Čo je cortado?
Názov cortado vychádza zo španielskeho slova cortar, čo znamená „rezať“. V tomto prípade je to však myslené skôr ako „riediť“ – v zmysle riedenia espressa našľahaným mliekom.
Cortado vs. macchiato, cappuccino alebo flat white
S tým cortadom to nie je úplne jednoduché. Prístupy k jeho príprave sa rôznia. Existujú dokonca tri varianty.
- Prvý sa podobná espressu macchiato – espresso v malej šálke, ktoré je až po okraj doliate našľahaným mliekom.
- Druhý sa pripravuje v štýle flat white – dvojité espresso v cappuccino šálke, len mlieko sa vyšľahá menej. Pena musí byť riedka.
- A nakonec tretí variant, ktorý je za mňa najlepší – cortado v skle! Do menšieho pohára s objemom 1 dcl sa pripraví dvojité espresso, ktoré sa až po okraj zaleje bohato našľahanou penou. Niekedy sa tejto verzii hovorí Gibraltar, a to podľa názvu pohára, do ktorého sa nápoj pripravuje.
Recept na preslnené cortado s pomarančom
Keď sa káva stretne s citrusmi, vznikne veľmi harmonický vzťah chutí. Nepotrebujete pritom žiadny špeciálny sirup alebo korenie, stačí obyčajný pomaranč v bio kvalite (pretože budeme spracovávať kôru a chceme sa vyhnúť chémii z postreku).
.
Čo potrebujeme:
- Káva Tchibo Barista
- Plnotučné mlieko
- Chemicky neošetrený pomaranč
Postup
- Do pohára s objemom 1 dcl si pripravíme dvojité espresso.
- Nalejeme mlieko do kanvičky na šľahanie.
- Odrežeme kúsok kôry pomaranča a pridáme ju do mlieka.
- Mlieko s pomarančovou kôrou vyšľaháme do bohatej peny.
- Vyberieme kôru z peny a našľahané mlieko nalejeme do pohára s dvojitým espressom.
Stane sa cortado aj vašou obľúbenou neskoro-letnou kávou? Skúste ju!
Oslávte Festival kávy v Tchibo
Navštivte Tchibo v termíne od 30. 9. do 20. 10. 2024 a objavte výhodne ponuky.