Okrem toho jej dokážete zjesť len malý kúsok, pretože je veľmi výdatná, takže si nemusíte nič vyčítať a radi sa o tento zážitok podelíte s ostatnými. Pokúsila som sa ju po fotení dojesť, pretože mi veľmi chutila, avšak nepodarilo sa mi to, hoci som sa naozaj veľmi snažila. :)
Ponúkla som ju teda na druhý deň ako občerstvenie v redakcii ELLE, keď sme sa fotili s Janom Muchom do februárového čísla, a vyvolala veľký ohlas. Silná chuť kávy, čokolády a kyslastej Lučiny v nej vytvára dokonalý súlad a nekazí ju tona cukru, čo všetci ocenili.
Zrnková káva Tchibo, ktorú som použila na espresso, je fair trade. Rovnako aj kakao a trstinový cukor (fair trade, spravodlivý obchod je sociálne hnutie na trhovom princípe. V krajinách tretieho sveta pomáha producentom potravín a chráni životné prostredie.). Na Lučinu nadám dopustiť. Varí a pečie sa s ňou výborne nasladko i naslano. A sušienky v korpuse môžete podľa nálady obmieňať. Mne sa páči čo najtmavší cheesecake s kávou, potom vyzerá ako z barokového obrazu. A čo sa týka pečenia, vraj je lepšie piecť cheesecake bez horúcovzdušnej rúry, proste klasicky. Nebude potom praskať.
Uvidíme, vo februári mám narodeniny a celý svet potom Valentína, tak to využijem ako príležitosť upiecť „espresočískejku“.
Suroviny:
200g kakaových sušienok
4 polievkové lyžice rozohriateho masla
4 vajcia
80g trstinového cukru
1 silné espresso
200g čokolády
1 čajová lyžička instantnej kávy
2 vrchovaté polievkové lyžičky kakaa
500 g Lučiny
1 polievková lyžica kakaa na posypanie
Postup:
Najskôr si rozohrejeme sporák na 160 °C. Sušienky pomelieme v mixéri alebo pomocou valčeka – vložíme ich do utierky a cez ňu ich valčekom na cesto rozdrvíme. Do väčšej tortovej formy priškripneme papier na pečenie, sušienky zmiešame s maslom a vtlačíme na dno formy. Môžeme vytvoriť aj jemné okraje tak, že zmes vytlačíme trocha vyššie. Tento základ by sa nemal drviť a ak sa tak stane, postupne doň pridávame maslo, pokým nie sme spokojní s jeho konzistenciou.
Formu dáme bokom a vo väčšej mise vyšľaháme vajcia s cukrom. Prilejeme vlažnú kávu, kávové granule a postupne vmiešame kakao. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme čokoládu a pridáme ju do zmesi. Nakoniec príde Lučina. Pekne rovnomerne ju v mise s ostatnými surovinami rozmiešame dohladka. Náplň nalejeme do formy na sušienkový korpus a pečieme 50 až 60 minút.
Cheesecake je hotový, keď sa formou pohýbme a on sa nepohne. Rúru vypneme a necháme otvorené dvierka. Cheesecake necháme v otvorenej rúre „dôjsť“. Vychladnutý cheesecake poprášime kakaom a uložíme na chladné miesto.