Práve čítate

Čerstvá zelenina aj počas zimy: zoznámte sa s kučeravým kelom

1321  
Zdieľať: 

Čerstvá zelenina aj počas zimy: zoznámte sa s kučeravým kelom

Poznáte kučeravý kel, zimnú listovú zeleninu? U nás je to tradičná zelenina, ale až donedávna akoby sa na ňu zabudlo. Ja ho mám veľmi rada, pretože má sezónu aj v zime, a tak rozširuje možnosti, ako pridať zeleninu do aktuálneho jedálnička. Napríklad vo vynikajúcej mäsovej roláde.

26. 10. 2018 2 min. čítania Kateřina Kuranova
Čerstvá zelenina aj počas zimy: zoznámte sa s kučeravým kelom

Kučeravý kel je vlastne vysoká kapusta. Narazila som naň na trhoch, ale predáva sa aj v e-shopoch s potravinami a občas už ho stretnete aj v bežnom obchode. A pokiaľ máte v rodine niekoho, kto pestuje zeleninu na záhradke, môžete mu na neho dať tip; je nenáročný a dá sa zbierať celú zimu.

Zamilovala som sa do neho, pretože na rozdiel od zeleniny, ktorá sa k nám teraz musí dovážať z teplých krajín, chutí v zime jednoducho skvelo. U mňa v kuchyni sa ujal: dá sa z neho pripraviť šalát (po zakvapnutí olivovým olejom krásne skrehne), pesto, polievky, môžete ho 5 minút povariť v slanej vode a podávať ako samostatnú teplú prílohu, je možné ho tiež primiešať do strukovín alebo obilnín, smoothie či ním naplniť palacinky alebo mäsovú roládu.

Prečo kučeravý kel?


Kučeravý kel obsahuje viac železa ako steak, viac vápnika ako mlieko a má najvyšší obsah vitamínu K zo všetkých listových zelenín. Ďalej si udržuje prvé miesto v obsahu karoténu a luteínu, ktorého má 5x viac ako napríklad brokolica, a vitamínu C, ktorého má 17-krát viac ako mrkva.

Možno sa na neho doma budú spočiatku pozerať trochu nedôverčivo. Myslím, že skvelý spôsob, ako sa s kučeravým kelom zoznámiť, je pridať ho k mäsu.

Mäsová roláda s kučeravým kelom a zemiakovo-batátovou kašou

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Náročnosť: malá
  • Počet porcií: 3

Čo budete potrebovať na roládu:

  • 500 g bravčového stehna
  • 50 g slaniny
  • 100 g kučeravého kelu
  • Lyžicu masla
  • Soľ, čierne korenie, čili papričku
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku

Na zemiakovo-batátovú kašu si pripravte:

  • 400 g zemiakov, očistených a pokrájaných na rovnaké kúsky
  • 400 g batátov, očistených a pokrájaných na rovnaké kúsky
  • 50 g masla
  • 80 ml mlieka
  • 80 ml smotany na šľahanie (30% a viac)
  • soľ

Postup alebo ako som postupovala ja:

Najskôr si očistíme a umyjeme zeleninu a pripravíme zmes z kelu do rolády. Pokrájame na veľmi drobno kučeravý kel, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, prelisujeme cesnak, pridáme soľ, čierne korenie, lyžicu masla a trochu čili. Premiešame.

Potom príde na rad mäso. Rozrežeme ho a prípadne rozklepeme na cca 1 cm plátok. Na povrchu ho osolíme, okoreníme, poukladáme plátky slaniny a pridáme zmes z kučeravého kelu tak, aby nám ešte troška zostala. Potom mäso zrolujeme.

Pozor, pri roláde je potrebné poriadne utiahnuť každý záhyb, aby dobre držala. Potom ju pre istotu stiahneme potravinárskou niťou alebo spojíme ihlicami.

Zvyšok zmesi z kučeravého kelu vložíme do pekáčika, položíme na ňu roládu, pridáme zvyšok slaniny a červenú cibuľku nakrájanú na osminky a podlejeme 1 dcl vody. Pečieme cca 30 minút na 200 stupňov.

V priebehu pečenia roládu polievame výpekom.

Zatiaľ čo sa nám pečie roláda, pripravíme si kašu. Očistíme batáty aj zemiaky a dáme variť do osolenej vody. Zlejeme hneď, keď budú zemiaky mäkké.

Kým sa zemiaky uvaria, pripravíme si zmes na vmiešanie: smotanu, mlieko a maslo spoločne mierne ohrejeme. Teplú zmes pridáme k zliatym zemiakom a všetko dôkladne spracujeme do jemnej kaše.

Tip: kašu solím až nakoniec.

No a potom už môžeme servírovať: hotovú roládu pokrájame na plátky a podávame so zemiakovo-batátovou kašou preliatou výpekom z rolády.

Čítajte tiež

ďalšie články