Je to úžasný pocit – keď sa kuchyňa rozvonia čerstvo drveným korením.
Postupne si vytváram vlastné zmesi pre každý recept. Jedna z tých prvých bola kúzelná zmes na štrúdľu. Využijete ju aj na iné jablčné koláče ako americký Apple pie alebo francúzsky Tarte Tatin.
Namiešam si jej vždy viac a uchovávam v dobre uzatvárateľnej nádobe, aby sa k nej nedostal vzduch ani vlhkosť, nevyschla ani nezvetrala. Najlepšie je spotrebovať ju do 3 mesiacov, preto si na dno fľaštičky lepím ešte štítok s dátumom, kedy som zmes namiešala.
Zmesi dominuje škorica, ale nie je v tom sama
Škoricovník je stále zelený strom, rastúci v tropických oblastiach a škorica, ktorú dostaneme na náš stôl v typickej rolke kôry alebo ako svetlohnedú voňavú mletú škoricu, má nespočetné množstvo liečivých a zdraviu prospešných účinkov.
Škorica je prírodné antibiotikum, skvelý pomocník pri problémoch s trávením. Jej jemná neagresívna vôňa je príjemná aj pre deti a bola našimi predkami často používaná do večerného mlieka pre kľudný spánok.
Do zmesi miešam:
- 3 lyžice kvalitnej mletej škorice (asi 40 g)
- 1 muškátový oriešok (nastrúhame asi 1-2 lyžičky)
- 3 guľôčky nového korenia
- 4 tobolky kardamómu (alebo 1 lyžička zrniečok)
- 4 kúsky celého klinčeka
- 1 lyžičku mletého zázvoru
- 1 hviezdičku badiánu – použite iba 4 zrniečka (alebo ½ lyžičky mletého)
Ako na to:
Do mažiarika nasypte nové korenie, kardamóm, klinček a semienka badiánu bez tvrdej šupky – to je tá hviezdička samotná. Začnite drviť, vôbec sa toho nebojte, chce to trochu tej hrubej sily, hlavne na začiatku. Nebuďte ale moc hrrr, nech korenie zbytočne nelieta okolo, ale drvíte ho v mažiari. Aby ste uľavili ruke, môžete v medzičase do mažiaru nastrúhať muškátový oriešok, nasypať aj mleté korenie – zázvor a škoricu.
Chuti aj vôni veľmi pomôže, keď nastrúhate aj trochu z celej škorice. Čerstvosť a mletie posilní a nechá vyniknúť novú silicu vnútri škoricovej kôry, ktorá je pri mletej už ľahko vyvetraná.
Cieľom je dosiahnuť čo najjemnejšiu zmes korenia. Keď budete mať pocit, že viac už zmes v mažiari nepodrvíte, vysypte zmes na papier na pečenie a vyberte zvyšky celého korenia, ktoré tĺčik v mažiari nerozdrvil. Hlavne klinček a badián mávajú tvrdé drevnaté časti, ktoré by kazili výsledný efekt.
No a potom už korenie uložte do pohárikov (ako som hovorila, najlepšie vonia prvé tri mesiace). Alebo si hneď niečo upečte. Mám pre vás aj recept na základnú štrúdľu:
Jablčná štrúdľa
Potrebujete:
- 1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta
- 6 kyslejších jabĺk
- 5 detských piškót
- 2 lyžičky svojho namletého korenia (postup je vyššie)
- 1 vyšľahané vajce
Jabĺčka ošúpte, zbavte jadrovníka a nastrúhajte nahrubo. Piškóty rozdrvte v mažiari. Rozložte si na papier na pečenie lístkové cesto, posypte ho po celej ploche nadrvenými piškótami. Tie pohltia trochu šťavy z jabĺk a zabránia tomu, aby šťava vytiekla zo štrúdle na plech. To je chuť, o ktorú nechcete prísť.
Na piškóty rovnomerne rozložte nastrúhané jablká a riadne zasypte vlastnou voňavou zmesou korenia. Štrúdľu zrolujte opatrne ako roládu a kraje ohnite dospodu. Pierkom dôkladne potrite celý povrch štrúdle rozšľahaným vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 160° asi pätnásť až dvadsať minút dozlatova.