Práve čítate

Pripravte si domáce limonády bez pridaného cukru

1185  
Zdieľať: 

Pripravte si domáce limonády bez pridaného cukru

Všetci vieme, že čistá neperlivá voda je pre pitný režim to najlepšie. Ale stačí nejaká tá letná grilovačka, piknik alebo párty a už začína byť dosť ťažké povedať nie lákajúcim koktailom, sladkým limonádam alebo ochuteným pivám. Pokiaľ by ste radi skúsili trochu zdravšiu alternatívu, skúste domáce limonády bez pridaného cukru.

26. 8. 2019 3 min. čítania Inspired Kitchen
Pripravte si domáce limonády bez pridaného cukru

Myslím si, že žijem celkom zdravo, ale ani ja nechcem piť vždy len čistú vodovodu. Príliš sladká limonáda ale pocit smädu ani trochu nezaženie, skôr naopak. Nehovoriac o tom, že vo veľkom množstve zbytočne zvýši energetický príjem. Veľmi som si namiesto toho obľúbila vychladené a osviežujúce domáce „limonády“ sladké len od ovocia a ochutené bylinkami. Mám vyskúšané, že chutia aj deťom. :-)

Takúto limonádu nie je ťažké pripraviť. Stačí vybrať tie správne suroviny a dostatočne dlho ich lúhovať vo vode, aby sa chute uvoľnili v správnej miere.

Ako na limonády, aby chutili a nemuseli sa dosladzovať?

  • Vyberte ovocie, ktoré je v zrelom stave dosť sladké samé od seba a má veľa šťavy. Medzi také patrí napríklad melón, mango, ananás alebo jahody.
  • Okrem čerstvého ovocia skúste použiť aj ovocie sušené (samozrejme to nepresladené), v ktorom sú chuť aj sladkosť oveľa koncentrovanejšie. Najviac osladia sušené datle alebo hrozienka.
  • Použite bylinky a korenie, ktoré dodajú ďalšie spektrum chutí.
  • Veľkú parádu urobia tiež citrusy. Pomaranč, citrón alebo limetka limonádu pekne osviežia a navyše predĺžia jej trvanlivosť.
  • Ovocie aj bylinky pred lúhovaním zľahka rozdrvte, tak získate ešte viac chuti a šťavy.
  • Pokiaľ je na vás limonáda stále málo sladká, zvýšte množstvo ovocného základu na úkor vody.
  • Limonádu podávajte vždy vychladenú z chladničky. Môžete ju ochladiť aj ľadom, majte ale na pamäti, že ľad vždy limonádu trochu rozriedi a ovplyvní tak jej výslednú chuť.

Čo na výrobu limonády potrebujeme?

Vami zvolené suroviny na limonádu, vodu, veľký džbán alebo špeciálnu fľašu s vyberateľným sitkom, ktoré je možné naplniť surovinami a uľahčí ich odstránenie pred podávaním.

Na ochutenie domácej limonády stačia bylinky, ovocie či korenie. Cukor nie je potrebný

Domáca melónovo-jahodová limonáda s mätou

Táto limonáda si skvelo rozumie s mätou, ale výborná by mohla byť aj s bazalkou. Limonádu nie je nutné prisladzovať, pretože melón je dosť sladký sám o sebe, tiež pustí veľa šťavy. Pokiaľ je pre vás limonáda stále málo sladká, prihoďte k ovociu 2 nakrájané sušené datle alebo 1 lyžicu hrozienok.

Počet porcií: cca 1 liter limonády

Doba lúhovania: 2 hodiny

Ingrediencie na melónovo-jahodovú limonádu:

  • 300 g melónu
  • 100 g jahôd
  • 1 hrsť čerstvej mäty alebo bazalky
  • 1 liter vody

Postup:

Melón a jahody nakrájajte na kocky, mätu natrhajte. Všetko vložte do sitka alebo džbánu a zalejte vodou. Pomocou lyžice suroviny zľahka rozdrvte, aby sa lepšie uvoľnili chute a šťavy. Nechajte lúhovať 2 hodiny. Podávajte vychladené z chladničky. Pokiaľ nemáte špeciálnu fľašu, limonádu pred podávaním preceďte cez sitko.

Ako dlho lúhovať?


Pokiaľ limonádu nevypijete v deň jej prípravy, uchovávajte ju v chladničke a spotrebujte najlepšie do druhého dňa. Dobu trvanlivosti predĺžite pridaním citrónu alebo limetky, ktoré fungujú ako prírodný konzervant.

Domáca uhorková limonáda s limetkou a mätou

Dokonale osviežujúci nápoj na leto, ktorý je kompletne bez akéhokoľvek ovocia a teda aj veľmi málo sladký (či vôbec, záleží, ako citlivé máte chute). Uhorka limonáde dodá chuť a navyše hydratuje. Limetka s mätou zase sviežosť.

Počet porcií: cca 1 liter limonády

Doba lúhovania: 2 hodiny

Ingrediencie na ne-sladkú uhorkovú limonádu:

  • 1 uhorka
  • 4 limetky
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • 1 liter vody

Postup:

Uhorku a limetku umyte, potom nakrájajte na plátky. Mätu natrhajte. Všetko vložte do sitka alebo džbánu a zalejte vodou. Pomocou lyžice suroviny zľahka rozdrvte, aby sa lepšie uvoľnili chute a šťavy. Nechajte lúhovať 2 hodiny. Podávajte vychladené z chladničky. Pokiaľ nemáte špeciálnu fľašu, limonádu pred podávaním preceďte cez sitko.

Domáca zázvorová limonáda s pomarančom a medovkou

Limonáda, v ktorej hrá dôležitú úlohu zázvor, pomaranč a medovka. Vďaka zázvoru je ľahko pikantná, pokiaľ chcete dať limonáde tie správne grády, zázvor nastrúhajte najemno. V opačnom prípade z jeho množstva uberte alebo ho nakrájajte na plátky.

Počet porcií: 1 liter limonády

Doba lúhovania: 2 hodiny

Ingrediencie na zázvorovú limonádu:

  • 1 kúsok zázvoru (cca 5 cm)
  • 1 pomaranč
  • 1 citrón
  • 1 hrsť čerstvej medovky
  • 1 liter vody

Postup:

Zázvor nastrúhajte najemno. Pomaranč aj citrón umyte, nakrájajte na plátky. Medovku natrhajte. Všetko vložte do sitka alebo džbánu a zalejte vodou. Pomocou lyžice suroviny zľahka rozdrvte, aby sa lepšie uvoľnili chute a šťavy. Nechajte lúhovať 2 hodiny. Podávajte vychladené z chladničky. Pokiaľ nemáte špeciálnu fľašu so sitkom, limonádu pred podávaním preceďte cez sitko.

Vyskúšate domáce limonády?

Hlasovať

Pokiaľ cukor úplne nezatracujete, vyskúšajte tiež sladké domáce limonády s ovocím a bylinkami podľa Jany.

Tip Tchibo: poznáte kávovú limonádu bez pridaného cukru – Mazagrande?

Mazagrande je inšpirované nápojom nazývaným mazagran. Ten vznikol, keď francúzski legionári v Alžírsku dumali, ako zahnať smäd v spaľujúcich horúčavách. Zvedavosť ich priviedla až k spojeniu kávy a citrónovej šťavy so sódovkou. Výsledkom bol osviežujúci nápoj pomenovaný podľa pevnosti Mazagran, ktorú práve obliehali.

Tchibo ponúka limonádu Mazagrade v štyroch rôznych príchutiach, samozrejme vždy v spojení s kávou, a všetky sú bez pridaného cukru (sladkosť dodávajú iba ovocné šťavy). Už ste ju ochutnali?

Čítajte tiež

3 letné tvarohové dezerty sladké len od ovocia
3 letné tvarohové dezerty sladké len od …9152
Ako uvariť pohánku, aby vám chutila?
Ako uvariť pohánku, aby vám chutila?10567
Ako na smoothie? A tri nezvyčajné recepty k tomu
Ako na smoothie? A tri nezvyčajné recept…4457
ďalšie články