Práve čítate

Mám 30 a som šedivá. Prečo vlasy strácajú pigment a čo sa s tým dá robiť?

8710  
Zdieľať: 

Mám 30 a som šedivá. Prečo vlasy strácajú pigment a čo sa s tým dá robiť?

Pred rokmi som ako hairstylistka česávala nevesty a svadobčanov – a prekvapilo ma, že na rozdiel od českých , aj slovenských, sú prakticky všetky nastávajúce svokry z Británie či Nemecka šedovlasé. A vôbec to nebolo na škodu. Naopak! Odvtedy nad prešedivenými vlasmi rozmýšľam inak.

21. 7. 2021 4 min. čítania Olga Sládková
Mám 30 a som šedivá. Prečo vlasy strácajú pigment a čo sa s tým dá robiť?

Vlas je keratínová štruktúra s kanálikom vnútri, vyrastá z vlasovej cibuľky. A tam sa dejú divy – na základe genetiky sa vlas plní mixom tmavého a červeného farbiva. V určitej chvíli tento proces skončí a vlas rastie bezfarebný, dutý. Keďže sa na ňom rovnako ako na mliečnom skle láme svetlo, vyzerá ako biely a v mixu s pigmentovanými vlasmi to potom robí šedý efekt.

Čo spôsobuje “vypínanie” pigmentu?

Základný dôvod je genetika. Niekto má koniec naprogramovaný skôr, iný neskôr. Ani gény ale nie sú všetko. Kým ja na sebe ešte šediny nepozorujem, moja mladšia sestra už ich pár desiatok napočíta.

Za šedivenie môžu aj známi škodcovia urýchľujúci starnutie. Ak ste niekedy zo zúfalstva zvolali otrepané “Ja z teba azda zošediviem!”, mali ste v zásade pravdu. Stres a starosti šediny privolávajú a k bielym vlasom sa dá aj prefajčiť a prepiť. Vplyv môže mať aj nedostatočná výživa.

Tretia skupina pôvodcov je najmenej častá, ale závažnejšia. Strata pigmentácie môže súvisieť s úrazmi či ochoreniami. Ak sa vám z ničoho nič (hlavne v nižšom veku) niekde objaví biely prameň, stojí za to nechať si svoje zdravie preklepnúť u lekára.

„Vlasy mi začali šedivieť presne v dvadsiatich rokoch. Najskôr to začalo pár šedinami, ktoré som najčastejšie vytrhla pinzetou. Ale na toto pozor, naozaj tu platí pravidlo, že vytrhnete jeden a ďalšie šedivé sa k nemu pridajú.“ – Iva Š.

Prečo sa farbíme?

Keď som bola malá, poznala som osobne jedinú šedovlasú ženu – moju prababičku z dediny. Ako ročník 1918 bola svedkom prevratných zmien v poňatí ženského účesu.

Kým jej mamička si dlhé vlasy zakrývala čepcom a šatkou, dcéra a nevesty si ich farbili, strihali a trvale ondulovali. Tak radikálny zlom u nás spôsobil súbeh dvoch vecí. Pokrok v chémii a nástup komunistického režimu. Tlak na odstránenie všetkého starého ako spiatočníckeho a zavedenie “modernej mladej socialistickej kultúry” spôsobil, že sa šedé vlasy stali symbolom prekonanej minulosti a vhodné boli azda len pre dedinské babičky, ktoré sypú zrno teraz už družstevným sliepkam.

Prešedivený účes sa u žien nadlho stal symbolom zastaranosti, chudoby aj lenivosti starať sa o seba. Žiadny div, že potom sa im vyhýbal každý, kto mohol.

Čo sa hodí vedieť, kým sa vrhnete do farbenia šedín

Ak sa rozhodnete svoje šediny farbiť, kaderník ani okom nemrkne a každá drogéria vám ponúkne pestrú paletu farieb a prelivov syntetického aj prírodného pôvodu.

Postupne zistíte, že henna vám biele vlasy zafarbí na iný odtieň ako tie pigmentované a že aj pod prelivom bude rozdiel vo farbe viditeľný, kým dokonalý, aj keď helmovitý efekt, dosiahnete s tmavými, plne krycími farbami. Po čase zaznamenáte aj to, že šedivé vlasy rastú asi o 8 % rýchlejšie a že vám, hlavne ak sa farbíte na tmavo, prílišný odstup medzi farbeniami nedovolia.

„Moje prírodné vlasy sú tmavo hnedé, prvé šediny som preto niesla veľmi zle. Keď ich pribúdalo, začala som sa farbiť a ako inak, farbou z drogérie. Postupom času som sa musela farbiť snáď každý mesiac. Po pár rokoch som dostala rozum a zverila svoju čierno-šedivú hrivu profesionálom. Ale aj sem som musela chodiť dosť často na dofarbovanie, tak som sa jedného dňa rozhodla, že to jednoducho nechám tak a farbiť ich úplne prestanem.“ – Iva Š.

Možno príde deň, keď vás farbenie prestane baviť. Čo potom?

K prirodzeným odtieňom sa nevrátite úplne ľahko. Odporúčam objednať sa ku kaderníkovi a na obdobie čakania si kúpiť korekčnú riasenku na odrasty. Kaderníka vopred informujte o svojom zámere a nechajte si potvrdiť, že do toho pôjde.

Pripravte sa na niekoľko hodín v kaderníckom kresle a otázky na tému ako často a čím ste si vlasy farbili. Kaderník sa pozrie na vaše prirodzene farebné odrasty, vyberie im čo najpodobnejšie odtiene – a namieša odfarbovací kúpeľ, ktorým z vlasov postupne stiahne predchádzajúce farby.

Až potom vlasy (vrátane odrastov) nafarbí do prirodzenejších tónov a ostrihá to, čo už sa zachrániť nedá. Sťahovanie farby je náročný proces a hlavne krabičky z drogérie naozaj držia – v dĺžkach vlasov máte takej farby pokojne aj desiatky vrstiev. Asi za dva mesiace uvidíte, či sa kaderník trafil, alebo sa stretnete na ďalšom sedení.

„S prirodzenou, už prevažne šedo-hnedou, hrivou som sa zžila za pár mesiacov, keď zmizli odrasty a šediny vyplnili celú dĺžku. Hodnotím to ako dobrý krok ako pre moju peňaženku, tak aj pre mňa osobne. Navyše sa mi dosť často stáva, že sa ma niekto spýta, kam chodím ku kaderníkovi, že mám taký skvelý melír. Tak len s úsmevom odpoviem, že mojím kaderníkom je život. :-) A ja mám rada svoj život taký, aký je – aj s šedinami na hlave.“ – Iva Š.

Krásny život s nefarbenými vlasmi – ako sa o ne starať?

Nepigmentované majú trochu inú štruktúru a vlastnosti ako tie s pigmentom. Keďže sú v podstate duté, ľahšie sa poddávajú stylingu. Budú vám na nich lepšie držať vlny aj fúkaná. Zároveň sú ľahšie, takže pomalšie a menej spľasnú. Navyše, odrážajú svetlo a ak ich nie je 100 %, účes pôsobí plnším dojmom.

Ľahká úprava má (ak si plánujete zachovať dlhú hrivu) aj svoje nové nároky. Biele vlasy sú krehkejšie a suchšie a vyžadujú jemnejšie zaobchádzanie. Ak nechcete mať účes typu “snehová búrka” a polámané končeky, budete musieť siahnuť po vyživujúcich produktoch a zabudnúť na šúchanie uterákom alebo žehlenie ešte vlhkých vlasov.

Nulová prirodzená pigmentácia vlasov má ešte jeden nepríjemný aspekt – náchylnosť k žltnutiu. Preto, hlavne ak fajčíte alebo sa pohybujete v zafajčenom či inak znečistenom prostredí, stojí za to používať hĺbkovo čistiace šampóny, ideálne tie špeciálne na šedé vlasy.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články