Práve čítate

Káva so škoricou 3× inak

5460  
Zdieľať: 

Káva so škoricou 3× inak

Vonku mrzne a to je pre mňa presne to obdobie, keď mám chuť na niečo dobré so škoricou. A nemusí to byť len jablčný závin. Okrem ďalších dobrôt si totiž škorica výborne rozumie s kávou… a hrnček horúceho nápoja si zasa perfektne rozumie s mojím premrznutým ja.

10. 1. 2020 2 min. čítania Jana Duffková
Káva so škoricou 3× inak

Vedeli ste, že škorica aj sama osebe dokáže naše telo zahriať? Existuje veľa variantov, ako ju zakomponovať do receptu na lahodný zimný nápoj a tu sú tri tipy odo mňa:

Káva s čokoládou a škoricou

Pripravujem ju do poriadneho hrnčeka, aby sa tam vošlo aj veľa šľahačky. :-) Je to síce „kalorická bomba“, ale my to tento rok určite ešte vyjazdíme na zjazdovke.

Keď príde na čokoládu, môžete použiť takú, akú sami máte radi – funguje to dokonca aj s bielou čokoládou, ale podľa mňa sa do tejto kombinácie najlepšie hodí vysokopercentná horká čokoláda.

Na 1 šálku potrebujete:

  • 150 ml čerstvo pripravenej chuťovo výraznejšej kávy (hodí sa: Tchibo Barista Classic alebo Intense, prípadne Privat Kaffee African Blue),
  • 50 ml horúceho mlieka,
  • 20 g kvalitnej horkej čokolády,
  • štipku škorice,
  • na ozdobenie: čerstvo vyšľahanú šľahačku, kúsok čokolády, škoricu.

Postup:

  1. Zmiešajte kávu s mliekom a pridajte nastrúhanú čokoládu.
  2. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a prisypte ešte škoricu.
  3. Pripravený nápoj nalejte do veľkého hrnčeka a nápoj ozdobte šľahačkou.
  4. Nakoniec na šľahačku nastrúhajte ešte trocha čokolády a všetko dozdobte škoricou.

Káva so škoricovým sirupom

Keď si pripravíte škoricový sirup podľa tohto receptu, budete mať zásobu na veľa šálok kávy alebo ho môžete využiť napríklad aj pri pečení. Skvele sa hodí tiež na potretie tortového korpusu, ideálne pod vanilkový krém. Sirup skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke – tak by vám mal vydržať asi 14 dní. Teda, ak vám ho skôr niekto nevypije alebo nezje.

Na škoricový sirup potrebujete:

  • ¾ hrnčeka vody,
  • ¾ hrnčeka cukru,
  • 1 lyžičku škorice.

Postup:

  1. Do kastrólika nalejte vodu a prisypte cukor. Všetko priveďte k varu.
  2. Varte asi 10 minút alebo kým sa všetok cukor nerozpustí a zmes nezačne hustnúť.
  3. Vmiešajte škoricu a ešte krátko povarte. Hotový sirup prelejte do uzatvárateľného pohára a počkajte, kým vychladne.


Ak chcete mať sirup „bez zrniečok“, neprisypávajte mletú škoricu, ale na začiatku pridajte do kastrólika 3 zvitky škorice vcelku. Tú na záver vyberte.

A ako využiť sirup do kávy? Do 1 šálky kávy primiešajte asi 1 lyžičku škoricového sirupu. Ten môžete použiť aj pri zdobení – napríklad ním pokvapkať šľahačku.

Aj k tomuto receptu sa hodí chuťovo výraznejšia káva, ktorá nezanikne pod šľahačkou, napríklad Tchibo Barista Classic alebo Intense, prípadne Privat Kaffee African Blue.

Voňavá káva s alkoholom

Na záver tu mám jeden dvojnásobne hrejivý variant, ale tentokrát len pre plnoletých. Okrem škorice a horúcej kávy sa v ňom totiž skrýva aj niečo ostrejšie. Chuť tejto kávovej dobroty mi pripomína môj obľúbený dezert – tiramisu. Nájdete tu totiž Amaretto, likér voňajúci po mandliach, ktorý sa práve do tiramisu spolu s kávou tiež používa.

Na 1 šálku potrebujete:

  • 120 ml kávy,
  • asi 50 ml mlieka,
  • 20 ml Amaretta,
  • mletú škoricu.

Postup:

  1. Zohrejte mlieko a našľahajte ho tak, aby na jeho povrchu vznikla pena.
  2. Mlieko nalejte do pohára (takého, ktorý je vhodný aj na horúce nápoje) a na hladinu lyžicou preneste aj pripravenú penu.
  3. Chuťovo výraznú kávu (Tchibo Barista Classic alebo Intense, prípadne Privat Kaffee African Blue) zmiešajte s Amarettom a nalejte ju do pohára – nalievajte ju cez lyžicu po stene pohára – vďaka tomu by sa mala vrstva mlieka a kávy oddeliť.
  4. Na záver kávu ozdobte mletou škoricou a ihneď podávajte.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články