Práve čítate

Vypestuj a odtrhni – šaláty z kvetináča priamo na tanier. Návod na výrobu kvetináča aj chutný recept

6471  
Zdieľať: 

Vypestuj a odtrhni – šaláty z kvetináča priamo na tanier. Návod na výrobu kvetináča aj chutný recept

Šaláty v kvetináči sú také malé perpetum mobile. Mám pre vás tipy, ako ich pestovať aj zbierať a navyše aj návod na výrobu vlastnoručných kvetináčov. A keď príde prvá úroda, využijete ju v recepte na šalát s haloumi a slanou granolou. Dobrú chuť!

10. 5. 2021 4 min. čítania Romana Böhmová
Vypestuj a odtrhni – šaláty z kvetináča priamo na tanier. Návod na výrobu kvetináča aj chutný recept

Hovorí sa, že po ľadových mužoch (Pankrác, Servác a Bonifác) sa už nemusíte báť vysadiť šaláty do kvetináčov na vašej terase alebo balkóne. Tak hor sa do toho! Tento rok si môžete užiť čerstvý šalát na tanieri každý deň. Jednou z výhod je, že do seba vďaka listovej zelenine dostanete veľa vitamínov a minerálnych látok. Verím, že na konci sezóny si budete, rovnako ako ja, hovoriť, na čo ste čakali tak dlho. Odtrhnúť si každý deň pár listov čerstvého šalátu je totiž úplne skvelá vec.

Výbava, ktorá sa vám bude hodiť

Ak doma nemáte na pestovanie vôbec nič, pripravte sa na to, že si budete musieť pár vecí kúpiť. Ale nebojte sa, určite vás to nezruinuje.

Zoznam vecí, ktoré budete potrebovať:

Čo všetko si môžete vypestovať?

Ak ste úplný začiatočník, skúste na začiatok napríklad 2 – 3 druhy šalátov. Medzi najčastejšie pestované patrí dubolistý šalát, tzv. dubáček, ktorý môžete pestovať a postupne odlamovať jeho jemné listy počas celého roku. Pridať môžete ale aj rukolu, špenát alebo polníček. Váš šalát tak bude pekne rozmanitý. Ideálne je si na začiatok kúpiť hneď sadenice šalátov, neskôr sa môžete pustiť aj do siatia semienok (šaláty si predpestovať).

Návod na výrobu dreveného kvetináča

Ak si chcete doma vyrobiť svoj vlastný kvetináč na šaláty a bylinky, pripravila som pre vás návod. Takto kvetináče vyrábame my.

Budete potrebovať:

  • terasové dosky smrekovec sibírsky (predávajú ich napríklad v Hornbachu, dlhé 3 alebo 4 metre, hrúbka 27 mm, šírka 143 mm)
  • kovové uholníky na spojenie dosiek
  • nopová fólia čierna
  • netkaná textília čierna
  • skrutky do dreva (dĺžka 60 mm a 25 mm)
  • olejová lazúra na vonkajšie použitie (my sme použili PNZ olej v odtieni palisander)
  • štetec
  • štrk alebo drobné kamienky
  • záhradnícky substrát

Ako na to?

  1. Najskôr si premyslite, aký rozmer kvetináča chcete vyrobiť. Podľa toho si narežete dosky (je dobré si to premyslieť dopredu a podľa toho kúpiť dosky s dĺžkou 3 alebo 4 metre). My sme použili dosky so šírkou 143 mm a hrúbkou 27 mm. Príde mi optimálne dať na výšku dve dosky, aby bola zaistená dostatočná výška zeminy v kvetináči.
  2. Všetky dosky natriete dvoma vrstvami vonkajšej olejovej lazúry.
  3. Na obvod kvetináča teda potrebujete osem dosiek. Natreté dosky si zostavte do tvaru budúceho kvetináča a pomocou kovových uholníkov ich priskrutkujte k sebe.
  4. Ak má kvetináč väčšie rozmery, je dobré dať doprostriedka vzperu, ktorá zaistí vyššiu pevnosť. My sme na 150 cm dlhý kvetináč dávali jednu a na kvetináč dlhý 250 cm vzpery dve.
  5. Kvetináč si otočte dnom nahor a odmerajte si netkanú fóliu, ktorú na dno pripevníte pomocou klinčekov, pripináčikov alebo nastreľovacej zošívačky.
  6. Kvetináč si otočte naspäť dnom nadol a po obvode rozložíte nopovú fóliu, ktorá by mala mať výšku cca 2 – 3 cm pod okraj kvetináča. Opäť ju môžete pripevniť.
  7. Kvetináč si umiestnite tam, kde ho chcete mať nastálo. Potom ho vysypte štrkom zhruba do výšky 5 cm. Zvyšok vysypte záhradníckym substrátom cca 2 cm pod horný okraj nopovej fólie. A teraz už môžete smelo sadiť!

Ideme sadiť šaláty – ako na pestovanie?

Aby šaláty dobre rástli, rovnako ako ostatné rastliny potrebujú správne stanovisko, zálievku aj ďalšiu starostlivosť. Poďte sa pozrieť, ako na to.

  1. Ideálne je kúpiť si kvetináče s podmiskami, do ktorých bude odtekať prebytočná voda. Ak ich nemáte, dajte na dno kvetináčov drenáž (tú samozrejme môžete použiť aj v kvetináči s miskou).
  2. Nasypte do kvetináča substrát a zľahka ho utlačte.
  3. Potom už môžete sadiť sadenice (zhruba 20 – 25 cm od seba).
  4. Šaláty dobre zalejte a potom už len čakajte, kým vám pekne vyrastú.

Ak už ste šaláty vysadili a nečakane ešte prídu mrazíky, stačí kvetináče len prikryť. Ja na to používam netkanú textíliu alebo kvetináče na noc odnesiem dovnútra. Naopak, ak máte zasklený balkón, zimnú záhradu či skleník, môžete si šaláty vysadiť už koncom februára.

Šaláty potrebujú veľa zálievky. Musíte si ale dať pozor aj na preliatie. To všetko tiež záleží od miesta, kde sú na balkóne alebo vašej terase umiestnené. Určite sa vyhnite priamemu slnku, ktoré by uškodilo. Radšej pre šaláty nájdite miesto v polotieni – tam budú spokojné. Ak si chcete ušetriť prácu, použite samozavlažovacie kvetináče.

Kto už niekedy šaláty pestoval, určite vie, že slimáky ich doslova milujú. A nie je vôbec jednoduché sa ich zbaviť. Keď už sa vám stane, že si slimáky našli aj váš šalát, buďte trpezliví a zbierajte ich.

Šalát s medovo-horčičnou zálievkou, syrom halloumi a slanou granolou

Z uvedených ingrediencií pripravíte dve porcie šalátu. Ten je najlepšie trhať úplne čerstvý, ale ak ho potrebujete natrhať dopredu, oplachujte ho až tesne pred podávaním. Stalo sa vám, že ste si odtrhli viac listov šalátu, ako naozaj spotrebujete? Stačí ho zabaliť do vlhkej bavlnenej utierky a dať ho do chladničky. Tak vám vydrží dlhšie.

Ingredienice na zálievku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Ingrediencie na slanú granolu:

  • 1 hrsť orieškov (pekanové, vlašské orechy, pistácie alebo lieskové oriešky)
  • 1 lyžička bieleho sezamu
  • 1 lyžička čierneho sezamu
  • ½ lyžičky maku alebo chia semienok
  •  ½ lyžičky olivového oleja

Ingrediencie na dokončenie:

  • 100 g šalátových listov
  • 200 g syra na gril – halloumi
  • 4 jahody

Postup:

  1. Najskôr si pripravte zálievku. Všetky suroviny dajte do misy a pomocou metličky prešľahajte.
  2. Potom sa pusťte do prípravy slanej granoly. Na panvicu si dajte olivový olej a nasekané oriešky, sezam a mak. Všetko dozlata opečte.
  3. Na grile si opečiete plátky syra halloumi takisto dozlata. Ak nemáte gril, môžete ich opiecť aj na panvici.
  4. Do misy so zálievkou vhoďte listy šalátov a premiešajte.
  5. Na tanier dajte šalát a pokrájané jahody. Naň navrstvite rozpečený syr a posypte slanou granolou.
  6. Podávajte čo najskôr po dokončení šalátu.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články