdepodobne nikdy v živote neuvidíte.

jak sedět na fotkách

Dajte si záležať na tvaroch a nebojte sa ich trénovať pred zrkadlom

Ak existuje jedna dobrá rada pre pózovanie, bude to určite tvorba trojuholníkov. Keď stojíte rovno, budete vyzerať aj s perfektnou postavou ako nákres tela z učebnice biológie. Stačí ale dať si ruku v bok, alebo nohu do strany a tadá! Telo má naraz tvar. Často vidíte, že ten tvar je práve trojuholník, cez ktorý je vidieť za vás.
jak se nechat vyfotit

Päť základných tipov:

1. Ramená dole, brada hore!

Toto by vám určite poradil váš fyzioterapeut, ale určite to skvelo vynikne aj na fotkách. Budete okamžite pôsobiť sebavedomejšie! Ako niekto, kto sa venuje baletu, vám môžem povedať, že toto je dobrá rada nielen na fotenie.

2. Spartakiáda paží

Neviete, kam s rukami? Hlavne ich nemajte pripažené. Skúste si dať jednu v bok, chyťte sa popruhu kabelky, pridržte si slnečné okuliare na hlave, zájdite si prstami do vlasov, alebo ruky prekrížte a dajte sami sebe objatie. Nebojte sa ich pokojne aj zdvihnúť nad hlavu! Rekvizity, ako práve kabelka alebo slnečné okuliare, vám ponúkajú jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť upätej póze.

3. Kam sa mám, dočerta, pozerať?

Pamätajte si, že sa nemusíte nutne pozerať priamo do objektívu. Ja sa napríklad sama sebe spredu nepáčim vôbec, takže vždy nastavím smerom k objektívu nejaký poloprofil a pokojne sa aj pozerám do diaľky pred seba. Fotka tak pôsobí o trochu menej strojene, aj keď vlastne veľmi strojená je.

4. Blízko alebo ďaleko?

Platí, že čo dáte blízko k fotoaparátu alebo natočíte priamo do objektívu, to bude vyzerať väčšie. Preto doslova na každej fotke vystrkujem jednu nohu (keď sedím, tak obe) dopredu pred seba. Vďaka tomu mám nôžky dlhé ako modelka. Kto chce napríklad naopak skryť trochu širšie boky, tomu odporúčam natočiť spodnú polovicu tela preč od kamery a hornú narovnať priamo, čo ten pomer boky-ramená trochu vyrovná.

5. Pozor na svetlo

Vedieť sa správne natočiť za svetlom ma naučil môj kamarát fotograf a odvtedy z toho ťažím. Skúste si vždy uvedomiť, ako svetlo dopadá na vašu tvár a nastavte sa proti nemu, aby ste sa vyhli tmavým tieňom pod očami. Pozor ale na to, že na ostrom poludňajšom slnku vynikne úplne všetko, aj to, čo nechcete. Mäkké, rozptýlené svetlo funguje naopak skoro ako Photoshop. Keď sa postavíte do polotieňa, zmiznú všetky ostré linky a tiež sa nebudete škeriť do objektívu. Úplne špeciálna je takzvaná zlatá hodinka, teda približne hodinu po východe slnka a hodinu pred západom slnka, počas ktorej vyzerá výborne každý. Svetlo je vtedy teplejšie, jemnejšie a vytvára mäkké tiene, čo dodá fotografii hĺbku.

Ako vycvičiť fotografa

Ani Heidi Klum ale nebude mať nádherné fotky, keď fotograf omylom strčí prst pred objektív, alebo vyberie na fotenie uhol, z ktorého aj supermodelke vznikne druhá brada.

Tip:


Ak máte naozaj vysnívanú fotku, ale na dovolenke je s vami len tetuška, ktorá naozaj nechápe, čo od nej chcete, vymeňte si úlohy! Postavte ju na svoje miesto do podobnej pózy, odfoťte ju a ukážte jej presne, o aký výsledok vám ide. Vizuálna predloha pomôže aj tým najmenej skúseným fotografom.

Preč sú časy analógu, kedy človeka každý obrázok niečo stál a neplytvalo sa. Ak fotíte na mobil alebo digi foťáčik, určite poproste svojho „fotografa” o viac snímok. Staviť všetko na jednu kartu sa totižto málokedy oplatí. Keď sa necháte cvaknúť aspoň päťkrát a vždy máličko zmeníte pózu alebo len uhol hlavy, aspoň jednu dobrú nakoniec určite vyberiete.

Takže hlavu hore a určite sa to podarí!

Letní dovolenková inspirace

Letní dovolenková inspirace

Prohlédnout si kousky
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články