Práve čítate

Malé, ale šikovné. A také dobré! Pestujte lesné jahody na balkóne a zapojte aj deti…

1430  
Zdieľať: 

Malé, ale šikovné. A také dobré! Pestujte lesné jahody na balkóne a zapojte aj deti…

Vedeli ste, že tie pravé, najchutnejšie a najvoňavejšie plody dáva kríček s názvom Fragaria vesca, po slovensky jahoda obyčajná? Mňa táto informácia celkom prekvapila, pretože predstava, že na počiatku dnešných dokonale pravidelných a obrích jahôd stáli miniatúrne lesné (divoké) jahôdky, mi príde trochu zábavná.

18. 3. 2024 3 min. čítania Jitka Součková
Malé, ale šikovné. A také dobré! Pestujte lesné jahody na balkóne a zapojte aj deti…

Lenže potom som ich raz viac-menej náhodou kúpila na farmárskom trhu – a odvtedy na ne nedám dopustiť. Vyskúšajte tento rok lesné jahody aj vy, som si istá, že si ich zamilujete. A vaše deti budú mať zábavu aj so sladkou odmenou.

Pestovanie jahôd je úplná hračka

Lesné jahody sú nenáročné a vydržia skoro všetko. Pokojne sa zabývajú v kvetináči na balkóne, na terase alebo na akomkoľvek kúsku pôdy za domom. Stačí im aspoň trochu priepustná zemina, slnko a pravidelný prísun vody. V horúcom lete im môžete pomôcť udržať vlhkosť vďaka mulču zo slamy alebo drevených hoblín. A keď im občas pridáte trochu hnojiva, budete si užívať bohatú úrodou celé leto.

Kde lesné jahody vziať?

  1. Najjednoduchšie a najspoľahlivejšie je kúpiť si sadeničku v záhradkárstve.
  2. Alebo sa po ne zjari vypravte do lesa, ale môže sa stať, že si rastlinka na novom mieste nezvykne (ani keď ju vyrypnete s veľkým kusom zeminy).
  3. Rastlinky si vypestujte zo semienok. Keď stihnete začať v marci, máte šancu zbierať úrodu tento rok na jeseň, pri neskorších výsevoch bude jahoda plodiť až až za rok.

Ideálne je skombinovať prvú a tretiu možnosť, teda v marci začať s predpestovaním zo semienok v sadbovači a v máji ešte pre istotu zabehnúť na trh alebo k záhradkárovi po pár urastených sadeničiek.

Hračka je to aj pre deti

Keď sa na kríčku začnú objavovať prvé biele kvietky, malí záhradníci sa budú chodiť trikrát denne pozerať, či sú na nich včielky a či už sa náhodou kvety nezmenili na jahody. A čo ešte len vtedy, keď drobné plody začnú naberať červenú farbu, to detská netrpezlivosť dosiahne maximum! Našťastie jahody dozrievajú naozaj rýchlo. Aj tak sa ale radšej zmierte s tým, že vaši potomkovia občas nevydržia čakať a zjedia zelenú jahodu. S tým sa ale počíta, deti ochutnávajú aj horšie veci…

Škola hrou. Tak nejako to Komenský hovoril, že? Keď pestovanie a vysvetľovanie zoberiete za správny koniec, môžete deti na jahodách naučiť veľa užitočných vecí. Napríklad že jedlo nerastie v chladničke, že rastlina je živá a vyžaduje starostlivosť alebo že polievať sa dá aj vodou, ktorá zostala v kanvici po vašom rannom čaji, samozrejme po vychladnutí. :-) Aj z takýchto maličkostí si deti formujú svoj vzťah k prírode a k ochrane životného prostredia.

Lesné vs. mesačné

Sú dosť podobné, ale úplne rovnaké nie sú. Mesačné jahody sú poddruhom divokých lesných jahôd. Na balkóne môžete v pohode pestovať lesné aj mesačné, oba druhy vás odmenia záplavou malých sladkých plodov počas celej sezóny, zhruba od mája do septembra. Hlavný rozdiel je v tom, že lesné jahody sa samy množia pomocou dlhých šlahúňov s mladými sadenicami (preto sú perfektné do záhrad alebo pod stromy, kde sa rozrastú do jahodových kobercov). Mesačné jahody šlahúne netvoria, ale zase urobia bohatý krík.

Lesná jahoda je najväčšia lahoda

Oproti bežným jahodám je chuť tých lesných oveľa silnejšia a to isté platí aj o vôni a farbe. Plody sú síce maličké, ale svojou intenzitou vám všetko vynahradia. Najlepšie je samozrejme jesť sladučké a od slnka vyhriate jahody hneď, ešte čerstvé. Teda ak na vás niečo zostane. Červené plody v tvare srdiečka tiež nádherne rozžiaria misku zmrzliny, džbán sódovky alebo pohár prosecca. Na zdravie!

Zdravie ukryté v listoch

Áno, čítate správne, využiť sa dá celá rastlina. Z čerstvých aj sušených listov sa pripravuje fantastický detoxikačný čaj. Prečisťuje krv aj črevá, pomáha funkcii pečene a obličiek, znižuje cukor aj cholesterol. Najsilnejšie účinky má odvar z mladých, svetlo zelených lístkov natrhaných hneď na jar. Odporúčame nasušiť si zásobu aj na zimu – listy jahody potom môžete namiešať s listami maliníka a ostružiny, so sušenou žihľavou, mätou, medovkou alebo s rôznymi kvetmi podľa vlastného receptu.

Ako na výraznejšiu chuť odvaru

Dosiahnete ju jednoduchou fermentáciou. Čerstvé listy jahody rozložte na čistú, ľahko navlhčenú utierku, pevne zrolujte a párkrát prejdite valčekom na cesto. Ide o to narušiť štruktúru listov. Zavinuté plátno uložte na tri dni na teplejšie tmavé miesto a nechajte odpočívať. Potom rozviňte a listy dosušte. Hotovo.

Tešiť sa na ne môžete aj o rok

Lesné aj mesačné jahody sú trvalky, keď sa o ne dobre postaráte, vydržia s vami veľa rokov. Iba im musíte zaistiť bezpečné prezimovanie. Ak máte jahody zasadené na záhrade v záhone, stačí ich pred zimou vyplieť a ostrihať. Ale ak ich pestujete v kvetináči, je potrebné rastliny ochrániť pred premrznutím. Môžete ich presunúť na nejaké chránené chladné miesto, napríklad do pivnice alebo do garáže. Dajú sa tiež zakopať do záhonu. Alebo ich aspoň dobre prikryte čečinou a nechajte vonku. Nebojte sa, lesné jahody majú vo svojich divokých génoch túžbu prežiť všetko. Na jar zase vystrčia zelené lístky a začnú sa pripravovať na novú jahodovú sezónu.

Vzhůru do zeleně

Vzhůru do zeleně

V nové jarní kolekci najdete vše po jarní a stylové zahradničení.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články