Práve čítate

5 nových spôsobov, ako prevoňať celú domácnosť

16633  
Zdieľať: 

5 nových spôsobov, ako prevoňať celú domácnosť

Vždy mi prišlo zbytočné utrácať peniaze za vône do bytu z drogérie, a preto som hľadala spôsoby, ako ho prevoňať iným, lacnejším, a hlavne prírodným spôsobom. Našla a vyskúšala som ich hneď päť.

10. 4. 2019 3 min. čítania Marie Bezděková
5 nových spôsobov, ako prevoňať celú domácnosť

Sviečky, aromalampy, vonné tyčinky – to je klasika a poznáme ich všetci. Ja ale rada skúšam nové veci. Týchto 5 voňavých vychytávok navyše stojí iba pár drobných.

Len pozor, určite ich skúšajte postupne, všetky naraz sú predsa len trochu intenzívne. :-)

Levanduľovo-rozmarínový prášok na koberce

Milovníci kobercov ich môžu nádherne prevoňať pomocou prášku, ktorý sa dá vyrobiť za malú chvíľku. Jeho veľkou výhodou je navyše aj to, že si vôňu môžete prispôsobiť podľa toho, akú máte najradšej. Bežne predávané vône a pohlcovače pachov na koberce sú vyrobené z asi 96 % jedlej sódy, 2 % umelej vône a 2 % ďalších prísad (peroxid vodíka, voda, alkoholy, atď.). A to si môžete vyrobiť aj sami.

Budete potrebovať:

30 g jedlej sódy, 2 – 3 vetvičky čerstvého rozmarínu, esenciálny olej (levanduľový, eukalyptový…) a mixér (alebo nôž, dosku a trošku trpezlivosti)

Ako na to:
  1. Najskôr rozmixujte/nasekajte čerstvý rozmarín. Čím jemnejšie kúsky sa vám podarí nasekať, tým rovnomernejšie potom prášok prevonia váš koberec.
  2. Zmiešajte sódu, rozmarín a 5 – 10 kvapiek esenciálneho oleja. Levanduľa je jemnejšia, eukalyptus veľmi výrazný. Ale skúšať môžete rôzne vône!
  3. Vytvorenou zmesou posypte koberec, nechajte 15 minút pôsobiť a potom povysávajte. Vôňa sa z koberca uvoľní a krásne rozptýli po miestnosti. Z kobercov s nízkym vlasom prášok bez problémov povysávate, u vyššieho vlasu prípadne prášok vyskúšajte na menšom kúsku, ale problém som nemala nikdy.
Cena:

Do 1 € za jednu mištičku

Domáci gélový osviežovač

V prípade tejto vychytávky si dávam záležať na dózičke, do ktorej gél dám. Slúži totiž zároveň ako dekorácia. Voňať vydrží dva až štyri týždne, záleží na tom, ako rýchlo sa bude odparovať voda zo želatíny.

Budete potrebovať:

1 šálku vody (250 ml hrnček), 1½ balíčka neochutenej želatíny, 1 lyžicu soli a obľúbený esenciálny olej

Ako na to:
  1. V menšom hrnci na sporáku zahrejte ¾ šálky vody a pridajte soľ. Keď sa úplne rozpustí, pomaly pridávajte želatínu a priebežne ju miešajte. Pokiaľ to urobíte veľmi rýchlo, bude trochu „lepkavá“, ale pokračujte v miešaní, pokiaľ sa nerozpustí.
  2. Hrniec odstavte a prilejte zvyšok vody. Ešte chvíľu miešajte a potom zmes vlejte do vybranej nádobky.
  3. Pridajte aspoň 50 kvapiek esenciálneho oleja. Nebojte sa toho, želatína veľa vône pohltí a bude ju uvoľňovať postupne. Najradšej mám citrusové oleje, ako je pomarančový, limetkový, citrónový alebo grapefruitový.
Cena:

Najdrahší je olejček. Jedna miska vás vyjde zhruba na 2 €, záleží na tom, aký drahý zvolíte a koľko ho použijete. Samotná želatína stojí pár centov.

Voňavé domáce potpourri

Potpourri je veľmi známa voňavá zmes sušených vonných rastlín a korenia, ktorá nielen dokonale prevonia celý byt, ale vo vhodnej mise alebo inej nádobe môže byť aj veľmi peknou dekoráciou. Keď prestane voňať, môžete ho zase „oživiť“ obľúbeným esenciálnym olejom. Alebo si ho vyrobiť sami.

Budete potrebovať:

sušené kvetiny, bylinky podľa vlastného výberu, voňavý esenciálny olej, drobné kamienky alebo drobné dekoratívne predmety na dozdobenie

  1. Kúpte si alebo nazbierajte voňavé jarné kvety, zviažte ich a zaveste tak, aby počas niekoľkých dní dokonale preschli.
  2. Suché kvetiny vložte do nádobky a bohato ich pokvapkajte voňavým esenciálnym olejom. Vyberte rovnaký, ako je vaša zásoba sušených byliniek, pokiaľ teda máte k dispozícii napríklad sušenú levanduľu, zabezpečte si levanduľový esenciálny olej.
  3. Nádobu uzatvorte a nechajte olej, aby prevoňal všetky kvety, kľudne aj počas niekoľkých týždňov.
  4. Keď sa všetko „uleží“, kvety a všetko naaranžujte do misy alebo inej nádoby, odkiaľ sa bude príjemná vôňa postupne uvoľňovať.

Pokiaľ máte už hotové kúpené poutpourri, ktoré dovoňalo, pokvapkajte ho olejčekom, nechajte pár dní zatvorené a potom znovu použite.

Cena:

Pokiaľ nekupujete nové kvety, počítajte len cenu za pätinu fľaštičky alebo menej.

Domáca náplň do elektrického osviežovača

Kupovať stále nové náplne je drahšie, ako si ich vyrobiť sama (logicky) a navyše je mi ľúto stále vyhadzovať prázdne zásobníky. Takže z času na čas starý zásobník zrecyklujem. Manipulácia s ním je samozrejme na vlastnú zodpovednosť.

Budete potrebovať:

použitý zásobník do osviežovača, kliešte, vodu, ľubovoľný esenciálny olej

  1. Najskôr je potrebné, aby ste zo zásobníka odstránili knôt, ktorým vôňa prúdi do vzduchu. Použite na to kliešte, ale buďte opatrní, aby ste ho príliš nezdeformovali.
  2. Prepláchnite knôt pod tečúcou vodou, aby ste ho zbavili zvyškov pôvodnej vône, a nechajte ho uschnúť.
  3. Do polovice zásobníka nalejte vonný esenciálny olej, napríklad citrusový. Zvyšok dolejte vodou, ale nie až po okraj, aby sa tam vošiel ešte knôt.
  4. Vložte do knôt, zatvorte ju a dôkladne premiešajte.
  5. Zatvorte ho a dajte do zásuvky. Hotovo!
Cena:

Použijete necelú fľaštičku olejčeka, záleží teda na jeho cene.

Aromatické „košíčky“

Aromatické košíčky môžete dať do šuplíka medzi oblečenie alebo ich naaranžovať do ľubovoľnej nádobky, takže váš byt prevoňajú, ale tiež ozdobia.

  1. Vyhrejte rúru na 170 stupňov a pripravte si 12 silikónových nádobiek na muffiny.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte sódu s vodou a vytvorte z nich pastu.
  3. Naplňte pastou košíčky a prstami ju v každom z nich jemne stlačte.
  4. Košíčky položte na plech a pečte 20 minút. Potom ich nechajte niekoľko minút vychladnúť.
  5. Na každý z košíčkov nakvapkajte pár kvapiek esenciálneho oleja.
  6. Voňavé košíčky opatrne vyberte zo silikónových nádobiek a nechajte úplne vychladnúť.

Aromatické košíčky skladujte v mrazáku alebo vo vzduchotesnej nádobe, aby z nich vôňa nemohla vyprchať. Trvanlivosť vône košíčkov je zhruba 2 – 4 týždne. Keď vyprchá, jednoducho ho pridajte k ďalšej várke bielizne. Jedlá sóda je skvelá na odstránenie škvŕn a pohltenie pachov v práčke.

Môžete ho tiež umiestniť na dno koša na odpadky, takže v ňom pohltí nepríjemné pachy.

Cena:

Cca 20 centov/košíček (alebo menej)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články