Práve čítate

Kávový banánový chlebíček

4187  
Zdieľať: 

Kávový banánový chlebíček

Ak si dáme jednu porciu, možno tento zákusok nazvať chlebíčkom. Inak je to poriadny kus múčnika pre celú kopu stravníkov. Odporúčam ho pripraviť na nedeľnú tabuľu pre široké príbuzenstvo. Svokru si ním určite nakloníte. Pekne nad kávičkou preberiete pečenie banánov, kúsok chlebíka jej zabalíte ako výslužku a hneď si tak môžete napraviť reputáciu ako životná družka jej synčeka. :)

15. 4. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Kávový banánový chlebíček

Na pečenie potrebujete formu s otvorom uprostred, aby „chlebíček“ mal v strede otvor a pekne vyzeral. Ja som si ju na fotenie zabudla vziať. Vyriešila som to po svojom. Ako fotka napovedá, do stredu veľkej tortovej formy som položila zaváraninový pohár. Poriadne som ho pomazala maslom ako aj zvyšok formy a potom som do formy naliala cesto. Pri pečení sa však zaváranina začala dvíhať spolu s cestom a hrozilo, že spodok cesta sa spojí a otvor zmizne. Preto som rýchlo hľadala niečo na zaťaženie. Do oka mi padlo železné závažie, čo sa povaľovalo na polici. Umyla som ho a použila. Dobrotu som zdarne dopiekla a na svoju pohotovosť bolaprávom pyšná. Ako málo stačí ku šťastiu! Samochvála a kávový banánový chlebíček! Musím ho piecť častejšie a robiť chyby, ktoré dokážem napraviť. :) Potom sa pochválim, zahryznem do buchty… Aké sladké je žiť!

b dortik_MG_3499

Suroviny:

2 vajcia
1/2 hrnčeka tmavého cukru
1 cl vanilkového extraktu
1 kávové espresso
1/2 hrnčeka rozpusteného masla
2 pečené banány
2 hrnčeky polohrubej múky
1 prášok do pečiva
100 g posekaných vlašských orechov
70 g čokolády
250 g kyslej smotany
250 g mäkkého tvarohu
1 vanilkový cukor
1 dcl mlieka
3 polievkové lyžice studeného masla
2 polievkové lyžice hrubej múky
2 polievkové lyžice tmavého cukru
50 g pekanových orechov

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 ° C. Celé nelúpané banány dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme zhruba 15 minút, kým šupka nesčernie (banány môžeme aj otáčať). Necháme ich vychladnúť a počas chladnutia si v mise vymiešame vajcia s polovicou pripraveného cukru, pridáme vanilku, kávu, olúpané a zmäknuté banány a rozpustené maslo. Všetko vyšľaháme, banány môžu zostať vo väčších kúskoch. V inej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, posekané vlašské orechy a posekanú čokoládu. Pridáme k mokrým ingredienciám a zamiešame.

Nezabudneme pridať kyslú smotanu. Zmes nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Potom vymiešame mäkký tvaroh s vanilkovým cukrom a trochou mlieka, aby sa tvaroh dal namazať navrch cesta. Vareškou môžeme tvaroh zľahka vtlačiť do cesta. Nakoniec si pripravíme posýpku zo studeného masla, múky, cukru a posekaných pekanových orechov. Mala by sa trocha drobiť a pritom držať pokope. :) Chlebíček posypeme a pečieme 50− 60 min.

b dortik_MG_3565

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články