Tohto je pre mňa jeden z najjednoduchších a tiež najobľúbenejších múčnikov – tvarohová náplň a kombinácia chrumkavého cesta navrchu je dokonalá.
Pokiaľ vás omrzí káva, môžete ju nahradiť kvalitným kakaom a rezy budú tiež chutiť skvelo.
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 35 minút
Na 1 plech egyptských rezov budete potrebovať:
na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla
- 1 žĺtok
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lyžice mlieka
- 4 lyžice silnej kávy:
- instantná káva Black’n’White
- pre kávovar Cafissimo: Tchibo Cafissimo Barista
- pre espresso kávovar: Tchibo Sicilia Style
- mletá káva: Tchibo African Blue
na náplň:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 vajce
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžice kávového likéru
- 3 bielky
Postup:
- Do misy preosejte múku s práškom do pečiva. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo, žĺtok, mlieko a kávu. Všetko dôkladne prepracujte, aby vzniklo hladké cesto. Potom ho rozdeľte na 2 polovice. Jednu zabaľte do fólie a nechajte pol hodinky v mrazáku.
- Medzitým druhú polovicu natlačte do maslom vytretého plechu tak, aby cesto pokrylo dno formy. Tvaroh vyšľahajte v mise spolu s kyslou smotanou, vajíčkom, cukrom, maslom a kávovým likérom. Môžete tiež použiť kávový sirup. Nakoniec do tvarohu vmiešajte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Hotový krém naneste na cesto. Potom vyberte cesto z mrazničky a nastrúhajte ho na hrubom strúhadle tak, aby rovnomerne pokrývalo celú plochu koláča.
- Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi 35 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení môžete ozdobiť ovocím podľa chuti. Ja som vybrala červené ovocie, ktoré pridá vo výsledku krásnu farbu.
Akú formu zvoliť?
- Koláč môžete pripraviť aj v malých formičkách na tartaletky. Jednotlivé porcie tak budú ešte chrumkavejšie.
- Môžete ho tiež pripraviť v klasickej okrúhlej koláčovej forme.
- Ja som tentokrát siahla po štvorcovej, pretože konkrétne tá moja má oddelené dno a tak sa z nej koláč ľahko vyberie.
Ochutnajte tiež: Domáci kávový sirup na zdobenie