Na slané koláče (variácia na quiche) si vystačím s jedným cestom, ktoré sa potom dá rôzne plniť.
Ako základ obvykle používam ricottu alebo tvaroh. Stačí osoliť, okoreniť, pridať bylinky alebo prelisovaný strúčik cesnaku a základný koláč je hotový. Môžete tak spracovať zvyšné kúsky zeleniny, údenín, huby apod. Do cesta môžete tiež podľa chuti pridať bylinky alebo nastrúhaný parmezán. Polovicu múky môžete nahradiť špaldovou alebo mletými mandľami.
Mám pre vás recept s tuniakom, a takisto aj tri ďalšie variácie. Určite si vyberiete, tak hurá do pečenia!
Základné cesto na slané koláče
Ingrediencie (na 4 koláčiky):
- 250 g hladkej múky
- 130 g masla
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
Postup:
Do misy preosejte múku so soľou. Pridajte vajce, nakrájané zmäknuté maslo a všetko dôkladne prepracujte, aby vzniklo cesto bez hrudiek. Vytvarujte guľu, zabaľte ju do fólie a cesto nechajte asi pol hodinky odpočinúť v chlade. Potom ho vyvaľkajte a ďalej s ním pracujte.
Slané koláčiky s tuniakom
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas pečenia: 20 minút
Na 4 koláčiky budete potrebovať:
- 1 dávku základného cesta
- 400 g mäkkého tvarohu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- 4 vetvičky tymianu
- 1 konzervu tuniaka v oleji
- hrsť cherry paradajok
- soľ, čierne korenie
- maslo na vymazanie formičiek
- olivový olej
- rukola na zdobenie
Postup:
- Cesto rozdeľte na 4 dieliky. Silikónovú formu vymažte maslom. Do každého srdiečka potom natlačte cesto tak, aby vznikli aj okraje.
- Do misky vyklopte tvaroh a pridajte prelisovaný strúčik cesnaky, lístky tymianu a vajce. Všetko dôkladne prešľahajte a podľa chuti osoľte a okoreňte. Tvarohom naplňte srdiečka s cestom.
- Navrch dajte kúsky okvapkaného tuniaka a polovičky paradajok.
- Potom koláčiky ešte na povrchu osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
- Silikónovú formu položte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Koláčiky pečte 15 až 20 minút. Po upečení ich ozdobte rukolou a podávajte.
Ďalšie tipy na náplne:
Cibuľové slané koláče
Budete potrebovať:
- 4 väčšie červené cibule
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice trstinového cukru
- 4 vetvičky tymianu
- soľ, čierne korenie
- 3 vajcia
- 150 ml smotany
Postup:
Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska. V hlbšej panvici nechajte rozpustiť maslo. Pridajte cibuľu, jemne ju osoľte a potom ju opečte domäkka. Zasypte ju cukrom, dôkladne premiešajte a nechajte mierne skaramelizovať. Vmiešajte lístky tymianu a cibuľu stiahnite z ohňa. Vajcia prešľahajte so smotanou, osoľte a okoreňte. Hotovú zmes použite ako náplň na slaný koláč. Zalejte rozšľahanými vajíčkami so smotanou a pečte asi 30 minút dozlata.
Slané koláče s ricottou a sušenými paradajkami
Na 4 koláčiky budete potrebovať:
- 500 g ricotty
- 1 vajce
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť sušených paradajok v oleji
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- soľ, čierne korenie
- 4 vajcia
Postup:
Ricottu premiešajte s prelisovaným strúčikom cesnaku a vajíčkom. Všetko osoľte, okoreňte a pridajte na kúsky nakrájané paradajky a petržlenovú vňať. Všetko dôkladne premiešajte. Zmes nalejte na cesto pripravené vo forme a zalejte rozšľahanými vajíčkami. Pečte dozlata.
Slané koláče s pórom a slaninou
Na 4 koláčiky budete potrebovať:
- 3 väčšie póry
- 200 g slaniny vcelku
- soľ, čierne korenie
- 150 g nastrúhanej goudy
- 4 lyžice gréckeho jogurtu
- 4 vajcia
Postup:
Pór nakrájajte na kolieska a slaninu na kocky. V hlbokej panvici opečte slaninu a potom pridajte pór. Opekajte ho domäkka. Zmes potom osoľte a okoreňte. Naneste ju na koláč. Vajcia prešľahajte so syrom a jogurtom. Podľa chuti osoľte a potom ju naneste na rozložený pórik. Koláč pečte dozlata.