Práve čítate

Máte radi klasické retro zákusky? Tak to budú slonie slzy práve pre vás!

3874  
Zdieľať: 

Máte radi klasické retro zákusky? Tak to budú slonie slzy práve pre vás!

Voňajú orechmi, banánom, rumom a v našom prípade aj kávou, aj keď klasická verzia je úplne bez nej. A ak retro maslovým krémom neholdujete, pre čo mám úplné pochopenie, mám vyskúšanú aj odľahčenejšiu verziu už dnes tradičného dezertu slonia slza.

14. 10. 2023 4 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Máte radi klasické retro zákusky? Tak to budú slonie slzy práve pre vás!

Slonia slza je vlastne taká prezlečená roláda. Jej príprava je pomerne jednoduchá. Upečiete piškótové cesto na veľký plech, v medzičase vám zmäkne maslo, vyšľaháte krém, potriete pripravené cesto, zabalíte, vychladíte, polejete polevou a voilà!

Začneme nadýchaným korpusom

Čo naň potrebujete

  • 6 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 40 g kakaa

A šup na postup

  1. Celé vajcia šľahajte asi 10 min. s cukrom do peny, ktorá výrazne zväčší objem a konzistenciou pripomína penu na holenie.
  2. Opatrne do nej zamiešajte preosiatu zmes kakaa a hladkej múky, vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 15 až 20 min. na 175 °C.
  3. Hotovú piškótu presuňte na utierku, ktorú ste predtým navlhčili a vyžmýkali, doprostriedka cesta položte rolku papiera na pečenie alebo potravinárskej fólie, a celú piškótu cez ňu pomocou utierky prehnite.
  4. Takto ju nechajte vychladnúť. Vďaka vlhku piškóta nepopraská a bude si „pamätať“, aký má držať tvar.

V medzičase si pripravte krém(y)

Čo potrebujete na klasický orechový krém

  • 250 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 10 g dobrej čerstvo zomletej kávy
  • 70 g mlieka
  • 40 g rumu
  • štipka soli

A ako postupovať ďalej?

  1. Maslo s cukrom vyšľahajte do svetlej peny.
  2. Pomleté orechy aj s kávou a soľou sparte vriacim mliekom a primiešajte aj rum.
  3. Zmes nechajte vychladiť.
  4. Zmiešajte s maslovým krémom.

krémy na sloní lszy

Môj tip: Ak nie ste fanúšikom ťažkých maslových krémov, ale aj tak sa vám zbiehajú pri pohľade na vláčnu krémovú roládu slinky, vyskúšajte moju odľahčenú verziu s tvarohom, ktorú som navyše „okorenila“ mletou kávou.

Na odľahčený maslový krém so šmrncom kávy potrebujete

  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 g tučného tvarohu izbovej teploty, rovnako ako maslo
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 10 g dobrej čerstvo zomletej kávy
  • 70 g mlieka
  • 40 g rumu
  • štipka soli

A ide sa šľahať

  1. Maslo s cukrom vyšľahajte do svetlej peny.
  2. Pomleté orechy aj s kávou a soľou sparte vriacim mliekom a primiešajte aj rum.
  3. Zmes nechajte vychladiť.
  4. Zmiešajte s tvarohom a následne prešľahajte s maslovým krémom.
  5. Ak sa zdá náplň tekutejšia, odložte ju do chladničky, vďaka maslu stuhne.

Čokoládová poleva je na roládach TOP

A to doslova. Jej horkastá príchuť spolu s pevnou až chrumkavou konzistenciou to celé krásne prepojí a vy sa tak môžete tešiť na dokonalé sústo, ktorému nič nechýba.

Čo potrebujete na polevu

  • 120 g horkej čokolády
  • 20 g masla alebo kakaového „masla“ pre lepší lesk

Tu je postup úplne jednoduchý. Čokoládu opatrne na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli rozpustite s tukom. A ak máte radšej mäkké polevy, pokojne iba rozpustite 100 g čokolády v 100 g smotany na šľahanie.

A idú sa roniť (stavať) slonie slzy

Na dokončenie potrebujete okrem predpripravených komponentov vyššie ešte posledné ingrediencie. A samozrejme uvarenú kávu.

Čo teda potrebujete

  • piškótové cesto
  • krém (3 lyžice odložte bokom)
  • 100 g uvarenej kávy (filter)
  • 2 – 3 banány

Ako postupujeme pri „stavbe“

  1. Vychladnutú a na vlhkej utierke vytvarovanú piškótu zlupnite z papiera na pečenie, ale pokojne ju na ňom (a na plechu) nechajte položenú.
  2. Pokvapkajte opatrne kávou – nesmie sa ale rozmočiť. Menej rovnú stranu potrite krémom, ktorý uprostred navŕšte vo vyššej vrstve.
  3. Doprostriedka položte olúpané banány, prehnite cez ne piškótu a utiahnite.
  4. Spoje pomocou stierky zatrite krémom. Odloženým krémom potrite v tenkej vrstve celý zákusok a dajte ho do chladničky na 15 min. zachladiť.
  5. Pripravte si polevu, rozotrite ju na zákusok a nechajte ešte 30 min. vychladiť, ideálne cez noc, aby sa dobre odležal.

V prípade tvarohovej verzie odporúčam krémom pred polievaním cestonepotírat, iba najskôr štetcom potrieť čokopolevou, nechať 5 – 10 minút zatuhnúť a potom ešte raz natrieť.

A je to. Lahodný a vláčny retro dezert je na svete. Odporúčam si k tomu dať vašu obľúbenú šálku kávy, nech je chuťový zážitok z kávového variantu na slonie slzy 100 %. Dobrú chuť!

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články