Práve čítate

Zahoď metlu, vypi vývar alebo Recept na šťastné šestonedelie

3494  
Zdieľať: 

Zahoď metlu, vypi vývar alebo Recept na šťastné šestonedelie

V Latinskej Amerike sa čerstvé mamičky prvých 40 dní po pôrode nemusia namáhať. Stará sa o ne komunita, trávia dni doma a dostávajú prísun teplého jedla. Podobne sú na tom aj v Číne alebo v Afrike. U nás je to skôr zbožné prianie. Aby ste toto turbulentné obdobie prežili s čo najmenšou náložou stresu, pripravili sme stručný prehľad, ako sa na šestonedelie pripraviť.

30. 9. 2023 4 min. čítania Markéta Olšáková
Zahoď metlu, vypi vývar alebo Recept na šťastné šestonedelie

Keď som porodila o pár týždňov skôr, a ešte k tomu komplikovaným cisárskym rezom, naplno som pochopila zmysel prípravy a pomoci partnera a maminy. Šestonedelie bolo pre mňa obdobím, kedy som mala obmedzenú schopnosť pohybu, netvorilo sa mi mlieko, a keďže to bolo moje prvé dieťa, zaplavila ma kopa iracionálnych strachov. Ako väčšina žien som sa pripravovala na pôrod, ale to, čo príde po ňom (a je to oveľa dôležitejšie), som vytesnila. S odstupom a po všetkých chybách, ktoré som urobila, mám preto lepšiu predstavu o tom, čo ženy počas prvých týždňov potrebujú, aby boli v pokoji.

Polievka je grunt

Posledné, čo chcete v šestonedelí robiť, je stáť pri sporáku alebo chodiť na nákupy. Preto je ideálne si dopredu navariť a zamraziť vývar. Môžete si pripraviť aj jednoduché nátierky a smoothie. Odporúča sa aj konzumácia mäsa, vajec, mliečnych výrobkov a samozrejme zeleniny s ovocím. Ak nestihnete naplniť mrazničku a chladničku ako správna bydlenka, využte podporu partnera, objednajte donášku alebo online nákupy.

Polévka na šestindělí

Tekuté biele zlato

Na čo o dojčení sa nastávajúce mamičky pýtajú najčastejšie? Odpovede sme zisťovali od laktačnej poradkyne Anety Taliánovej zo združenia MAMILA.

Akému jedlu sa vyhýbať počas dojčenia?

Dojčenie trvá niekoľko rokov a je zbytočné ženám paušálne vylúčiť na tak dlho niektoré potraviny a dávať tak ďalšie prekážky k dlhodobému dojčeniu. Často sa ženy boja, že po niektorej potravine bude bábätko „bolieť bruško“. Je to možné, ale v praxi vôbec nie je také jednoduché prisúdiť plač tomu, čo mamička zjedla. V drvivej väčšine prípadov sa ukáže, že za tým je iný problém s dojčením, a nie strava matky. Preto je vždy potrebné posúdiť celý obraz.

Čo si pred pôrodom kúpiť domov pre lepšiu laktáciu?

Najlepšiu pomôcku na dojčenie už má so sebou žena cestou do pôrodnice, a to prsia s materským mliekom. To sa začína tvoriť už v 16. týždni tehotenstva. Nič viac nie je treba. Dojčenie je biologická funkcia tela, ktorá potrebuje pre správne fungovanie bábätko s matkou v tesnom kontakte pokožka na pokožku, možnosť prisávať sa na prsník bez obmedzenia a podľa potrieb bábätka, dojčenie priamo z prsníka bez používania umelých náhrad bradaviek a časté nočné dojčenie, kedy je hladina prolaktínu najvyššia. Môžu ale nastať situácie, kedy bude potrebné dokrmovanie. Potom je vhodnejšie využiť darcovské materské mlieko, ak táto možnosť je. Dokrm by potom mal prebiehať priamo na prsníku počas dojčenia. To zabezpečuje laktačná pomôcka, kedy je cievka s dokrmom v ústach bábätka spolu s bradavkou a dvorcom. Bábätko tak pije mlieko z prsníka aj dokrm súčasne.

Kam sa môžu mamičky obrátiť po pomoc s dojčením?

Na ktorúkoľvek z mojich kolegýň na Slovensku a v ČR. Väčšina poradkýň robí aj predpôrodné prípravy na dojčenie. Ich zoznam je na webe www.mamila.sk. A ak nechcú ísť cestou osobného stretnutia, môžem odporučiť aj knihu Praktický návod na dojčenie od Andrey Polokovej.

TOP 22 vecí, ktoré nesmú chýbať

Veľa zbytočností nepotrebujete, len na vás vyskakujú od sponzorovaných super-mamičiek na Instagrame. Čo naopak budete chcieť mať pre pokoj duše doma už pred pôrodom?

Pre vás:

  1. Oblečenie na dojčenie, vrátane aspoň 2 podprseniek
  2. Popôrodné vložky
  3. Sprchový gél s dubovou kôrou na intímnu hygienu (pomáha liečiť poranenia).
  4. Tip: Niekto pre úľavu používa aj zmrazený kondóm s vodou.
  5. Priedušné nohavičky
  6. Šatka na zavinovanie maternice
  7. Partnera, ktorý vás pomasíruje a pochváli (to by malo byť na prvom mieste rebríčka)

šestinedělí

Pre bábätko:

  1. Autosedačka
  2. Postieľka
  3. Vanička
  4. Monitor dychu (môžete si ho aj požičať)
  5. Poduška na dojčenie
  6. Základné oblečenie (body, overal, ponožky, čiapočka)
  7. Zavinovačka (dieťa upokojuje, keď je zavinuté a v teple rovnako ako vo vašej maternici)
  8. Odsávačka mlieka, vrecúška na jeho skladovanie a fľaštička. Ak je vaše bábätko na umelom mlieku, nezabudnite na fľaštičky do zásoby a prevarenú dojčenskú vodu.
  9. Teplomer (najlepšie meria ten do zadočka)
  10. Krém na zapareniny
  11. Plienky (jednorázové aj látkové)
  12. Vlhčené utierky (ideálne s vysokým obsahom vody) alebo perlan
  13. Olej na suchú detskú pokožku (stačí obyčajný kvalitný slnečnicový olej)
  14. Hypoalergénny prací prostriedok na detské oblečenie
  15. Detská vysielačka alebo kamera

*Naopak nepotrebujete lieky na teplotu (prvé týždne po pôrode sa chodí vždy k lekárovi) alebo kozmetiku na umývanie (dieťa sa ešte nepotí a nie je špinavé, stačí umyť zadoček vodou)

Ak dieťa trápia vetry

Môžete ho masírovať, nahrievať mu bruško, cvičiť s jeho nožkami, natierať krémom Pupík, variť mu čaj z fenikla alebo rasce, podávať Espumisan a viac ho otáčať na bruško. Väčšinou ale jednoducho zaberie až čas. Bábätkám skutočne často chýba štvrtý trimester a problémy odoznejú. Vydržte! A ak si neviete rady, je tu pediater. Aj tak budete u neho zo začiatku kvôli poradniam pečení varení, aj keď nebude bábätko choré.

Na metlu zabudnite

Recept na pokazené šestonedelie? Upratovanie a s ním spojené návštevy, ktoré nechcete vidieť. Na oboje sa môžete bez výčitiek svedomia jednoducho vykašľať. Ak na tom ale trváte, metly sa ochotne ujme partner alebo pani na upratovanie. A ak chcete prijať návštevy, upratovanie od vás nikto nečaká.

otec uklízí během šestinedělí

Ideálne je návštevu vopred inštruovať o tom, s čím vám môže pomôcť (napríklad škatuľkou niečoho dobrého). A ak nikoho prijať nechcete, aby ste boli s dieťaťom v pokoji, určite sa do ničoho nenúťte. Toto obdobie je len vaše a nikomu nič nedlžíte. A kto to nepochopí, za vaše nervy nestojí.

Tipy na ideálne darčeky

Ak budete kamarátke organizovať baby shower alebo si neviete rady s darčekom pre budúcu mamičku, máme pre vás praktické tipy (nie také “romantické”, ale s pridanou hodnotou):

  1. voucher na donášku jedla (alebo online nákup)
  2. kurz prvej pomoci pre deti, napr. tento
  3. kurz vaničkovania a masáže bábätka
  4. vložte do obálky peniaze na konzultáciu u kvalitnej poradkyne

rozvoz jídla během šestinedělí

Prajeme pevné nervy a chladnú hlavu! Uvidíte, že si všetko sadne a všetky problémy prehluší vôňa vášho bábätka. A ak nie, čo je tiež úplne normálne, našťastie žijeme v období podporných skupín a skvelých pôrodných dúl.

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články