Práve čítate

Hoďte kávu do mrazáku! Vyskúšajte recepty s kávovým ľadom

2672  
Zdieľať: 

Hoďte kávu do mrazáku! Vyskúšajte recepty s kávovým ľadom

Milovníci kávy, ale aj všetci, čo sa chcú v lete osviežiť jedinečným nápojom plným energie, si môžu vychutnať ľadovú kávu ako takú, alebo vyskúšať jej najrôznejšie varianty. Aby ste si ju mohli doma pripraviť hneď, ako budete mať chuť, urobte si zásobu ľadových kávových kociek.

30. 7. 2023 3 min. čítania Romana Böhmová
Hoďte kávu do mrazáku! Vyskúšajte recepty s kávovým ľadom

Prvým krokom je výber kvalitnej kávy, a to najlepšie takej, akú máte radi. Na ľadové kocky sa hodí instantná aj mletá káva, ale ak chcete intenzívnu chuť, skôr použite jej mletý variant.

Pripraviť ju môžete v kávovare, pomocou french pressu, mokka kanvičky, filtra alebo iným obľúbeným spôsobom. Kávu potom nechajte mierne vychladnúť.
Ak potrebujete do kávy trochu sladkej chuti, pokojne do nej ešte za tepla pridajte trochu trstinového či kandizovaného cukru, javorového sirupu alebo medu a poriadne premiešajte. Vlažnú kávu opatrne nalejte do formičiek na ľad a vložte do mrazničky. Kocky zamrznutej  kávy potom odporúčam presypať do igelitového vrecka, aby na seba nenachytali pachy z mrazničky.


Oživte ľadový kofeínový drink najrôznejšími tvarmi ľadu pomocou originálnych formičiek. Čo takto nájsť v pohári napríklad kávou nabité náboje, pohádzané LEGO kocky alebo potápajúce sa loďky?

Najjednoduchšia ľadová káva s mliekom

Ľadové kocky kávy môžete jednoducho hodiť do teplého či studeného mlieka alebo do mlieka s vodou, a to nielen do toho kravského. Kávové osvieženie si môžete užiť aj v kombinácii s rastlinným mliekom – kokosovým, mandľovým, ryžovým apod. Príchuť záleží len na vás.

  • 4 ľadové kávové kocky
  • 80 – 120 ml mlieka podľa chuti

Hotové ľadové kávové kocky vhoďte do pohára a zalejte ich mliekom podľa vlastného výberu. Nič viac ani netreba!

Ďalšou možnosťou je nasypať ľadové kávové kocky ako ochladenie do espressa, macchiata, cappuccina, pokojne aj ako oživenie letného hitu – espressa tonic, ale pre pocit osvieženia a pre zintenzívnenie chute si ho môžete hodiť do akejkoľvek obľúbenej verzie kávy.

Espresso tonic

Do pohára dajte ľadové kávové kocky a opatrne nalejte tonik, aby vám čo najmenej penil. Espresso do pohára nalejte cez lyžičku.

  • 2 ľadové kávové kocky
  • 30 ml espressa
  • 100 ml kvalitného toniku

Tip:


Ak si chcete váš espresso tonic trošku ozvláštniť, pridajte si do neho sirup. Hodí sa do neho napríklad karamelový Monin.

Mangové latte

Ak máte radi netradičné kombinácie chutí, skúste ľadové latte s ovocným pyré (mango, banán, černice).

  • lyžica mangového pyré
  • 4 kocky ľadových kávových kociek
  • našľahaná mliečna pena
  • 30 ml espresso

Na dno vysokého pohára dajte lyžicu mangového pyré, naň nasypte kávové ľadové kocky a dolejte to celé našľahanou mliečnou penou, asi tak 3 cm pod okraj pohára. Nakoniec nalejte espresso, ideálne cez lyžičku, aby zostali oddelené jednotlivé vrstvy.

Ľadové potešenie s príchuťou

Akú kávu do formičiek nalejete, takú dobrotu si potom budete servírovať.

Ak chcete trošku zaexperimentovať s chuťou a vôňou, môžete vyskúšať najrôznejšie druhy kávy. Vyberte si ich podľa toho, aké vlastnosti tie ktoré zrnká majú. Niektoré majú tóny orieškov, iné čokolády alebo ovocia, v ďalších môžete cítiť kvety.

Do formičiek nemusíte liať samotnú kávu, môžete ju aj doladiť obľúbeným korením, ako je napr. škorica, kardamóm, klinček, vanilka alebo kakao. Tí odvážnejší môžu použiť chilli alebo zázvor. Rovnako sa dá do kávy naliať sirup, ktorý na to priamo určený. Na trhu máte možnosť zohnať plno príchutí a záleží len na vás, čím chcete ľadové kofeínové kocky prevoňať a dochutiť.

Zachráňte každú kávovú kvapku

Určite sa aj vám často stane, že vám v kanvici zostane káva, ktorú ste nestihli vypiť teplú a o ktorú už nikto nestojí. Namiesto toho, aby skončila v útrobách umývadla, ju môžete využiť práve pri príprave ľadových kávových kociek.

Ak milujete kávu a vonku vládnu vysoké teploty, kofeínového osvieženia nie je nikdy dosť. Preto je super mať v mrazničke doslova ľadové kávové kráľovstvo, ktoré vám umožní pokojne aj niekoľkokrát za deň siahnuť do zásob a predísť tej najväčšej tragédii, že by sa vám z ľadovej kávy stala teplá brečka. Neriskujte a radšej si na leto spravte poriadne zásoby.

Využite v obchodoch akciu Kávový hit týdne

Využite v obchodoch akciu Kávový hit týdne

Užite si leto plnými šálkami! Využite špeciálnu akciu Kávový hit týždňa, vďaka ktorému v našich obchodoch po celé leto nájdete kávové zrnká, dobroty ku káve alebo kapsuly či kávovary za výhodné ceny.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články