Myslím si, že žijem celkom zdravo, ale ani ja nechcem piť vždy len čistú vodovodu. Príliš sladká limonáda ale pocit smädu ani trochu nezaženie, skôr naopak. Nehovoriac o tom, že vo veľkom množstve zbytočne zvýši energetický príjem. Veľmi som si namiesto toho obľúbila vychladené a osviežujúce domáce „limonády“ sladké len od ovocia a ochutené bylinkami. Mám vyskúšané, že chutia aj deťom. :-)
Takúto limonádu nie je ťažké pripraviť. Stačí vybrať tie správne suroviny a dostatočne dlho ich lúhovať vo vode, aby sa chute uvoľnili v správnej miere.
Ako na limonády, aby chutili a nemuseli sa dosladzovať?
- Vyberte ovocie, ktoré je v zrelom stave dosť sladké samé od seba a má veľa šťavy. Medzi také patrí napríklad melón, mango, ananás alebo jahody.
- Okrem čerstvého ovocia skúste použiť aj ovocie sušené (samozrejme to nepresladené), v ktorom sú chuť aj sladkosť oveľa koncentrovanejšie. Najviac osladia sušené datle alebo hrozienka.
- Použite bylinky a korenie, ktoré dodajú ďalšie spektrum chutí.
- Veľkú parádu urobia tiež citrusy. Pomaranč, citrón alebo limetka limonádu pekne osviežia a navyše predĺžia jej trvanlivosť.
- Ovocie aj bylinky pred lúhovaním zľahka rozdrvte, tak získate ešte viac chuti a šťavy.
- Pokiaľ je na vás limonáda stále málo sladká, zvýšte množstvo ovocného základu na úkor vody.
- Limonádu podávajte vždy vychladenú z chladničky. Môžete ju ochladiť aj ľadom, majte ale na pamäti, že ľad vždy limonádu trochu rozriedi a ovplyvní tak jej výslednú chuť.
Čo na výrobu limonády potrebujeme?
Vami zvolené suroviny na limonádu, vodu, veľký džbán alebo špeciálnu fľašu s vyberateľným sitkom, ktoré je možné naplniť surovinami a uľahčí ich odstránenie pred podávaním.
Domáca melónovo-jahodová limonáda s mätou
Táto limonáda si skvelo rozumie s mätou, ale výborná by mohla byť aj s bazalkou. Limonádu nie je nutné prisladzovať, pretože melón je dosť sladký sám o sebe, tiež pustí veľa šťavy. Pokiaľ je pre vás limonáda stále málo sladká, prihoďte k ovociu 2 nakrájané sušené datle alebo 1 lyžicu hrozienok.
Počet porcií: cca 1 liter limonády
Doba lúhovania: 2 hodiny
Ingrediencie na melónovo-jahodovú limonádu:
- 300 g melónu
- 100 g jahôd
- 1 hrsť čerstvej mäty alebo bazalky
- 1 liter vody
Postup:
Melón a jahody nakrájajte na kocky, mätu natrhajte. Všetko vložte do sitka alebo džbánu a zalejte vodou. Pomocou lyžice suroviny zľahka rozdrvte, aby sa lepšie uvoľnili chute a šťavy. Nechajte lúhovať 2 hodiny. Podávajte vychladené z chladničky. Pokiaľ nemáte špeciálnu fľašu, limonádu pred podávaním preceďte cez sitko.
Ako dlho lúhovať?
Pokiaľ limonádu nevypijete v deň jej prípravy, uchovávajte ju v chladničke a spotrebujte najlepšie do druhého dňa. Dobu trvanlivosti predĺžite pridaním citrónu alebo limetky, ktoré fungujú ako prírodný konzervant.
Domáca uhorková limonáda s limetkou a mätou
Dokonale osviežujúci nápoj na leto, ktorý je kompletne bez akéhokoľvek ovocia a teda aj veľmi málo sladký (či vôbec, záleží, ako citlivé máte chute). Uhorka limonáde dodá chuť a navyše hydratuje. Limetka s mätou zase sviežosť.
Počet porcií: cca 1 liter limonády
Doba lúhovania: 2 hodiny
Ingrediencie na ne-sladkú uhorkovú limonádu:
- 1 uhorka
- 4 limetky
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 1 liter vody
Postup:
Uhorku a limetku umyte, potom nakrájajte na plátky. Mätu natrhajte. Všetko vložte do sitka alebo džbánu a zalejte vodou. Pomocou lyžice suroviny zľahka rozdrvte, aby sa lepšie uvoľnili chute a šťavy. Nechajte lúhovať 2 hodiny. Podávajte vychladené z chladničky. Pokiaľ nemáte špeciálnu fľašu, limonádu pred podávaním preceďte cez sitko.
Domáca zázvorová limonáda s pomarančom a medovkou
Limonáda, v ktorej hrá dôležitú úlohu zázvor, pomaranč a medovka. Vďaka zázvoru je ľahko pikantná, pokiaľ chcete dať limonáde tie správne grády, zázvor nastrúhajte najemno. V opačnom prípade z jeho množstva uberte alebo ho nakrájajte na plátky.
Počet porcií: 1 liter limonády
Doba lúhovania: 2 hodiny
Ingrediencie na zázvorovú limonádu:
- 1 kúsok zázvoru (cca 5 cm)
- 1 pomaranč
- 1 citrón
- 1 hrsť čerstvej medovky
- 1 liter vody
Postup:
Zázvor nastrúhajte najemno. Pomaranč aj citrón umyte, nakrájajte na plátky. Medovku natrhajte. Všetko vložte do sitka alebo džbánu a zalejte vodou. Pomocou lyžice suroviny zľahka rozdrvte, aby sa lepšie uvoľnili chute a šťavy. Nechajte lúhovať 2 hodiny. Podávajte vychladené z chladničky. Pokiaľ nemáte špeciálnu fľašu so sitkom, limonádu pred podávaním preceďte cez sitko.
Vyskúšate domáce limonády?
Pokiaľ cukor úplne nezatracujete, vyskúšajte tiež sladké domáce limonády s ovocím a bylinkami podľa Jany.
Tip Tchibo: poznáte kávovú limonádu bez pridaného cukru – Mazagrande?
Mazagrande je inšpirované nápojom nazývaným mazagran. Ten vznikol, keď francúzski legionári v Alžírsku dumali, ako zahnať smäd v spaľujúcich horúčavách. Zvedavosť ich priviedla až k spojeniu kávy a citrónovej šťavy so sódovkou. Výsledkom bol osviežujúci nápoj pomenovaný podľa pevnosti Mazagran, ktorú práve obliehali.
Tchibo ponúka limonádu Mazagrade v štyroch rôznych príchutiach, samozrejme vždy v spojení s kávou, a všetky sú bez pridaného cukru (sladkosť dodávajú iba ovocné šťavy). Už ste ju ochutnali?